3x aard­peer

Aard­peer is net als dil­le en skyr een be­ken­de in de Scan­di­na­vi­sche keu­ken. Jor­ds­kokk, noe­men de No­ren hem. De­ze ge­rech­ten zijn per­fect voor de win­ter.

Foodies - - VOORWOORD -

Aard­peer is net als dil­le en skyr een ty­pi­sche smaak van de Scan­di­na­vi­sche keu­ken. De­ze ge­rech­ten met jor­ds­kokk zijn per­fect voor de win­ter

Ge­roos­ter­de aard­pe­ren, pas­ti­naak en pom­poen met dip van skyr en kar­wij­zaad

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur Per por­tie: ca. 330 kcal 5 g ei­wit 16 g vet 40 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

400 g aard­pe­ren 3 pas­ti­na­ken ge­schild 200 g fles­pom­poen ge­schild 2 ro­de ui­en in part­jes 5 tak­jes tijm blaad­jes ge­plukt olijf­olie zout en pe­per

Voor de dip

1 el kar­wij­zaad 500 g skyr

teen­tje knof­look ge­rasp­te schil van 1 ci­troen 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 180°C / he­te­lucht: 160°C). Was de aard­peer goed zo­dat al het zand is ver­wij­derd. Snijd de aard­peer, pas­ti­naak en pom­poen in stuk­ken van ca. 2 cm dik. 2 Meng de aard­peer, de pas­ti­naak, de pom­poen, de ui, de tijm, een flin­ke scheut olie en zout en pe­per. Doe het meng­sel in een met olie in­ge­vet­te oven­schaal. Bak ca. 45 mi­nu­ten in de oven tot het lek­ker ge­roos­terd is. 3 Roos­ter voor de dip het kar­wij­zaad in een dro­ge pan ca. 2 mi­nu­ten op laag vuur. Doe de skyr in een kom en voeg het kar­wij­zaad toe. Rasp de knof­look bo­ven de kom en meng het er­door­heen. Breng op smaak met de ge­rasp­te ci­troen­schil, zout en pe­per.

Aard­peer­soep met dil­le­room en zuur­de­sem­knof­look­sol­da­ten

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur en 10 min. Per por­tie: ca. 611 kcal 13 g ei­wit 32 g vet 68 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

1 kg aard­pe­ren ge­schild 300 ml vol­le melk 3 teen­tjes knof­look zout noot­mus­kaat 4 plak­ken zuur­de­sem­brood* olijf­olie 250 ml slag­room ½ bos­je dil­le grof ge­hakt 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 180°C / he­te­lucht: 160°C). Hal­veer de aard­pe­ren. Doe ze in een pan met de melk. Voeg wa­ter toe tot ze ruim on­der­staan. Voeg 1 ge­peld teen­tje knof­look en een flin­ke snuf zout toe. Kook de aard­peer in ca. 35 mi­nu­ten he­le­maal gaar. Pu­reer de soep glad met een staaf­mixer. Breng op smaak met ge­rasp­te noot­mus­kaat. 2 Snijd voor de zuur­de­sem-knof­look­sol­da­ten het brood in lan­ge sten­gels. Be­spren­kel ze roy­aal met olijf­olie. Be­strooi ze met zout en rasp er 2 teen­tjes knof­look over­heen. Bak ca. 12 mi­nu­ten in de oven. 3 Klop de slag­room lob­big met een snuf­je zout en breng op smaak met de dil­le. Ser­veer de soep met de dil­le­room en de zuur­de­sem-knof­look­sol­da­ten. *Zelf zuur­de­sem­brood ma­ken? Op foodies­ma­ga­zi­ne.nl lees je hoe!

Ge­bak­ken aard­pe­ren met ha­zel­no­ten, wit­lof, blad­pe­ter­se­lie en zu­re ap­pel­tjes

Be­rei­dings­tijd: ca. 35 min. Per por­tie: ca. 539 kcal 7 g ei­wit 42 g vet 33 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

600 g aard­pe­ren zon­ne­bloem­olie 4 stron­ken wit­lof 100 g room­bo­ter 1 gran­ny smith ½ bos­je blad­pe­ter­se­lie fijn­ge­hakt 80 g ha­zel­no­ten ge­roos­terd grof zee­zout 1 Was de aard­pe­ren goed. Snijd ze door­mid­den en daar­na in plak­ken van ca. 1,5 cm dik. Bak de plak­ken aard­peer ca. 20 mi­nu­ten op mid­del­hoog vuur in een flin­ke scheut zon­ne­bloem­olie in een gro­te koe­ken­pan. Blijf ze daar­bij steeds om­schep­pen. 2 Snijd de stron­ken wit­lof in vie­ren. Roos­ter ze met een scheut zon­ne­bloem­olie in een koe­ken­pan. Roos­ter ze eerst op de snij­vlak­ken en daar­na op de rug bruin. Voeg wan­neer al­le zij­den ge­roos­terd zijn de room­bo­ter toe en neem de pan van het vuur. 3 Snijd de gran­ny smith in klei­ne blok­jes (brunoi­se). Voeg al­les op het bord sa­men met de pe­ter­se­lie en de ha­zel­no­ten. Breng op smaak met wat grof zee­zout en schep er wat beur­re noi­set­te (ge­bruin­de bo­ter) uit de pan over­heen.

Yvon­ne: “Fris­se zu­re sma­ken pas­sen heel goed bij de wat zoe­te smaak van aard­peer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.