Kom vol herfst

Foodies - - BOEK -

Ik vind eten uit een kom heer­lijk rust­ge­vend en voed­zaam. Mis­schien doet het me den­ken aan de tijd dat ik als kind eten uit een kom kreeg, maar het is ook mak­ke­lijk, snel en veel­zij­dig. Het eten moet zacht ge­noeg zijn om zon­der mes te eten. Ge­rech­ten uit een kom ho­ren vol­gens mij te zijn op­ge­bouwd rond sub­tiel sma­ken­de gra­nen of peul­vruch­ten. Het is te­ge­lij­ker­tijd troost­rijk, ver­kwik­kend, mak­ke­lijk en ver­ster­kend. En je kunt een­vou­dig ge­lief­de com­bi­na­ties aan­pas­sen aan de sei­zoe­nen. Dit is mijn ver­sie van een ge­recht dat ik in Ca­li­for­nië heb ge­ge­ten. De herfst is ge­vuld met war­me da­gen die doen den­ken aan de la­te zo­mer en op dat soort da­gen eet ik dit. Het is voed­zaam en warm, maar ook pit­tig en fris door de chi­li­saus. Je maakt meer dan je no­dig hebt en het is een week houd­baar in de koel­kast.

In­gre­di­ën­ten voor 2 per­so­nen

150 g zil­ver­vlies­rijst (on­ge­veer een mok vol) 1 tl ko­kos­olie een stronk splijt­kool (in­ter­net) of pak­soi olijf­olie 200 g cham­pig­nons bo­ter om te bak­ken de rasp en het sap van 1 bi­o­lo­gi­sche li­moen 2 bi­o­lo­gi­sche ei­e­ren een klein bos­je ba­si­li­cum al­leen het blad

Voor de saus

6 ro­de chi­li­pe­pers 2 ge­roos­ter­de ro­de pa­pri­ka’s uit een pot, grof ge­hakt 1 teen knof­look ge­hakt 1 el wit­te­wijn­azijn 1 el vloei­ba­re ho­ning 2 tl lich­te olijf­olie

1 Ver­hit de oven tot 200°C. Kook eerst de zil­ver­vlies­rijst in een pan met twee keer zo­veel koud wa­ter, een flin­ke snuf zout en de ko­kos­olie. Breng het meng­sel op hoog vuur aan de kook en laat de rijst 20­25 mi­nu­ten ko­ken. Let goed op dat de rijst niet droog­kookt. Voeg zo no­dig wat meer ko­kend wa­ter toe.

2 Snijd de splijt­kool of pak­soi in dun­ne part­jes (het aan­tal is af­han­ke­lijk van het for­maat en de vorm van de kool), leg ze op een bak­plaat en meng ze met wat olijf­olie. Kruid ze met zout en pe­per en zet ze 25 mi­nu­ten in de oven.

3 Maak in­tus­sen de chi­li­saus. Laat de za­den zit­ten als je van pit­tig houdt en ver­wij­der ze an­ders. Doe de chi­li­pe­pers en ro­de pa­pri­ka’s met een snuf zout in een vij­zel of blen­der en maal ze tot een gro­ve pas­ta. Meng de an­de­re in­gre­di­ën­ten er­door.

4 Bak de pad­den­stoe­len met wat bo­ter in een gro­te he­te pan tot ze rond­om knap­pe­rig en ge­ka­ra­mel­li­seerd zijn. Kruid ze met zout en pe­per, voeg het sap van de hal­ve ci­troen toe en houd ze warm.

5 Bak de ei­e­ren zo­als je wilt en be­dek de rijst met de ci­troen­rasp, het sap van de an­de­re helft van de ci­troen en wat olijf­olie. Voeg zout en pe­per toe en schep al­le in­gre­di­ën­ten in de ge­wens­te volg­or­de in de kom; ik houd ze graag ge­schei­den, zo­dat ik zelf kan be­pa­len wat ik aan mijn vork prik. Strooi er tot slot wat ba­si­li­cum over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.