Foodies

foodies friends

Zoet bakken zoals ze in Scandinavi­ë doen, daar weten Anouk en Maura alles van. We maken een stapel luchtige Noorse Sveler en Kvaefjordk­ake met meringue, dat is pas hygge!

- Tekst: Lotte Corneth

Het leuke aan een onderwerp als Scandinavi­ë is dat iedereen er andere associatie­s bij heeft. Had jij al van svele gehoord bijvoorbee­ld?

Noorse Kvaefjordk­ake van Anouk

Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 8-10 personen Voor de cake

110 g roomboter 125 g suiker 80 g eidooiers van 4 eieren 4 el melk 150 g bloem 1,5 tl bakpoeder bakpapier

Voor de meringue

120 g eiwitten van 4 eieren 200 g suiker 50 g amandelsch­aafsel

Voor de vulling

50 g suiker 2 eidooiers 2 el maïszetmee­l 500 ml volle melk ½ vanillesto­kje 300 ml slagroom 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 185°C / hetelucht: 165°C). Mix voor de cake in een beslagkom de boter en de suiker tot een luchtig geheel. Voeg de eidooiers 1 voor 1 toe terwijl je blijft mixen. Voeg tot slot de melk toe aan het geheel en meng alles goed door elkaar. Meng in een aparte kom de bloem en het bakpoeder. Meng het bloemmengs­el door het botermengs­el. 2 Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmati­g en zo dun mogelijk over de bakplaat. Gebruik een spatel om het beslag te verdelen. 3 Klop voor de meringue in een schone beslagkom de eiwitten. Voeg de suiker in delen toe en blijf kloppen totdat het eiwit stijf is – dit kan een tijdje duren. Verdeel het schuim over het cakebeslag. Strooi het amandelsch­aafsel eroverheen. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ca. 30 minuten. De meringue moet droog zijn en licht gekleurd. Laat na het bakken alles afkoelen. 4 Bereid ondertusse­n de vulling. Maak een custard door de suiker en de eidooiers te mengen in een kom. Voeg het maïszetmee­l toe en mix alles tot een lichtgeel en dik geheel. Giet de melk in een pan en voeg de vanille toe. Verwarm de melk tot hij zachtjes kookt en haal dan de pan van de warmtebron. Voeg voorzichti­g de warme melk aan het eimengsel toe. Giet alles wanneer het gemixt is terug in de pan en verhit het mengsel tot het is ingedikt. Laat het daarna volledig afkoelen. 5 Klop de slagroom en schep hem daarna door de afgekoelde custard. De vulling is nu klaar. Plaats de afgekoelde cake op een snijplank en halveer de cake horizontaa­l. Haal een helft voorzichti­g van het bakpapier af en plaats hem op een schaal met de meringueka­nt naar beneden. Verdeel de vulling over de onderste helft en dek het af met de andere helft van de cake met de meringue naar boven.

Scandinavi­sche Sveler van Maura

Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 8 stuks

1 el roomboter gesmolten 2 eieren 3 el honing 250 g speltbloem of tarwebloem 1 tl baking soda een flinke snuf grof zeezout 500 ml kefir, ayran of karnemelk

Om te serveren

zachte roomboter bruine basterdsui­ker ahornsiroo­p kokosrasp vers fruit 1 Klop de gesmolten boter los met de eieren en de honing. Meng de bloem, de baking soda en het zeezout door elkaar. Doe de kefir bij het bloemmengs­el en mix tot een glad beslag. 2 Voeg het eimengsel toe en meng alles goed door elkaar. Laat het beslag ca. 30 minuten staan. Verhit wat boter in een koekenpan en bak er kleine pannenkoek­en van tot het beslag op is. 3 Besmeer een svele met roomboter en bestrooi met basterdsui­ker of kokosrasp. Giet er wat ahornsiroo­p overheen of ga voor wat vers fruit zoals blauwe bessen en frambozen.

Maura: “De Svele is typisch Noors en at ik voor het eerst op de ferry in Noorwegen.”

Deense Drømmekage van Anouk

Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 8-10 personen Voor de cake

3 eieren 175 g suiker 50 g boter 200 ml melk 250 g bloem 2 tl bakpoeder bakvorm (25x35 cm)

of een springvorm (28 cm Ø) bakpapier

Voor de topping

125 g boter 50 ml melk 125 g bruine suiker 175 g geraspte kokos 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Mix voor de cake de eieren met de suiker tot een luchtig geheel in een beslagkom. Smelt ondertusse­n de boter in een pannetje op laag vuur. Giet de melk bij de boter en roer door. Voeg het mengsel toe aan de eieren en meng het geheel goed. 2 Meng in een aparte kom de bloem en het bakpoeder. Voeg het bloemmengs­el toe aan het botermengs­el en meng alles tot een glad beslag. Bekleed de bakvorm en giet het beslag in de vorm. Bak de cake 20-25 minuten. 3 Smelt ondertusse­n voor de topping de boter in een pannetje. Voeg de melk en bruine suiker toe, meng door elkaar en laat het geheel ca. 1 minuut zachtjes koken. 4 Voeg de geraspte kokos toe aan het mengsel en roer goed door. Haal de cake uit de oven en verdeel het kokosmengs­el over de cake. Gebruik een (pallet)mes om het mengsel goed te verdelen. 5 Plaats de cake terug in de oven en bak hem nog ca. 10 minuten. Laat de cake afkoelen voor het serveren.

 ??  ?? @anouk.boetzer @yellowlemo­ntreeblog
@anouk.boetzer @yellowlemo­ntreeblog
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands