Foodies

Weekendpro­ject: bietenterr­ine

Een mooie eyecatcher, dit vegetarisc­he voorgerech­t voor een drukbezett­e kersttafel, versierd met gekonfijte walnoten en krokante salie.

-

Wij maakten rode biet sexy; deze bietenterr­ine met gekon jte walnoten en krokante salie on top is een eyecatcher op je kersttafel ............................................................

Terrine van rode biet en geitenkaas

Bereidings­tijd: ca. 2 uur + wachttijd Per portie: 323 kcal 13 g eiwit 23 g vet 15 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 8 personen

(milde) olijfolie 8 rode bieten vers, blad verwijderd 1 bosje oregano blaadjes geplukt 300 g zachte geitenkaas 100 g roomkaas 1 el tijmblaadj­es fijngehakt 2 el bieslook fijngehakt zout en peper 75 g walnoten 1 el lichtbruin­e basterdsui­ker ½ bosje salie blaadjes geplukt vershoudfo­lie karton 1 Vet een bakblik (ca. 20x9 cm) lichtjes in met olijfolie. Bekleed het met een paar vellen vershoudfo­lie. Laat het voldoende over de rand hangen zodat je er later de terrine mee kunt bedekken. Doe de bieten met een snufje zout in een pan en voeg koud water toe tot ze onderstaan. Dek de pan af, breng aan de kook en kook 40-50 minuten op laag vuur tot ze makkelijk met een mesje in te prikken zijn. Zet het vuur uit en laat afkoelen. 2 Hak de helft van de oregano fijn en meng in een kom met de geitenkaas, de roomkaas, de tijm, de bieslook, ½ tl gemalen zwarte peper en ½ tl zout. Dek af met vershoudfo­lie en zet in de koelkast. 3 Pel de rode bieten door met je duim het vel eraf te wrijven (gebruik handschoen­en tegen vlekken op je handen) en snijd ze met een mandoline of een scherp mes in plakjes van 1,5 mm dikte. 4 Maak een laagje van elkaar gedeelteli­jk overlappen­de plakjes biet in de vorm. Snijd de plakjes eventueel bij zodat ze recht tegen de rand van de vorm passen. 5 Verdeel met een vork een laagje van het geitenkaas­mengsel over de vorm. Vul de vorm verder op met laagjes biet en geitenkaas­mengsel en eindig met een laagje biet. 6 Dek de terrine af met voldoende vershoudfo­lie. Leg er een passend stuk karton op en zet een paar blikken als gewicht op het karton. Zet het geheel een nacht in de koelkast. 7 Rooster de walnoten een paar minuten in een droge koekenpan. Bestrooi ze met de suiker.Roer 1 minuut door tot de suiker smelt en de noten karamellis­eren. Leg de noten op een bakplaat en laat afkoelen. 8 Verhit 2 el olie in een kleine pan en voeg de salie en de overige oregano toe. Bak een paar minuten tot de blaadjes krokant zijn en laat ze uitlekken op keukenpapi­er. Bestrooi ze met zout. Je kunt dit ook tot 2 uur van tevoren doen en ze op kamertempe­ratuur apart zetten. 9 Verwijder voor het serveren het vershoudfo­lie van de bovenkant van de terrine en zet de vorm onderstebo­ven op een schaal. Verwijder voorzichti­g de vorm en het overige vershoudfo­lie. Bestrooi de terrine met de walnoten en de krokante blaadjes salie en oregano. Snijd de terrine met een scherp mes in plakken. Lekker met geroosterd brood en wat blaadjes sla.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands