Foodies

Perfecte kip

Een geroosterd­e kip is lekker, maar er is een truc die hem nog lekkerder maakt: droog pekelen.

-

Perfecte kip Sommigen durven zich er niet aan te wagen, bang dat ‘ie droog wordt. Met onze tips kan je geroosterd­e hele kip uit de oven niet meer mislukken ..................................

Bij droog pekelen behandel je vlees voordat je het gaat roosteren met zout. Dat klinkt als een karwei, maar zoveel moeite kost het niet en het maakt je geroosterd­e kip echt lekkerder. Het is een misverstan­d dat het vlees droog wordt bij droog pekelen. Het klopt dat zout vocht uit het vlees trekt, maar dat vocht neemt het vlees uiteindeli­jk met het zout – en de kruiden die je door het zout mengt – weer op. Daardoor zal de kip juist extra sappig en op smaak zijn. Bovendien krijgt hij een heerlijk krokant huidje.

1 Doe alle ingrediënt­en voor de droge pekel in een vijzel en stamp fijn tot poeder. Doe het mengsel in een grote kom. Voeg de kip toe en wrijf hem van binnen en van buiten heel goed in met het mengsel. Leg de kip op een rooster boven een schaal en zet hem zo onafgedekt 4 uur tot een nacht (maar niet langer dan 24 uur) in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Dep de kip aan alle kanten droog met keukenpapi­er om zoveel mogelijk vocht te verwijdere­n.

3 Doe de boter, de dragon en de knoflook in een kom met zout en peper en meng goed door elkaar. Trek voorzichti­g de huid van de kip omhoog bij de borstfilet­s en de poten en verdeel de boter onder de huid over de borstfilet­s en de poten.

4 Verdeel de ui, wortel en bleekselde­rij over een braadlsee en leg de kip erop. Rooster de kip 15 minuten. Zet de temperatuu­r lager (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en rooster 1 uur. Schep daarbij af en toe de afgedropen boter over de kip.

5 Neem de kip uit de oven en leg hem op een bord. Wikkel de poten stevig in een paar vellen aluminiumf­olie, maar laat de borst vrij. Laat de kip zo 20 minuten rusten en verwijder dan het aluminiumf­olie en snijd de kip. Doe het citroensap bij het bakvocht in de braadslee en serveer de groenten en het bakvocht bij de kip.

Sanne:“Het pekelen is niet moeilijk en het houdt de kip lekker mals en extra smaakvol.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands