Foodies

Happy new borrelhapj­es

-

Bij dat glaasje champagne op oudjaarsav­ond horen natuurlijk lekkere borrelhapj­es; ga dit jaar voor een zoet-hartige mix van bladerdeeg­hapjes..........................

Bij dat laatste glaasje champagne van het jaar horen natuurlijk lekkere borrelhapj­es. Ga dit jaar eens niet voor kaas met een stukje ananas of droge worst, maar pak uit met bladerdeeg. Het boek Bladerdeeg staat vol met feestelijk­e gerechten om te delen. Van zoete tot hartige hapjes, allemaal binnen een handomdraa­i gemaakt. Dus zet de Top 2000 aan, duik de keuken in voor deegrollet­jes, chique peren, citroenhar­ten of kaneelvlin­ders en maak er een hele fijne oudjaarsav­ond van.

Superchiqu­e peren

Voorbereid­ing: 10 min. | Bereiding: 20 min.

Ingrediënt­en voor 6 stuks

3 peren gewassen, in de lengte gehalveerd,

klokhuis verwijderd 100 g roquefort 1 rol koelvers bladerdeeg 1 eidooier 50 g amandelsch­aafsel 1 Maak met een klein mes inkepingen in de schil van de peren. Vul de holte van het klokhuis van elke perenhelft met roquefort. 2 Rol het deeg uit op bakpapier. Leg de 6 halve peren op het deeg en snijd het deeg uit, zodat je een rand van 1 cm rondom de peer krijgt; volg daarbij de contouren van de peren. Snijd er gerust 1-2 blaadjes bij uit voor de esthetiek. 3 Bestrijk het deeg met eidooier. Bestrooi met de amandelen en teken met de punt van een mes nerven in de bladeren. Bak de peren 20 minuten in een voorverwar­mde oven op 210°C. Serveer ze warm of lauw.

Deegrollet­jes

Voorbereid­ing: 15 min. | Bereiding: 20 min.

Ingrediënt­en voor 10 rolletjes

2 rollen koelvers bladerdeeg 200 g pesto 4 grote plakken rauwe ham 1 eidooier 1 Rol de eerste lap deeg uit en bestrijk met de helft van de pesto. 2 Verdeel de helft van de ham erover en bedek met de tweede lap deeg. 3 Bestrijk nogmaals met pesto, leg de rest van de ham erop en rol op. 4 Snijd de rol in 10 gelijke stukken van ongeveer 2 cm breed. Leg de deegrollet­jes op een bakplaat met antiaanbak­laag. 5 Bestrijk ze met eidooier. Bak de rolletjes 20 minuten in een voorverwar­mde oven op 210°C. Serveer ze warm of lauw.

Kaneelvlin­ders

Voorbereid­ing: 5 min. | Bereiding: 20 min.

Ingrediënt­en voor 20 koekjes

2 rollen koelvers bladerdeeg 50 g zachte boter 80 g suiker 1 eetlepel kaneel 1 Rol de eerste lap deeg uit. Bestrijk het gelijkmati­g met boter maar laat een rand van 1 cm onbedekt. 2 Bestrooi met suiker en kaneel. Dek af met de tweede lap bladerdeeg. 3 Rol het deeg vanaf twee kanten strak op naar het midden van de lap. 4 Snijd hiervan parten van 2 cm breed en leg ze op een bakplaat met antiaanbak­laag. Bak de vlinders 20 minuten in een voorverwar­mde oven op 210°C. In de recepten wordt uitgegaan van rollen koelvers bladerdeeg van 250-270 g. Je kunt ook bladerdeeg­vellen uit de diepvries nemen en deze even laten ontdooien.

Citroenhar­ten

Voorbereid­ing: 20 min. | Bereiding: 15 min.

Ingrediënt­en voor 10 stuks

2 rollen koelvers bladerdeeg 1 eidooier 4 biologisch­e citroenen 150 g rietsuiker 1 eetlepel maïzena 50 g boter 3 eieren 1 eetlepel maanzaad 1 Rol de lappen deeg uit op bakpapier. Snijd er met een uitsteekvo­rm of een kartonnen sjabloon 20 harten uit. Snijd bij 10 harten de binnenkant eruit, zodat er alleen nog een contour van 1 cm overblijft (de hartjes die overblijve­n kun je gebruiken voor een ander recept). 2 Leg de 10 hartcontou­ren op de 10 hele harten. Bestrijk met eidooier en bak ze 15 minuten in een voorverwar­mde oven op 210°C. 3 Was de citroenen en rasp de schil van 2 exemplaren fijn. Pers alle citroenen uit en doe het sap met de rasp in een steelpan. Voeg de suiker, maizena en boter toe. Breng aan de kook. 4 Neem de pan van het vuur en klop de eieren erdoor. 5 Zet de steelpan op middelhoog vuur en roer met een garde tot het mengsel indikt en de eerste belletjes verschijne­n. 6 Druk even op het midden van de harten en vul ze met de citroencrè­me. Bestrooi met maanzaad. Serveer ze warm of lauw. Titel: Bladerdeeg – Feestelijk­e gerechtjes om te delen Auteur: Guillaume Marinette Prijs: 12,99 euro Uitgeverij: Uitgeverij Becht Aantal pagina’s: 72

 ?? Foto’s: David Japy ?? Superchiqu­e peren
Foto’s: David Japy Superchiqu­e peren
 ??  ?? foodies mag 3 exemplaren van Bladerdeeg – Feestelijk­e gerechtjes om te delen weggeven. Kans maken? Ga naar foodiesmag­azine.nl/win.
foodies mag 3 exemplaren van Bladerdeeg – Feestelijk­e gerechtjes om te delen weggeven. Kans maken? Ga naar foodiesmag­azine.nl/win.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands