Foodies

Column Emil

-

Wat hebben we aan het einde van het jaar nog in huis? Emil weet hoe je het nieuwe jaar goed begint met de restjes in je keukenkast­je ..........................................

W e hebben het hele jaar gekookt en de koek is op. We maakten rainbow wraps in het voorjaar, tabouleh met tuinboontj­es in de zomer, whiskey- karamel- appeltaart in de herfst en een hazelnoten- kersttaart voor het kerstdiner. Alles is op. De voorraadka­st is leeg. Het enige wat ons nog rest zijn een paar eieren, een restje suiker en de champagne voor klokslag twaalf. En toch kunnen we het weer niet laten. Want ook hier valt nog iets van te maken. Een laatste quick fix recept voor we uitgekookt het jaar uit gaan. Voor sabayon, of zabaglione zoals ze het in Italië noemen, heb je niet meer nodig dan eidooiers, suiker en drank en het is bijna overal, zowel warm als koud, voor te gebruiken. Bij ijs, in soesjes, op een plakje panettone of gewoon zo, als versterken­d hapje voor oud en nieuw. In Venetië vullen ze er ook frittelle mee, een variant van de oliebol. Traditione­le sabayon maak je met marsala, maar het kan ook prima met andere drank zoals droge witte wijn of schuimwijn. Voor de jaarwissel­ing heb je misschien toch al champagne in huis, dus die kan er mooi in. Een scheutje sterkedran­k kan er ook altijd bij, misschien wel uit die oude fles Grand Marnier ( p. 54). En heb je zelfgemaak­te lange vingers over van de kersttaart ( p. 74)? Die zijn perfect om in de sabayon te dippen. Een goed uiteinde!

Emil is redacteur bij foodies. Hij eet graag Italiaans vanwege zijn Italiaanse roots en zijn liefde voor zoet en vet gaat door de maag, met alle gevolgen van dien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands