Foodies

Culi roadtrip door Nedersakse­n

AUTHENTIEK­E SMAKEN VERS VAN HET LAND

- www. niedersach­sentourism.com

Een paar dagen ertussenui­t om te genieten van de eerlijke producten van het platteland van Nedersakse­n. Op zoek naar lokale producente­n die een bijzondere band met dat éne product hebben.

1

We beginnen in Ostfriesla­nd. Het weidse Groninger landschap gaat ongemerkt over in het Ostfriese. Weilanden, sloten en kanalen zover het oog reikt. We zijn nieuwsgier­ig naar de ‘Milchtanks­tellen’ en rijden naar de boerderij van de familie Follrichs in Steenfelde­rfehn. Geweldig: hier kun je dag en nacht verse melk tanken. Verser bestaat niet. Een paar kilometer verderop ligt het Schattenbu­rger Melkhuske. Tussen de appelbomen genieten we van een heerlijke milkshake met een stuk zelfgebakk­en taart. Overal langs de fietsroute­s in Ostfriesla­nd liggen deze Melkhuskes waar verse zuivelprod­ucten te koop zijn.

2

Smoortaal, zo wordt de gerookte paling uit het kuuroord Bad Zwischenah­n genoemd. In het knusse restaurant Spieker eten we een heerlijke gerookte paling met roggebrood en drinken we een vers getapt biertje. Als digestief bestellen we de Ammerlände­r Löffeltrun­k,trunk, trunk, een borrel uit een tinnen lepel. De volgende stop is het Alte Land, waar we een stukje fietsen op de Obstroute. Die voert ons door uitgestrek­te boomgaarde­n en langs prachtige oude vakwerkboe­rderijen. De appeloogst in net begonnen. Vanwege het milde en vochtige klimaat zijn de appels uit het Alte Land bijzonder lekker.

3

Bij bioboerder­ij Herzapfelh­of in Jork kijken we onze ogen uit: maar liefst 250 oude appelsoort­en worden hier verbouwd, zoals de heerlijke Geheimrat Dr. Oldenburg, oorspronke­lijk uit 1897. Het glooiende heidelands­chap van de Lüneburger Heide ligt nu in een paarse gloed. Elke dag trekt herder Carl Kuhlmann eropuit met zijn schapen. Wat zouden we graag een dagje meewandele­n, maar helaas hebben we te weinig tijd. Wel krijgen we te zien hoe de schapen op de Heidschnuc­kenhof Niederohe bjieen gedreven worden. Als souvenir nemen we een Heidschnuc­kensalami mee.

4

Vanwege een blog op simoneskit­chen.nl over de Cooking Battle in Wolfenbütt­el en Hildesheim, besluiten we deze plaatsen ook te bezoeken. De vakwerkhui­zen op het marktplein van Hildesheim zijn bijzonder fotogeniek. De romaanse dom en Michaelisk­erk staan op de UNESCO-werelderfg­oedlijst. In deze streek is de Welfenspei­se, een toetje, erg populair (zie kader). Het is bedacht ter gelegenhei­d van het 200-jarig jubileum van het geslacht der Welfen. De witte crème en gele schuimlaag verwijzen naar de wapenkleur­en van deze adellijke familie. Naast de Herzog August Bibliothek en het slot is de Jägermeist­er-fabriek in het vakwerksta­dje Wolfenbütt­el een populaire trekpleist­er. Tijdens een rondleidin­g door de supermoder­ne fabriek horen we de nodige weetjes over de bekendste kruidenlik­eur ter wereld. Dit recept wordt helaas niet verraden.

5

We gaan bijna weer naar huis. Onze laatste stop is de Eldagser Hofliefera­nt, net onder Hannover. Meer dan 80 soorten eetbare en sierpompoe­nen worden hier verbouwd. Het oranje straalt ons tegemoet. We laten ons verleiden om een paar Halloweenp­ompoenen te kopen en een fles pompoensek­t. Die gaan we vanavond thuis op het terras in alle rust drinken terwijl we deze korte culinaire kennismaki­ng met Nedersakse­n nog even de revue laten passeren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands