Ro­ke­ri­ge ma­ïs­soep

Foodies - - BOEK -

Ik eet dit aan het be­gin van de herfst, als het koud be­gint te wor­den, de trui­en van zol­der wor­den ge­haald en we voor het eerst de haard aan­ste­ken, maar er nog wel maiskol­ven ver­krijg­baar zijn. Dit ge­recht is voed­zaam en warm, maar ook knap­pe­rig en fris. Toen ik het de eer­ste keer maak­te, at Jo­hn er drie kom­men van. Als je het kunt vin­den, is ge­rookt wa­ter een fan­tas­tisch in­gre­di­ënt; het is te koop bij Ha­len Môn, de zee­zout­ma­kers uit Wa­les. Als je een fles koopt, is het ook lek­ker in ri­sot­to en stoof­pot­ten.

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen 4 bi­o­lo­gi­sche ei­e­ren olijf­olie 1 prei in dun­ne rin­gen 2 te­nen knof­look in dun­ne plak­ken 2 gro­te bloe­mi­ge aard­ap­pels ge­schild 3 maiskol­ven 400 ml groen­te­bouil­lon 2 el ge­rookt wa­ter (naar wens, zie in­lei­ding) een gro­te bos ko­ri­an­der 150 ml crè­me fraî­che het sap van ½ ci­troen

1 Breng een klei­ne pan wa­ter aan de kook, voeg de ei­e­ren toe en kook ze 6 mi­nu­ten tot de dooi­er nog zacht is, maar niet meer vloei­baar. Spoel de ei­e­ren een mi­nuut af on­der de kou­de kraan, zo­dat ze mak­ke­lijk te pel­len zijn.

2 Schenk een scheu­tje olie in een gro­te pan met dik­ke bo­dem. Bak de prei en knof­look 10­12 mi­nu­ten in de he­te olie tot de prei zacht en zoet is, maar niet bruin.

3 Hak in­tus­sen de aard­ap­pels in gro­ve blok­jes van 1 cm. Snijd de mais van de kol­ven; ik plaats de kol­ven met de on­der­kant in een kom zo­dat de kor­rels in de kom te­recht­ko­men. Voeg de aard­ap­pels en mais toe aan de prei, ge­volgd door de bouil­lon en het ge­rook­te wa­ter. Breng het meng­sel zacht­jes aan de kook en laat het 15 mi­nu­ten sud­de­ren tot de aard­ap­pels gaar zijn en rond­om bij­na stuk gaan.

4 Be­nut de­ze tijd om de ei­e­ren te pel­len en te hal­ve­ren en de ko­ri­an­der­blaad­jes van de ste­len te pluk­ken. Hak de ko­ri­an­der­blaad­jes grof.

5 Roer de crè­me fraî­che en het ci­troen­sap met de helft van de ko­ri­an­der door de soep en warm hem op, haal dan de pan van het vuur.

6 Ser­veer de soep in kom­men, met de ge­hal­veer­de ei­e­ren er­op en wat ko­ri­an­der er­over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.