Foodies

Gestoofde runderchil­i met jalapeñosc­ones

-

★★★

Bereidings­tijd: ca. 5 uur + wachttijd Per portie: ca. 689 kcal 61 g eiwit 29 g vet 43 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 10 personen

400 g gedroogde zwarte bonen zout en peper 2 kg doorregen runderstoo­fvlees bijv. schenkel 2 el olijfolie 3 el rodewijnaz­ijn 2 grote uien gesnipperd 4 teentjes knoflook gesnipperd 1½ el komijnpoed­er 1½ el korianderp­oeder 2 tl gedroogde oregano 2 tl chilipoede­r 1 tl gerooktepa­prikapoede­r 1 stuk steranijs 2 kaneelstok­jes 4 el tomatenpur­ee 3 el chipotlepe­per in adobosaus bijv. La

Morena 1,75 l kippenboui­llon 2 el bruine basterdsui­ker 1 tl oplosespre­ssopoeder 1 rode ui in dunne halve ringen, voor erbij 100 g radijs in dunne plakjes, voor erbij 1 bosje koriander de blaadjes, voor erbij zure room voor erbij

Voor de scones

400 g + extra zelfrijzen­d bakmeel 80 g koude boter ½ tl zout 150 g belegen cheddar grof geraspt 2 el ingemaakte jalapeño pot, uitgelekt,

gehakt 175 ml + extra melk gerooktepa­prikapoede­r

1 Week een dag van tevoren de bonen in een grote kom water met 1 tl zout. 2 Snijd de volgende dag het rundvlees in stukjes van ca. 3 cm. Verwijder overtollig vet. Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 1 el olijfolie in een grote braadpan en braad er het vlees rondom portiegewi­js bruin in. Voeg na de laatste portie al het vlees toe aan de pan en blus af met de rodewijnaz­ijn. Schraap aangebakke­n stukjes vlees los van de bodem. Schep alles in een schaal.

3 Verhit 1 el olie in de braadpan. Fruit er de ui goudbruin en zacht in. Voeg de knoflook toe en bak hem ca. 1 minuut mee. Voeg het komijnpoed­er, het korianderp­oeder, de oregano, het chilipoede­r, het paprikapoe­der, de steranijs en de kaneelstok­jes toe en verhit tot de specerijen beginnen te geuren. Roer de tomatenpur­ee en de chipotle in adobosaus erdoorheen. Verhit ca. 3 minuten. Voeg een kopje van de kippenboui­llon toe en roer het geheel los.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Voeg het vlees inclusief vocht toe aan het uimengsel in de pan. Roer de overige kippenboui­llon, de suiker en het oplosespre­ssopoeder erdoorheen. Breng aan de kook. Giet de geweekte bonen af, spoel ze goed af en voeg ze toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en peper. Dek de pan af en zet 3-4 uur in de oven, tot het vlees zeer zacht is. Laat de stoof afkoelen en vries hem in porties in.

5 Verwarm voor de scones de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Maal 400 g bakmeel, de boter in blokjes en het zout in een keukenmach­ine tot een kruimelach­tig deeg. Doe het deeg in een kom en voeg 2/ van de cheddar en 2/ 3 3 van de jalapeño toe. Roer er geleidelij­k 175 ml melk doorheen tot een zacht deeg ontstaat.

6 Vorm het deeg op een met meel bestoven werkblad in een rechthoek (20x13 cm). Snijd het deeg in 8 vierkanten. Halveer de vierkanten vervolgens diagonaal om er in totaal 16 driehoeken van te maken. Leg de driehoeken op een bakplaat. Bestrijk ze met melk en bestrooi ze met de overige cheddar, de overige jalapeño en een snufje gerooktepa­prikapoede­r. Bak in 15-18 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen en vries de scones in diepvriesz­akken in.

7 Ontdooi 1 nacht voor het serveren de chili in de koelkast. Verhit de chili in een pan op middelhoog vuur tot zeer heet. Ontdooi de scones 1 nacht van tevoren op kamertempe­ratuur en bak ze vervolgens ca. 10 minuten in een voorverwar­mde oven (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Serveer alles met de rode ui, de radijs, de koriander en de zure room.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands