Foodies

Pithivier met camembert en cranberry

-

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min. Per portie: ca. 470 kcal 15 g eiwit 32 g vet 30 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 6 personen

2 rollen koelvers bladerdeeg ca.

500 g bloem om te bestuiven

1 camembert ca.

250 g 1 ei geklutst bakpapier

Voor de chutney

200 g cranberry’s diepvries

1 ui geraspt

1 appel granny smith, geraspt

50 g gedroogde cranberry’s fijngehakt

100 g bruine basterdsui­ker

100 ml wittewijna­zijn

½ tl zeezout

1 Doe alle ingrediënt­en voor de chutney in een pan met 50 ml water. Kook ca. 30 minuten op laag vuur tot het ingedikt is. Laat helemaal afkoelen.

2 Rol 1 rol bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en snijd er een cirkel uit die ca. 3 cm groter is dan de diameter van de camembert. Leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel er in het midden in een cirkel 2 el chutney over die net zo groot is als de camembert. Leg de camembert op het laagje chutney en zet het geheel in de koelkast.

3 Rol de andere rol bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en snijd er een cirkel uit die 5 cm in diameter groter is dan de eerste cirkel. Neem de eerste cirkel met de camembert uit de koelkast en verdeel 2 el chutney over de bovenkant van de camembert. Leg de tweede deegcirkel erbovenop en vouw de randen voorzichti­g om de camembert naar beneden. Snijd de rand van de tweede cirkel bij zodat hij gelijk loopt met de eerste cirkel. Druk met de tanden van een vork de randen tegen elkaar dicht. Zet het geheel ca. 30 minuten in de koelkast.

4 Maak met een klein mesje een gaatje van 5 mm in het midden van de bovenste cirkel bladerdeeg. Snijd met de achterkant van een mes een patroon van gebogen lijntjes van het midden van het bladerdeeg naar de rand. Snijd daarbij de laag bladerdeeg niet door, alleen een klein stukje in. Bestrijk de bovenkant van de pithivier royaal met geklutst ei en zet hem nogmaals 15 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak de pithivier in 2530 minuten goudbruin. Laat iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands