Kaas-uipas­tei

Foodies - - FROZEN CHRISTMAS -

★★ ★

Be­rei­dings­tijd: ca. 2 uur Per por­tie: ca. 588 kcal 14 g ei­wit 39 g vet 44 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 8 per­so­nen

3-4 gro­te ui­en 50 g bo­ter zout en pe­per 400 g krui­mi­ge aard­ap­pels ge­schild, ge­hal­veerd, in plak­jes van ½ cm 200 g be­le­gen kaas ge­raspt 50 g ou­de ched­dar ge­raspt 100 ml slag­room

Voor het deeg

150 g + ex­tra bloem 150 g zelf­rij­zend bak­meel 1 tl zout 150 g kou­de bo­ter 1 el wit­te­wijn­azijn 1 ei ge­klutst ver­s­houd­fo­lie

1 Meng voor het deeg 150 g bloem, het zelf­rij­zend bak­meel en het zout door el­kaar. Voeg de bo­ter in blok­jes toe en wrijf met de vin­gers de bloem en de bo­ter door el­kaar tot een grof, krui­me­lig deeg. Meng de azijn met 2-3 el ijs­koud wa­ter en drup­pel het meng­sel over het deeg. Meng het azijn­wa­ter met een mes door de deeg­krui­mels tot een sa­men­han­gend ge­heel. Vorm kort met de han­den tot een bal. Ver­pak in ver­s­houd­fo­lie en zet ca. 30 mi­nu­ten in de koel­kast.

2 Hal­veer de ui­en en ver­wij­der de taaie bui­ten­ste laag. Ver­wij­der van wat ou­de­re ui­en ook de twee­de laag. De ui­en moe­ten he­le­maal zacht wor­den in de saus, dat lukt al­leen met het bin­nen­ste ge­deel­te. Weeg 450-500 g ui af. Snip­per de ui en doe hem met 200 ml wa­ter en de bo­ter in een pan. Dek af en kook ca. 20-30 mi­nu­ten op laag vuur tot het vocht ver­dwe­nen is en je een zach­te, niet ge­bruin­de, ui­en­pu­ree over­houdt. Breng op smaak met zout en pe­per en laat af­koe­len.

3 Breng wa­ter aan de kook. Voeg de aard­ap­pels toe en kook ze in ca. 5 mi­nu­ten zeer zacht, zon­der ze stuk te ko­ken. Giet af en laat af­koe­len.

4 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 190°C / he­te­lucht: 170°C). Rol 2/ van 3 het deeg op een met bloem be­sto­ven werk­blad uit tot een cir­kel die groot ge­noeg is om een taart­vorm (20 cm Ø) te be­kle­den. Laat het te­veel aan deeg over de rand han­gen. Zet in de diep­vries. Rol in­tus­sen het ove­ri­ge deeg uit tot een cir­kel die groot ge­noeg is om de pas­tei mee te be­kle­den.

5 Doe de aard­ap­pels en de ui­en­pu­ree in een kom en voeg de ka­zen en de slag­room toe. Breng op smaak met zout en pe­per. Roer voor­zich­tig door el­kaar en schep het ge­heel in de taart­vorm. Leg het deeg­dek­sel er­bo­ven­op. Druk de ran­den op el­kaar en snijd over­tol­lig deeg af. Knijp met duim en wijs­vin­ger de deeg­bo­dem en -dek­sel goed op el­kaar. Be­strijk met het ei. Bak in ca. 40 mi­nu­ten goud­bruin in de oven. Wil je de pas­tei nu in­vrie­zen voor la­ter ge­bruik? Laat hem dan eerst vol­le­dig af­koe­len. Dek af en zet in de diep­vries. Laat de pas­tei 1 nacht van te­vo­ren in de koel­kast ont­dooi­en. Bak hem in 20-30 mi­nu­ten in een voor­ver­warm­de oven (elek­trisch: 180°C / he­te­lucht: 160°C). Laat voor het aan­snij­den 10 mi­nu­ten staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.