Cover­re­cept

De­ze ro­mi­ge en zil­te vis­soep is goed ge­vuld met aard­ap­pels en spek. Een paar ho­me­ma­de crac­kers er­bij en je ser­veert een fan­tas­ti­sche maal­tijd.

Foodies - - VOORWOORD -

We ha­len de Ame­ri­kaan­se clam chow­der naar huis en ma­ken een ver­sie met dag­ver­se kok­kels en mos­sels uit de Noord­zee

Clam chow­der

★★ ★ Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur Per por­tie: ca. 608 kcal 25 g ei­wit 43 g vet 29 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen Voor de crac­kers

200 g bloem 1 tl bak­poe­der 1 tl sui­ker 1 tl zout 2 el olijf­olie 1 el se­sam­zaad

Voor de soep

500 g mos­se­len 500 g kok­kels 2 el bo­ter 150 g spe­k­reep­jes 2 ui­en ge­snip­perd 4 teen­tjes knof­look ge­snip­perd 250 ml slag­room 250 ml melk 250 g aard­ap­pels in blok­jes ge­sne­den 3 lau­rier­blaad­jes ½ bos­je tijm 1 vis­bouil­lon­blok­je zout en pe­per 1 bos­je plat­te pe­ter­se­lie bak­pa­pier 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 225°C / he­te­lucht: 200°C). Meng voor de crac­kers de bloem met het bak­poe­der, de sui­ker en het zout. Voeg de olie en 125 ml wa­ter toe. Meng tot een zacht, plak­ke­rig deeg. Voeg even­tu­eel eet­le­pel­ge­wijs meer wa­ter toe als de bloem niet he­le­maal op­ge­no­men wordt. 2 Maak van het deeg met de hand een recht­hoek. Rol het deeg op een met bloem be­sto­ven werk­blad dun uit (ca. 2 mm dik) en leg het voor­zich­tig op een met bak­pa­pier be­kle­de bak­plaat. Prik het deeg een aan­tal ke­ren in met een vork. Be­strijk het deeg met wa­ter en be­strooi met het se­sam­zaad. Bak in 15-20 mi­nu­ten goud­bruin in de oven. Neem uit de oven, laat kort af­koe­len en neem van de bak­plaat. Breek de crac­kers voor­zich­tig in de ge­wens­te vorm. Be­waar de crac­kers in een trom­mel. 3 Was de mos­se­len en de kok­kels in een rui­me hoe­veel­heid koud wa­ter. Gooi be­scha­dig­de exem­pla­ren weg. Schep de kok­kels en mos­se­len in een gro­te pan en voeg 1,5 l wa­ter toe. Breng af­ge­dekt aan de kook en laat ca. 2 mi­nu­ten ko­ken tot al­le schelpen open zijn. Schud re­gel­ma­tig om. 4 Giet de mos­se­len en kok­kels af en vang het kook­vocht op. Laat de kok­kels en mos­se­len af­koe­len. Giet het kook­vocht door een fij­ne zeef. Ver­hit de bo­ter in een rui­me pan met dik­ke bo­dem en bak er het spek in ca. 5 mi­nu­ten goud­bruin en knap­pe­rig in. Schep het spek uit de pan en houd apart. Fruit de ui en de knof­look 3-4 mi­nu­ten in het braad­vet. 5 Blus af met het kook­vocht, de slag­room en de melk. Voeg de aard­ap­pels, de lau­rier­blaad­jes, de tijm en het bouil­lon­blok­je toe. Breng het ge­heel aan de kook en kook ca. 25 mi­nu­ten tot de aard­ap­pels gaar zijn. 6 Haal de helft van de mos­se­len en de kok­kels uit de schelp en hak ze grof. Neem de lau­rier­blaad­jes en de tijm uit de soep. Breng de soep op smaak met zout en pe­per. Warm de spek­blok­jes, de ge­hak­te schelp­die­ren en de he­le schelp­die­ren kort op in de soep. Hak de pe­ter­se­lie grof. Ser­veer de soep in kom­men en strooi er de pe­ter­se­lie over­heen. Geef de crac­kers er­bij.

wil­lem: "je kunt met de clam chow­der ein­de­loos va­ri­ë­ren. pro­beer ook eens krab, zalm of ka­bel­jauw."

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.