Foodies

Terrine van eend, kip en morellen

-

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 45 min. + wachttijd Per portie: ca. 561 kcal 45 g eiwit 40 g vet 4 g koolhydrat­en Ingrediënt­en voor 8 personen

24 plakjes ontbijtspe­k

2 eendenbors­tfilets zonder huid

2 kipfilets

750 g varkensgeh­akt slager, evt. half- om-half

150 ml slagroom

3 el brandewijn

½ tl zwartepepe­rkorrels grof gemalen

1 bosje platte peterselie blaadjes geplukt

75 g pistacheno­ten

75 g gedroogde morellen karton aluminiumf­olie

Voor het serveren

geroosterd zuurdesemb­rood met boter kleine augurkjes zilveruitj­es dijonmoste­rd uienchutne­y 1 Bekleed de bodem en de randen van een bakblik (900 ml inhoud) met het spek. Laat daarbij de plakjes iets overlappen en iets over de rand hangen. Maak niet alle plakjes op. 2 Snijd de eendenbors­tfilets en de kipfilets horizontaa­l doormidden. Meng in een kom het gehakt, de slagroom, de brandewijn, de zwarte peper en wat zout. Bak een klein beetje ervan gaar, proef of het voldoende gekruid is en voeg eventueel meer zout of peper toe. 3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Maak een laagje met gehaktmeng­sel in de vorm, een laagje kip, een laagje peterselie­blaadjes, verdeel er een handje pistache over en een handje morellen. Dek af met een laagje eend, verdeel er nog een handje pistache en morellen over en sluit af met een laagje gehaktmeng­sel. 4 Leg de overige plakjes spek in het midden op de terrine en vouw het spek dat over de rand hangt naar binnen. De terrine moet volledig ingepakt zijn in spek. Dek de vorm af met een dubbele laag aluminiumf­olie en bak 1 uur in de oven. 5 Neem de terrine uit de oven, laat een klein beetje afkoelen en giet het eventuele vet uit de vorm af. Knip een stuk karton uit dat in de vorm op de terrine past. Wikkel het karton in aluminiumf­olie, leg het op de terrine en zet er een paar blikken op als gewicht. Laat de terrine afkoelen en zet hem een nacht in de koelkast, nog steeds met de blikken erop. 6 Serveer de terrine in plakken met geroosterd brood met boter, augurkjes, zilveruitj­es, mosterd en uienchutne­y.

Yvonne: “De terrine kun je tot drie dagen van tevoren maken en goed in vershoudfo­lie gewikkeld in de koelkast bewaren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands