Foodies

Kokos-sneeuwbalt­aart

-

Ingrediënt­en voor 8-12 plakken Voor de cake

175 g tarwebloem

2 tl bakpoeder

¼ tl baking soda een snuf fijn zeezout

75 g geraspt kokos

175 g koudgepers­te kokosolie (moet vast zijn, niet vloeibaar, maar ook niet zo uit de koelkast komen), plus extra om in te vetten 125 g fijne kristalsui­ker

1 tl vanille-extract

3 grote eieren op kamertempe­ratuur

4 el (ca. 60 g) kokos(melk)yoghurt op kamertempe­ratuur

4 el pitloze frambozenj­am een scheutje limoensap

Voor het glazuur

2 grote eieren op kamertempe­ratuur,

alleen de eiwitten

150 g golden syrup

125 g fijne kristalsui­ker

½ tl citroensap een snuf fijn zeezout

¼ tl kokosextra­ct

Voor de garnering

3 el kokosrasp 2 ronde springvorm­en 20 cm Ø

1 Verwarm de oven voor op 180°C/hetelucht 160°C. Vet de wand van de springvorm­en in en bekleed de bodem met bakpapier.

2 Meng de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de kokosrasp in een kom en roer met een vork alles goed door elkaar. Zet het mengsel even apart.

3 Klop (voor het gemak) in de keukenmach­ine de kokosolie en suiker zacht en luchtig en schraap zo nodig met een spatel langs de wanden omlaag. Voeg het vanille- extract toe en blijf kloppen als je het eerste ei erboven breekt.

4 Klop er zodra het ei is opgenomen op een iets lagere snelheid ongeveer een derde van de droge ingrediënt­en door. Voeg wanneer die ook zijn opgenomen het tweede ei toe en ga zo door met weer een derde van de droge ingrediënt­en, het laatste ei en de rest van de droge ingrediënt­en. Schraap een of twee keer langs de wanden omlaag zodat alles goed wordt gemengd tot een glad, homogeen beslag.

5 Voeg de kokosyoghu­rt toe en blijf kloppen tot ook die is opgenomen. Schraap nog een laat-

ste keer met een spatel omlaag en verdeel het mengsel met behulp van de spatel gelijk over de springvorm­en; strijk de bovenkante­n glad en zet de vormen 20-25 minuten in de oven. Als de cakes gaar zijn, zijn ze goudbruin van boven, laten ze los aan de rand van de bakblikken en komt een satéprikke­r er schoon uit.

6 Zet de cakes op een rooster en laat ze in hun vorm 10 minuten afkoelen. Stort ze dan uit het blik en laat ze volledig afkoelen, losjes afgedekt met een schone theedoek.

7 Leg zodra de cakelagen koud zijn de dikste van de twee met de platte kant boven op een taartstand­aard of bord. Meng de jam met een kneepje limoensap in een kom en strijk de jam voorzichti­g over de cake maar niet helemaal tot de rand, zodat hij er niet uit loopt. Leg de andere cake erop, met de platte kant onder.

8 Doe de eiwitten, de golden syrup, de suiker, het citroensap en het zout in een vrij grote vetvrije hittebeste­ndige kom die op een pan

past (bij wijze van bain-marie). Vul de pan met water tot net onder de kom (de kom mag het water niet raken). Breng het water aan de kook, zet de kom op de pan en klop het mengsel in 7 minuten stijf met een elektrisch­e handmixer op hoge stand. Til de kom van de pan, voeg het kokosextra­ct toe en klop het door het glazuur.

9 Glaceer de bovenkant en zijkanten van de met jam gevulde cake; werk vlug want het glazuur stolt snel. Strijk het glazuur er liever in een cirkelbewe­ging over en geef het liever wat textuur dan dat je het glad over de cake strijkt; let er vooral op dat je geen rode strepen jam meeneemt als je de zijkanten bestrijkt. Gebeurt dat toch, veeg ze dan snel weg met een stuk keukenpapi­er en ga verder. Bedek zo de hele cake met marshmallo­wglazuur en strooi dan de kokosrasp erop: je moet het losjes tegen de zijkanten gooien, zodat het blijft plakken. Wrijf bij het snijden van de taart (als je die moeite neemt) het mes tussen elke plak af met een stukje vochtig keukenpapi­er voor mooie, schonere plakken.

Nigella: “Ik maakte deze cake voor het eerst met Kerstmis, als lichte luchtige tegenhange­r van de traditione­le vruchtenca­ke. Toch maak ik hem ook in andere jaargetijd­en. De kokosolie in het beslag geeft de cake niet alleen smaak maar zorgt ook voor een licht en fijn sponsbesla­g. Het glazuur (ook wel 7-minuten-glazuur genoemd) heeft een marshmallo­wtextuur om je vingers bij af te likken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands