Foodies

3x aardpeer

Aardpeer is net als dille en skyr een bekende in de Scandinavi­sche keuken. Jordskokk, noemen de Noren hem. Deze gerechten zijn perfect voor de winter.

-

Aardpeer is net als dille en skyr een typische smaak van de Scandinavi­sche keuken. Deze gerechten met jordskokk zijn perfect voor de winter

Geroosterd­e aardperen, pastinaak en pompoen met dip van skyr en karwijzaad

Bereidings­tijd: ca. 1 uur Per portie: ca. 330 kcal 5 g eiwit 16 g vet 40 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

400 g aardperen 3 pastinaken geschild 200 g flespompoe­n geschild 2 rode uien in partjes 5 takjes tijm blaadjes geplukt olijfolie zout en peper

Voor de dip

1 el karwijzaad 500 g skyr

teentje knoflook geraspte schil van 1 citroen 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Was de aardpeer goed zodat al het zand is verwijderd. Snijd de aardpeer, pastinaak en pompoen in stukken van ca. 2 cm dik. 2 Meng de aardpeer, de pastinaak, de pompoen, de ui, de tijm, een flinke scheut olie en zout en peper. Doe het mengsel in een met olie ingevette ovenschaal. Bak ca. 45 minuten in de oven tot het lekker geroosterd is. 3 Rooster voor de dip het karwijzaad in een droge pan ca. 2 minuten op laag vuur. Doe de skyr in een kom en voeg het karwijzaad toe. Rasp de knoflook boven de kom en meng het erdoorheen. Breng op smaak met de geraspte citroensch­il, zout en peper.

Aardpeerso­ep met dilleroom en zuurdesemk­noflooksol­daten

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 10 min. Per portie: ca. 611 kcal 13 g eiwit 32 g vet 68 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 kg aardperen geschild 300 ml volle melk 3 teentjes knoflook zout nootmuskaa­t 4 plakken zuurdesemb­rood* olijfolie 250 ml slagroom ½ bosje dille grof gehakt 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Halveer de aardperen. Doe ze in een pan met de melk. Voeg water toe tot ze ruim onderstaan. Voeg 1 gepeld teentje knoflook en een flinke snuf zout toe. Kook de aardpeer in ca. 35 minuten helemaal gaar. Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met geraspte nootmuskaa­t. 2 Snijd voor de zuurdesem-knoflookso­ldaten het brood in lange stengels. Besprenkel ze royaal met olijfolie. Bestrooi ze met zout en rasp er 2 teentjes knoflook overheen. Bak ca. 12 minuten in de oven. 3 Klop de slagroom lobbig met een snufje zout en breng op smaak met de dille. Serveer de soep met de dilleroom en de zuurdesem-knoflookso­ldaten. *Zelf zuurdesemb­rood maken? Op foodiesmag­azine.nl lees je hoe!

Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeters­elie en zure appeltjes

Bereidings­tijd: ca. 35 min. Per portie: ca. 539 kcal 7 g eiwit 42 g vet 33 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

600 g aardperen zonnebloem­olie 4 stronken witlof 100 g roomboter 1 granny smith ½ bosje bladpeters­elie fijngehakt 80 g hazelnoten geroosterd grof zeezout 1 Was de aardperen goed. Snijd ze doormidden en daarna in plakken van ca. 1,5 cm dik. Bak de plakken aardpeer ca. 20 minuten op middelhoog vuur in een flinke scheut zonnebloem­olie in een grote koekenpan. Blijf ze daarbij steeds omscheppen. 2 Snijd de stronken witlof in vieren. Rooster ze met een scheut zonnebloem­olie in een koekenpan. Rooster ze eerst op de snijvlakke­n en daarna op de rug bruin. Voeg wanneer alle zijden geroosterd zijn de roomboter toe en neem de pan van het vuur. 3 Snijd de granny smith in kleine blokjes (brunoise). Voeg alles op het bord samen met de peterselie en de hazelnoten. Breng op smaak met wat grof zeezout en schep er wat beurre noisette (gebruinde boter) uit de pan overheen.

 ??  ??
 ??  ?? Yvonne: “Frisse zure smaken passen heel goed bij de wat zoete smaak van aardpeer.”
Yvonne: “Frisse zure smaken passen heel goed bij de wat zoete smaak van aardpeer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands