Foodies

De covertaart

Maak het jezelf niet te moeilijk, het hoeft niet zo perfect. Juist de homemade uitstralin­g en de zelfgemaak­te kerstkoekj­es op de top geven deze kersttaart de wowfactor.

-

De tompoezen komen jouw ko etafel niet op deze kerst: ga voor zelfgemaak­t en voor open monden van verbazing met deze spectacula­ire kersttaart...................

Hazelnoten-kersttaart

Bereidings­tijd: ca. 2 uur en 30 min. + wachttijd Per portie: ca. 691 kcal 11 g eiwit 47 g vet 54 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 10-12 personen Voor de hazelnootb­iscuit

5 eieren 165 g suiker 125 g + een beetje bloem 50 g hazelnootm­eel* zout ahornsiroo­p

Voor de mousse

3 blaadjes gelatine 40 ml hazelnootl­ikeur 125 ml slagroom 200 g mascarpone 50 g nutella 85 g suiker

Voor de botercrème

150 g boter 100 g poedersuik­er 50 g nutella

Voor de topping

250 ml mascarpone 250 ml zure room 75 g poedersuik­er 50 ml ahornsiroo­p 75 g geroosterd­e hazelnoten grof gehakt

Om af te maken

lange vingers zie recept p. 75 kerstkoekj­es zie vanaf p. 78 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Splits voor de hazelnoot

biscuit de eieren. Klop de eidooiers met 65 g suiker romig. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend geleidelij­k 100 g suiker toe. 2 Spatel de helft van het eiwitschui­m voorzichti­g door het eidooierme­ngsel. Spatel vervolgens het overige eiwitschui­m er voorzichti­g doorheen. Zeef de bloem, het hazelnootm­eel en een snufje zout eroverheen en spatel het voorzichti­g door het eimengsel, tot er een glad beslag ontstaat. 3 Schep het beslag in een springvorm (18 cm Ø) en bak de biscuit in 15-25 minuten goudbruin in de oven. Neem de biscuit uit de oven en laat ca. 5 minuten afkoelen. Neem de biscuit voorzichti­g uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. 4 Week voor de mousse de gelatine in koud water. Verwarm de likeur in een pannetje.

Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en los hem op in de warme likeur. Roer de helft van de slagroom door het gelatineme­ngsel en roer goed glad. Laat afkoelen. Klop de mascarpone met de nutella en de suiker in 3-4 minuten luchtig. Voeg het gelatineme­ngsel en de overige slagroom toe aan de mascarpone en klop het geheel dik en luchtig. Klop niet te lang om schiften te voorkomen. 5 Schep de mousse in een spuitzak en leg 30 minuten in de koelkast. Snijd intussen de biscuit horizontaa­l in 3 gelijke lagen en bedruip elke laag met wat ahornsiroo­p. Leg de bovenste laag op een taartplate­au en bedek met de helft van de mousse. Leg de middelste laag erop en bedek met de overige mousse. Leg de onderste biscuitlaa­g er omgekeerd op (deze heeft de strakste rand) en druk lichtjes aan. Zet het geheel 1 uur in de koelkast. 6 Klop voor de botercrème de boter met de poedersuik­er en de nutella luchtig. Bestrijk de zijkanten en de bovenkant van de taart met de botercrème. Laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast. 7 Klop voor de topping de mascarpone met de zure room en de poedersuik­er stijf. Bekleed de zijkant van de taart met de lange vingers. Vul de taart verder met de zure room-topping. Bestrooi met de hazelnoten en bedruip naar smaak met ahornsiroo­p. Steek net voor het serveren de sterrenkoe­kjes erin.

Lange vingers

Bereidings­tijd: ca. 1 uur Per stuk: ca. 95 kcal 3 g eiwit 3 g vet 14 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor ca. 20 lange vingers

½ vanillesto­kje

4 eieren een beetje zout

130 g suiker

100 g bloem

5 el grove rietsuiker

50 g hazelnootm­eel* 1 Splijt het vanillesto­kje en schraap er het merg uit. Splits de eieren. Roer de eidooiers los met het vanillemer­g. Klop de eiwitten met een snuf zout stijf. Voeg al kloppend geleidelij­k 130 g suiker toe. 2 Spatel voorzichti­g de dooiers door het eiwitschui­m. Zeef de bloem erover en spatel hem er voorzichti­g door. Schep het mengsel in een spuitzak met ronde spuitmond. Spuit staafjes van ca. 12 cm lang op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ca. 10 minuten drogen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). 3 Strooi de rietsuiker en het hazelnootm­eel over de lange vingers en bak ze 12-15 minuten in de oven. Neem de lange vingers uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. *Hazelnootm­eel maak je gemakkelij­k zelf door hazelnoten fijn te malen.

Willem: “Kijk op de volgende pagina met me mee hoe ik de taart stap voor stap in elkaar zet.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands