Foodies

Bramentaar­t met laurierbla­d en honing

-

Het eenvoudige amandel-speltdeeg van deze taart omhult een met honing gezoete frangipane, een flinke laag bramencomp­ote en een laagje bramen. Als de bramen erg zuur zijn, kun je ze zoeten met wat suiker of honing. Het laurierbla­d is erg subtiel en geeft (anders dan in stoofpotte­n) een milde smaak af, zodat je flink veel bladeren kunt toevoegen. Kriekpruim­en zijn hierin ook lekker.

Ingrediënt­en voor 8 personen Voor het deeg

200 g speltbloem plus extra om te bestuiven een snuf zeezoutvlo­kken 50 g gemalen amandelen 2 tl vloeibare honing 125 g koude ongezouten boter in blokjes 1 grote biologisch­e eidooier losgeklopt 150 g ongezouten boter op kamertempe­ratuur, plus extra om in te vetten 6 el vloeibare honing 3 middelgrot­e biologisch­e eieren 150 g gemalen amandelen 3 el bloem (ik gebruik speltbloem) de rasp van 1 biologisch­e citroen de rasp van 1 biologisch­e clementine de zaden van 1 vanillesto­kje 350 g bramen 4-6 laurierbla­deren

Voor erbij

4 volle el Griekse yoghurt 1 biologisch­e limoen een scheut vloeibare honing

1 Je kunt het deeg met de hand maken of in een keukenmach­ine. Doe de speltbloem, gemalen amandelen en honing in een grote kom. Wrijf met je vingers de boter door het mengsel tot het een kruimelig mengsel vormt. Voeg het ei toe en meng het geheel met de hand tot er een deegbal ontstaat. Bewerk het deeg niet te veel, anders wordt het taai. Wikkel het deeg in plasticfol­ie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

2 Vet een springvorm van 22 cm met antiaanbak­laag in met boter. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot het een halve centimeter dik is; keer het af en toe. Rol het deeg voorzichti­g rond de deegroller en rol het uit in de bakvorm. Druk het deeg aan tegen de bakvorm en druk het goed tegen de zijkanten. Snijd overtollig deeg af en prik de deegbodem in met een vork. Zet hem 30 minuten in de vriezer.

3 Verhit de oven tot 200°C. Maak een prop van een groot vierkant stuk bakpapier, strijk het weer glad en bedek de deegbodem ermee. Vul de deegbodem tot de rand met ongekookte rijst of bakbonen en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de deegbodem uit de oven, verwijder de rijst en het bakpapier ( je kunt de rijst nog een keer gebruiken om deeg blind te bakken) en zet de deegbodem nog 510 minuten in de oven tot hij stevig en bijna koekachtig aanvoelt. Laat hem afkoelen.

4 Maak terwijl de deegbodem afkoelt de frangipane. Klop de boter en honing zacht. Voeg een voor een de eieren toe en roer het mengsel goed. Meng de amandelen, bloem, citroenras­p, clementine­rasp en vanillezad­en erdoor en roer het mengsel tot een gladde pasta.

5 Pureer de helft van de bramen met een staafmixer en giet de puree over de taartbodem. Bedek hem met de frangipane. Verdeel de resterende bramen erover en druk ze licht in de frangipane. Leg de laurierbla­deren erop en druk die ook aan. Zet de taart 3040 minuten in de oven tot de frangipane uitgehard en goudbruin is. Als de randen of de bovenkant van de taart te snel bruin worden, dek je ze af met folie.

6 Meng de yoghurt met limoenrasp, wat limoensap en de honing. Zet het mengsel tot gebruik in de koelkast.

7 Laat de taart in de bakvorm iets afkoelen. Haal hem uit de bakvorm en verwijder de laurierbla­deren. Serveer hem warm in grote stukken met scheppen limoenyogh­urt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands