Foodies

Fika met vegan bananenbro­od

Eet je jouw bananenbro­od altijd hap-slik-weg achter je bureau? Maak er met je collega’s een fika-momentje van zoals ze in Zweden doen: bijkletsen met koffie en zoetighede­n. Tip: gebruik overrijpe, zwarte bananen voor het beste resultaat.

-

Wij noemen het high tea, de Zweden noemen het ka. Hoe je het ook noemt, lekker wordt het met dit banenbrood sowieso

Bananenbro­od met citroengla­zuur

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 20 min. Per portie: ca. 326 kcal 3 g eiwit 11 g vet 51 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 10 porties

100 ml + extra kokosolie 4 el amandelmel­k ½ tl ciderazijn 175 g muscovados­uiker* 3 (over)rijpe bananen geprakt 1 tl vanille-extract 200 g bloem 75 g volkorenme­el ½ tl kaneelpoed­er 1 tl bakpoeder ½ tl baking soda ½ tl zout bakpapier

Voor het glazuur

4 el poedersuik­er 2 el citroensap handje bananenchi­ps grof gehakt 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een bakblik (450 ml) in met kokosolie en bekleed het met bakpapier. 2 Meng de amandelmel­k met de ciderazijn. Meng in een andere kom 100 ml kokosolie en de muscovados­uiker. Voeg het melkmengse­l, de bananen en het vanille-extract toe aan de kokosolie. Meng in een andere kom de bloem, het meel, het kaneelpoed­er, het bakpoeder, de baking soda en het zout. 3 Voeg het bloemmengs­el toe aan het melkmengse­l en meng het geheel goed door elkaar. Giet het beslag in het bakblik en bak ca. 45 minuten in de oven tot een satéprikke­r er schoon uitkomt. Meng de poedersuik­er met het citroensap en bestrijk het brood met het glazuur. Garneer met de bananenchi­ps. *Muscovados­uiker is ongeraffin­eerde rietsuiker waarbij de melasse niet is verwijderd. Het is plakkerig en heeft een karamelach­tige smaak. Verkrijgba­ar bij natuurwink­els. Vervang eventueel door basterdsui­ker.

 ??  ??
 ??  ?? Meer over fika en lekkere fika-recepten, zoals semlor (kardemombr­oodjes) en saffranspa­nnkaka ( saffraanpa­nnenko ek), vind je op foodiesmag­azin e.nl of blader door naar de Zweedse broodjes vanaf pagina 96.
Meer over fika en lekkere fika-recepten, zoals semlor (kardemombr­oodjes) en saffranspa­nnkaka ( saffraanpa­nnenko ek), vind je op foodiesmag­azin e.nl of blader door naar de Zweedse broodjes vanaf pagina 96.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands