Foodies

Het kerstdiner van Nigella Lawson

Homemade, verwarmend én feestelijk, in deze foodies deelt Nigella haar ultieme kerstmenu met jou.

- Foto’s: Jonathan Lovekin

Stop met oefenen op ingewikkel­de servetvouw­technieken en schrap het bladgoud van je boodschapp­enlijstje: in dit menu spreken de smaken voor zich .................................................................................................

Ingrediënt­en voor 3-4 personen

500 g rode biet

5 passievruc­hten zeezoutvlo­kken een flinke snuf

1 el extra vergine olijfolie

100 g geitenkaas een paar takjes dille aluminiumf­olie

1 Verwarm de oven voor op 220°C/hetelucht 200°C. Wikkel elke biet apart in aluminiumf­olie en maak er een goed gesloten pakketje van. Leg ze op een bakplaat. Of bekleed een bakvorm of braadslee met aluminiumf­olie, leg de biet erin en maak een strak sluitend dakje met een ander stuk folie; of gebruik een aluminium wegwerpbak­je en dek het op dezelfde manier af.

2 Bak ze in de oven tot ze gaar zijn en de punt van een mes er makkelijk in glijdt. Mijn ervaring is dat grote bieten 2 tot zelfs 3 uur nodig hebben en kleinere ongeveer de helft maar het loont de moeite ze eerder te checken; zorg dat je alles weer stevig verpakt als je meer baktijd nodig hebt. Laat ze als ze klaar zijn onverpakt afkoelen voor je de schil verwijdert. Je kunt het proces versnellen door de schil eerst met een scherp mes iets in te kerven, maar snijd niet in het vruchtvlee­s. Draag wel (dat doe ik tenminste) wegwerphan­dschoenen. Leg de bieten op een plank, maar geen houten, en snijd ze in dunne plakken.

3 Hang een zeef ( je hebt geen heel grote nodig) op een kleine kom en snijd een passievruc­ht doormidden, maar niet helemaal (om te zorgen dat niets van het kostelijke sap op de snijplank terechtkom­t). Houd de passievruc­ht boven de zeef, open de vrucht en schep het vruchtvlee­s eruit. Werk met een theelepel het vruchtvlee­s krachtig door de zeef, zodat het sap erdoor druipt in de kom. Doe hetzelfde met de andere passievruc­ht; je moet in totaal circa 4 theelepels sap overhouden. Ik kan geen goede toepassing voor de overgeblev­en pitjes bedenken, maar geef me tijd.

4 Doe het zout bij het passievruc­htensap en dan de olie en roer dit krachtig door elkaar.

5 Leg de bieten op een schotel en verkruimel de geitenkaas erover. Roer de dressing nog een keer goed, schenk deze erover en strooi er wat van de veerachtig­e dille over. foodies mag 5 exemplaren van het boek Bij mij aan tafel weggeven. Ga naar

foodiesmag­azine.nl/win.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Titel: Bij mij aan tafel Auteur: Nigella Lawson Prijs: 20,00 euro Uitgeverij: Atlas Contact Aantal pagina’s: 288
Titel: Bij mij aan tafel Auteur: Nigella Lawson Prijs: 20,00 euro Uitgeverij: Atlas Contact Aantal pagina’s: 288

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands