Ge­stoof­de run­der­chi­li met ja­la­pe­ño­sco­nes

Foodies - - PANASONIC FOODIES -

★★★

Be­rei­dings­tijd: ca. 5 uur + wacht­tijd Per por­tie: ca. 689 kcal 61 g ei­wit 29 g vet 43 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 10 per­so­nen

400 g ge­droog­de zwar­te bo­nen zout en pe­per 2 kg door­re­gen run­der­stoof­vlees bijv. schen­kel 2 el olijf­olie 3 el ro­de­wijn­azijn 2 gro­te ui­en ge­snip­perd 4 teen­tjes knof­look ge­snip­perd 1½ el ko­mijn­poe­der 1½ el ko­ri­an­der­poe­der 2 tl ge­droog­de ore­ga­no 2 tl chi­li­poe­der 1 tl ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der 1 stuk ste­ra­nijs 2 ka­neel­stok­jes 4 el to­ma­ten­pu­ree 3 el chi­pot­le­pe­per in ado­bosaus bijv. La

Mo­re­na 1,75 l kip­pen­bouil­lon 2 el brui­ne bas­terd­sui­ker 1 tl op­lo­ses­pres­so­poe­der 1 ro­de ui in dun­ne hal­ve rin­gen, voor er­bij 100 g ra­dijs in dun­ne plak­jes, voor er­bij 1 bos­je ko­ri­an­der de blaad­jes, voor er­bij zu­re room voor er­bij

Voor de sco­nes

400 g + ex­tra zelf­rij­zend bak­meel 80 g kou­de bo­ter ½ tl zout 150 g be­le­gen ched­dar grof ge­raspt 2 el in­ge­maak­te ja­la­pe­ño pot, uit­ge­lekt,

ge­hakt 175 ml + ex­tra melk ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der

1 Week een dag van te­vo­ren de bo­nen in een gro­te kom wa­ter met 1 tl zout. 2 Snijd de vol­gen­de dag het rund­vlees in stuk­jes van ca. 3 cm. Ver­wij­der over­tol­lig vet. Be­strooi het vlees met zout en pe­per. Ver­hit 1 el olijf­olie in een gro­te braad­pan en braad er het vlees rond­om por­tie­ge­wijs bruin in. Voeg na de laatste por­tie al het vlees toe aan de pan en blus af met de ro­de­wijn­azijn. Schraap aan­ge­bak­ken stuk­jes vlees los van de bo­dem. Schep al­les in een schaal.

3 Ver­hit 1 el olie in de braad­pan. Fruit er de ui goud­bruin en zacht in. Voeg de knof­look toe en bak hem ca. 1 mi­nuut mee. Voeg het ko­mijn­poe­der, het ko­ri­an­der­poe­der, de ore­ga­no, het chi­li­poe­der, het pa­pri­ka­poe­der, de ste­ra­nijs en de ka­neel­stok­jes toe en ver­hit tot de spe­ce­rij­en be­gin­nen te geu­ren. Roer de to­ma­ten­pu­ree en de chi­pot­le in ado­bosaus er­door­heen. Ver­hit ca. 3 mi­nu­ten. Voeg een kop­je van de kip­pen­bouil­lon toe en roer het ge­heel los.

4 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 160°C / he­te­lucht: 140°C). Voeg het vlees in­clu­sief vocht toe aan het ui­meng­sel in de pan. Roer de ove­ri­ge kip­pen­bouil­lon, de sui­ker en het op­lo­ses­pres­so­poe­der er­door­heen. Breng aan de kook. Giet de ge­week­te bo­nen af, spoel ze goed af en voeg ze toe aan de stoof. Breng op smaak met zout en pe­per. Dek de pan af en zet 3-4 uur in de oven, tot het vlees zeer zacht is. Laat de stoof af­koe­len en vries hem in por­ties in.

5 Ver­warm voor de sco­nes de oven voor (elek­trisch: 220°C / he­te­lucht: 200°C). Maal 400 g bak­meel, de bo­ter in blok­jes en het zout in een keu­ken­ma­chi­ne tot een krui­mel­ach­tig deeg. Doe het deeg in een kom en voeg 2/ van de ched­dar en 2/ 3 3 van de ja­la­pe­ño toe. Roer er ge­lei­de­lijk 175 ml melk door­heen tot een zacht deeg ont­staat.

6 Vorm het deeg op een met meel be­sto­ven werk­blad in een recht­hoek (20x13 cm). Snijd het deeg in 8 vier­kan­ten. Hal­veer de vier­kan­ten ver­vol­gens dia­go­naal om er in to­taal 16 drie­hoe­ken van te ma­ken. Leg de drie­hoe­ken op een bak­plaat. Be­strijk ze met melk en be­strooi ze met de ove­ri­ge ched­dar, de ove­ri­ge ja­la­pe­ño en een snuf­je ge­rook­te­pa­pri­ka­poe­der. Bak in 15-18 mi­nu­ten goud­bruin in de oven. Laat af­koe­len en vries de sco­nes in diep­vries­zak­ken in.

7 Ont­dooi 1 nacht voor het ser­ve­ren de chi­li in de koel­kast. Ver­hit de chi­li in een pan op mid­del­hoog vuur tot zeer heet. Ont­dooi de sco­nes 1 nacht van te­vo­ren op ka­mer­tem­pe­ra­tuur en bak ze ver­vol­gens ca. 10 mi­nu­ten in een voor­ver­warm­de oven (elek­trisch: 180°C / he­te­lucht: 160°C). Ser­veer al­les met de ro­de ui, de ra­dijs, de ko­ri­an­der en de zu­re room.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.