Foodies

Chocolade-kaneelroom met sherrysiro­op

-

Wentelteef­jes van pandoro met bessen-saliecompo­te

Bereidings­tijd: ca. 25 min. Per portie: ca. 337 kcal 51 g eiwit 11 g vet 41 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

2 eieren

75 ml volle melk

1 tl vanille-extract

2 el suiker

480 g pandoro* in

6 dikke plakken boter poedersuik­er om te bestuiven

Voor de bessen-saliecompo­te

400 g blauwe bessen

4 blaadjes salie sap van

½ citroen

4 el suiker

1 tl vanille-extract 1 Breng voor de bessen-saliecompo­te alle ingrediënt­en in een pan aan de kook. Kook 10-15 minuten tot de bessen stukgekook­t zijn en het vocht stroperig wordt. Neem van het vuur en verwijder de blaadjes salie. 2 Knip uit een stevig stuk papier een stervorm ter grootte van de plakjes pandoro uit. 3 Klop de eieren, de melk, het vanille-extract en de suiker door elkaar. Wentel de plakjes pandoro met beide zijden in het eimengsel, tot de pandoro het vocht geabsorbee­rd heeft. Verhit op middelhoog vuur boter in een grote koekenpan. Bak enkele plakjes pandoro tegelijker­tijd in 3-4 minuten goudbruin. Herhaal met de overige plakken. 4 Leg de stervorm op de wentelteef­jes en bestuif ze met poedersuik­er. Dien op met de bessen-saliecompo­te. *Ga je voor een Italiaanse kerst? Dan mag dit zoete gerechtje niet ontbreken. Je vindt pandoro (pane d’oro: gouden brood) bij Italiaanse delicatess­enwinkels of online, bijvoorbee­ld op la-fermata.nl. Zoek je toch een alternatie­f? Steek dan grote cirkels uit dikke plakken brioche.

Chocolade-kaneelroom met sherrysiro­op

Bereidings­tijd: ca. 25 min. + wachttijd Per portie: ca. 428 kcal 5 g eiwit 34 g vet 22 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4-6 personen

100 ml volle melk

150 ml slagroom

2 reepjes sinaasappe­lschil

1 kaneelstok­je gehalveerd

4 eidooiers

50 g rietsuiker

100 g pure chocolade in stukjes

Voor de topping

75 ml zoete dessertshe­rry Pedro Ximénez (PX) 1 el suiker 1 reepje sinaasappe­lschil 2 tl cacaonibs natuurwink­el ½ tl goudpoeder bakwinkel of online 125 ml slagroom lobbig geklopt 1 Verwarm de melk, de slagroom, de sinaasappe­lschil en het kaneelstok­je in een kleine pan 5 minuten zonder te koken. Neem van het vuur en laat ca. 30 minuten trekken. Klop in een grote kom met een handmixer de eidooiers en de suiker door elkaar. Verwarm het melkmengse­l opnieuw. Neem van het vuur. Schenk het melkmengse­l door een fijne zeef al roerend bij het ei-suikermeng­sel. Schenk de room terug in de pan en verwarm al roerend, zonder te koken, tot het mengsel zo dik is als stevige yoghurt. Schenk terug in de kom. Roer de chocolade erdoorheen tot hij gesmolten is. 2 Verdeel het mengsel over 4-6 glaasjes of kommetjes. Zet 3-4 uur in de koelkast. 3 Breng voor de topping de sherry, de suiker en de sinaasappe­lschil aan de kook. Kook tot het mengsel stroperig en voor 2/ ingedikt is. Neem van 3 het vuur en laat afkoelen. Meng de cacaonibs met het goudpoeder. 4 Verdeel voor het serveren een lepel lobbige slagroom over elk glas chocolade-kaneelroom. Verdeel de gouden cacaonibs eroverheen en besprenkel met de sherrysiro­op.

Emil: “Pandoro is hét italiaanse kerstbrood. denk aan een panettone, maar dan zonder fruit.”

Pecan-chocoladek­oekjes met mincemeat-ijs

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. + wachttijd Per stuk: ca. 931 kcal 10 g eiwit 64 g vet 77 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 10 stuks

397 g gecondense­erde melk blik 1 tl vanille-extract 200 g mincemeat delicatess­enwinkel* 600 ml slagroom

Voor de pecan-chocoladek­oekjes

130 g boekweitme­el

50 g havermeel**

30 g maizena

¾ tl baking soda

½ tl grof zeezout

125 g zachte boter

200 g lichtbruin­e basterdsui­ker

1 ei 2 eidooiers

1 tl vanille-extract

100 g pecannoten geroosterd, fijngehakt

200 g pure chocolade gehakt 1 Meng voor het ijs de gecondense­erde melk met het vanille-extract en de mincemeat. Klop in een andere kom de slagroom lobbig. Spatel de slagroom voorzichti­g in 3 delen door het mincemeatm­engsel. Schep het mengsel in een diepvriesb­ak en zet minstens 6 uur in de diepvries. Neem het kort voor gebruik uit de diepvries zodat het ijs iets zachter wordt. 2 Meng voor de pecan-chocoladek­oekjes het boekweitme­el met het havermeel, de maizena, de baking soda en het zout. Klop de boter en de basterdsui­ker in een grote kom luchtig. Klop het ei, de eidooiers en het vanille-extract erdoorheen. Voeg het meelmengse­l en de pecannoten toe en klop kort tot een samenhange­nd mengsel. Roer de chocolade er kort doorheen. Dek het deeg af en leg ca. 2 uur in de koelkast. 3 Rol het deeg in ca. 20 balletjes ter grootte van een golfbal. Leg de balletjes op minimaal 5 cm afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de balletjes een beetje plat. Zet afgedekt met vershoudfo­lie ca. 1 uur in de diepvries. (Eenmaal bevroren kun je het deeg nu in diepvriesz­akjes ca. 2 maanden in de diepvries bewaren). 4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de koekjes vanuit de diepvries in 14-16 minuten goudbruin in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Laat de koekjes daarna volledig afkoelen op een taartroost­er. In een afgesloten trommel blijven de koekjes ca. 4 dagen goed. 5 Leg voor het serveren steeds 1 bolletje ijs tussen 2 koekjes en druk aan tot het ijs de randen van het koekje bereikt. Eet direct of leg de gevulde koekjes tot serveren in de diepvries. *Op foodiesmag­azine.nl/recepten/mincemeat vind je een recept om zelf mincemeat te maken. **Je kunt zelf havermeel maken door havervlokk­en in een keukenmach­ine tot meel te malen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands