Cho­co­la­de-ka­neel­room met sher­ry­si­roop

Foodies - - MIX & MATCH -

Wen­tel­teef­jes van pan­doro met bes­sen-sa­lie­com­po­te

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. Per por­tie: ca. 337 kcal 51 g ei­wit 11 g vet 41 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen

2 ei­e­ren

75 ml vol­le melk

1 tl va­nil­le-ex­tract

2 el sui­ker

480 g pan­doro* in

6 dik­ke plak­ken bo­ter poe­der­sui­ker om te be­stui­ven

Voor de bes­sen-sa­lie­com­po­te

400 g blau­we bes­sen

4 blaad­jes sa­lie sap van

½ ci­troen

4 el sui­ker

1 tl va­nil­le-ex­tract 1 Breng voor de bes­sen-sa­lie­com­po­te al­le in­gre­di­ën­ten in een pan aan de kook. Kook 10-15 mi­nu­ten tot de bes­sen stuk­ge­kookt zijn en het vocht stro­pe­rig wordt. Neem van het vuur en ver­wij­der de blaad­jes sa­lie. 2 Knip uit een ste­vig stuk pa­pier een ster­vorm ter groot­te van de plak­jes pan­doro uit. 3 Klop de ei­e­ren, de melk, het va­nil­le-ex­tract en de sui­ker door el­kaar. Wen­tel de plak­jes pan­doro met bei­de zij­den in het ei­meng­sel, tot de pan­doro het vocht ge­ab­sor­beerd heeft. Ver­hit op mid­del­hoog vuur bo­ter in een gro­te koe­ken­pan. Bak en­ke­le plak­jes pan­doro te­ge­lij­ker­tijd in 3-4 mi­nu­ten goud­bruin. Her­haal met de ove­ri­ge plak­ken. 4 Leg de ster­vorm op de wen­tel­teef­jes en be­stuif ze met poe­der­sui­ker. Dien op met de bes­sen-sa­lie­com­po­te. *Ga je voor een Ita­li­aan­se kerst? Dan mag dit zoe­te ge­recht­je niet ont­bre­ken. Je vindt pan­doro (pa­ne d’oro: gou­den brood) bij Ita­li­aan­se de­li­ca­tes­sen­win­kels of on­li­ne, bij­voor­beeld op la-fer­ma­ta.nl. Zoek je toch een al­ter­na­tief? Steek dan gro­te cir­kels uit dik­ke plak­ken bri­o­che.

Cho­co­la­de-ka­neel­room met sher­ry­si­roop

Be­rei­dings­tijd: ca. 25 min. + wacht­tijd Per por­tie: ca. 428 kcal 5 g ei­wit 34 g vet 22 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4-6 per­so­nen

100 ml vol­le melk

150 ml slag­room

2 reep­jes si­naas­ap­pel­schil

1 ka­neel­stok­je ge­hal­veerd

4 ei­dooi­ers

50 g riet­sui­ker

100 g pu­re cho­co­la­de in stuk­jes

Voor de top­ping

75 ml zoe­te des­serts­her­ry Pe­dro Xi­mé­nez (PX) 1 el sui­ker 1 reep­je si­naas­ap­pel­schil 2 tl ca­ca­o­nibs na­tuur­win­kel ½ tl goud­poe­der bak­win­kel of on­li­ne 125 ml slag­room lob­big ge­klopt 1 Ver­warm de melk, de slag­room, de si­naas­ap­pel­schil en het ka­neel­stok­je in een klei­ne pan 5 mi­nu­ten zon­der te ko­ken. Neem van het vuur en laat ca. 30 mi­nu­ten trek­ken. Klop in een gro­te kom met een hand­mixer de ei­dooi­ers en de sui­ker door el­kaar. Ver­warm het melk­meng­sel op­nieuw. Neem van het vuur. Schenk het melk­meng­sel door een fij­ne zeef al roe­rend bij het ei-sui­ker­meng­sel. Schenk de room te­rug in de pan en ver­warm al roe­rend, zon­der te ko­ken, tot het meng­sel zo dik is als ste­vi­ge yog­hurt. Schenk te­rug in de kom. Roer de cho­co­la­de er­door­heen tot hij ge­smol­ten is. 2 Ver­deel het meng­sel over 4-6 glaas­jes of kom­me­tjes. Zet 3-4 uur in de koel­kast. 3 Breng voor de top­ping de sher­ry, de sui­ker en de si­naas­ap­pel­schil aan de kook. Kook tot het meng­sel stro­pe­rig en voor 2/ in­ge­dikt is. Neem van 3 het vuur en laat af­koe­len. Meng de ca­ca­o­nibs met het goud­poe­der. 4 Ver­deel voor het ser­ve­ren een le­pel lob­bi­ge slag­room over elk glas cho­co­la­de-ka­neel­room. Ver­deel de gou­den ca­ca­o­nibs er­over­heen en be­spren­kel met de sher­ry­si­roop.

Emil: “Pan­doro is hét ita­li­aan­se kerst­brood. denk aan een pa­net­to­ne, maar dan zon­der fruit.”

Pe­can-cho­co­la­de­koek­jes met min­ce­meat-ijs

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. + wacht­tijd Per stuk: ca. 931 kcal 10 g ei­wit 64 g vet 77 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 10 stuks

397 g ge­con­den­seer­de melk blik 1 tl va­nil­le-ex­tract 200 g min­ce­meat de­li­ca­tes­sen­win­kel* 600 ml slag­room

Voor de pe­can-cho­co­la­de­koek­jes

130 g boek­weit­meel

50 g ha­ver­meel**

30 g mai­ze­na

¾ tl ba­king so­da

½ tl grof zee­zout

125 g zach­te bo­ter

200 g licht­brui­ne bas­terd­sui­ker

1 ei 2 ei­dooi­ers

1 tl va­nil­le-ex­tract

100 g pe­can­no­ten ge­roos­terd, fijn­ge­hakt

200 g pu­re cho­co­la­de ge­hakt 1 Meng voor het ijs de ge­con­den­seer­de melk met het va­nil­le-ex­tract en de min­ce­meat. Klop in een an­de­re kom de slag­room lob­big. Spa­tel de slag­room voor­zich­tig in 3 de­len door het min­ce­meat­meng­sel. Schep het meng­sel in een diep­vries­bak en zet min­stens 6 uur in de diep­vries. Neem het kort voor ge­bruik uit de diep­vries zo­dat het ijs iets zach­ter wordt. 2 Meng voor de pe­can-cho­co­la­de­koek­jes het boek­weit­meel met het ha­ver­meel, de mai­ze­na, de ba­king so­da en het zout. Klop de bo­ter en de bas­terd­sui­ker in een gro­te kom luch­tig. Klop het ei, de ei­dooi­ers en het va­nil­le-ex­tract er­door­heen. Voeg het meel­meng­sel en de pe­can­no­ten toe en klop kort tot een sa­men­han­gend meng­sel. Roer de cho­co­la­de er kort door­heen. Dek het deeg af en leg ca. 2 uur in de koel­kast. 3 Rol het deeg in ca. 20 bal­le­tjes ter groot­te van een golf­bal. Leg de bal­le­tjes op mi­ni­maal 5 cm af­stand van el­kaar op een met bak­pa­pier be­kle­de bak­plaat en druk de bal­le­tjes een beet­je plat. Zet af­ge­dekt met ver­s­houd­fo­lie ca. 1 uur in de diep­vries. (Een­maal be­vro­ren kun je het deeg nu in diep­vries­zak­jes ca. 2 maan­den in de diep­vries be­wa­ren). 4 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 180°C / he­te­lucht: 160°C). Bak de koek­jes van­uit de diep­vries in 14-16 mi­nu­ten goud­bruin in de oven. Neem uit de oven en laat ca. 5 mi­nu­ten op de bak­plaat af­koe­len. Laat de koek­jes daar­na vol­le­dig af­koe­len op een taartroos­ter. In een af­ge­slo­ten trom­mel blij­ven de koek­jes ca. 4 da­gen goed. 5 Leg voor het ser­ve­ren steeds 1 bol­le­tje ijs tus­sen 2 koek­jes en druk aan tot het ijs de ran­den van het koek­je be­reikt. Eet di­rect of leg de ge­vul­de koek­jes tot ser­ve­ren in de diep­vries. *Op foodies­ma­ga­zi­ne.nl/re­cep­ten/min­ce­meat vind je een re­cept om zelf min­ce­meat te ma­ken. **Je kunt zelf ha­ver­meel ma­ken door ha­ver­vlok­ken in een keu­ken­ma­chi­ne tot meel te ma­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.