foodies friends

Zoet bak­ken zo­als ze in Scan­di­na­vië doen, daar we­ten Anouk en Mau­ra al­les van. We ma­ken een sta­pel luch­ti­ge Noor­se Sve­ler en Kvaef­jord­ka­ke met me­rin­gue, dat is pas hyg­ge!

Foodies - - VOORWOORD - Tekst: Lot­te Cor­neth

Het leu­ke aan een on­der­werp als Scan­di­na­vië is dat ie­der­een er an­de­re as­so­ci­a­ties bij heeft. Had jij al van sve­le ge­hoord bij­voor­beeld?

Noor­se Kvaef­jord­ka­ke van Anouk

Be­rei­dings­tijd: ca. 50 min.

In­gre­di­ën­ten voor 8-10 per­so­nen Voor de ca­ke

110 g room­bo­ter 125 g sui­ker 80 g ei­dooi­ers van 4 ei­e­ren 4 el melk 150 g bloem 1,5 tl bak­poe­der bak­pa­pier

Voor de me­rin­gue

120 g ei­wit­ten van 4 ei­e­ren 200 g sui­ker 50 g aman­del­schaaf­sel

Voor de vul­ling

50 g sui­ker 2 ei­dooi­ers 2 el ma­ïs­zet­meel 500 ml vol­le melk ½ va­nil­le­stok­je 300 ml slag­room 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 185°C / he­te­lucht: 165°C). Mix voor de ca­ke in een be­slag­kom de bo­ter en de sui­ker tot een luch­tig ge­heel. Voeg de ei­dooi­ers 1 voor 1 toe ter­wijl je blijft mixen. Voeg tot slot de melk toe aan het ge­heel en meng al­les goed door el­kaar. Meng in een apar­te kom de bloem en het bak­poe­der. Meng het bloem­meng­sel door het bo­ter­meng­sel. 2 Be­kleed een bak­plaat met bak­pa­pier. Ver­deel het be­slag ge­lijk­ma­tig en zo dun mo­ge­lijk over de bak­plaat. Ge­bruik een spa­tel om het be­slag te ver­de­len. 3 Klop voor de me­rin­gue in een scho­ne be­slag­kom de ei­wit­ten. Voeg de sui­ker in de­len toe en blijf klop­pen tot­dat het ei­wit stijf is – dit kan een tijd­je du­ren. Ver­deel het schuim over het ca­ke­be­slag. Strooi het aman­del­schaaf­sel er­over­heen. Plaats de bak­plaat in het mid­den van de oven en bak ca. 30 mi­nu­ten. De me­rin­gue moet droog zijn en licht ge­kleurd. Laat na het bak­ken al­les af­koe­len. 4 Be­reid on­der­tus­sen de vul­ling. Maak een cus­tard door de sui­ker en de ei­dooi­ers te men­gen in een kom. Voeg het ma­ïs­zet­meel toe en mix al­les tot een licht­geel en dik ge­heel. Giet de melk in een pan en voeg de va­nil­le toe. Ver­warm de melk tot hij zacht­jes kookt en haal dan de pan van de warm­te­bron. Voeg voor­zich­tig de war­me melk aan het ei­meng­sel toe. Giet al­les wan­neer het ge­mixt is te­rug in de pan en ver­hit het meng­sel tot het is in­ge­dikt. Laat het daar­na vol­le­dig af­koe­len. 5 Klop de slag­room en schep hem daar­na door de af­ge­koel­de cus­tard. De vul­ling is nu klaar. Plaats de af­ge­koel­de ca­ke op een snij­plank en hal­veer de ca­ke ho­ri­zon­taal. Haal een helft voor­zich­tig van het bak­pa­pier af en plaats hem op een schaal met de me­rin­gue­kant naar be­ne­den. Ver­deel de vul­ling over de on­der­ste helft en dek het af met de an­de­re helft van de ca­ke met de me­rin­gue naar bo­ven.

Scan­di­na­vi­sche Sve­ler van Mau­ra

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min.

In­gre­di­ën­ten voor 8 stuks

1 el room­bo­ter ge­smol­ten 2 ei­e­ren 3 el ho­ning 250 g spelt­bloem of tar­we­bloem 1 tl ba­king so­da een flin­ke snuf grof zee­zout 500 ml ke­fir, ay­ran of kar­ne­melk

Om te ser­ve­ren

zach­te room­bo­ter brui­ne bas­terd­sui­ker ahorn­si­roop ko­kos­rasp vers fruit 1 Klop de ge­smol­ten bo­ter los met de ei­e­ren en de ho­ning. Meng de bloem, de ba­king so­da en het zee­zout door el­kaar. Doe de ke­fir bij het bloem­meng­sel en mix tot een glad be­slag. 2 Voeg het ei­meng­sel toe en meng al­les goed door el­kaar. Laat het be­slag ca. 30 mi­nu­ten staan. Ver­hit wat bo­ter in een koe­ken­pan en bak er klei­ne pan­nen­koe­ken van tot het be­slag op is. 3 Besmeer een sve­le met room­bo­ter en be­strooi met bas­terd­sui­ker of ko­kos­rasp. Giet er wat ahorn­si­roop over­heen of ga voor wat vers fruit zo­als blau­we bes­sen en fram­bo­zen.

Mau­ra: “De Sve­le is ty­pisch Noors en at ik voor het eerst op de fer­ry in Noor­we­gen.”

Deen­se Drøm­mek­a­ge van Anouk

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur

In­gre­di­ën­ten voor 8-10 per­so­nen Voor de ca­ke

3 ei­e­ren 175 g sui­ker 50 g bo­ter 200 ml melk 250 g bloem 2 tl bak­poe­der bak­vorm (25x35 cm)

of een spring­vorm (28 cm Ø) bak­pa­pier

Voor de top­ping

125 g bo­ter 50 ml melk 125 g brui­ne sui­ker 175 g ge­rasp­te ko­kos 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 220°C / he­te­lucht: 200°C). Mix voor de ca­ke de ei­e­ren met de sui­ker tot een luch­tig ge­heel in een be­slag­kom. Smelt on­der­tus­sen de bo­ter in een pan­ne­tje op laag vuur. Giet de melk bij de bo­ter en roer door. Voeg het meng­sel toe aan de ei­e­ren en meng het ge­heel goed. 2 Meng in een apar­te kom de bloem en het bak­poe­der. Voeg het bloem­meng­sel toe aan het bo­ter­meng­sel en meng al­les tot een glad be­slag. Be­kleed de bak­vorm en giet het be­slag in de vorm. Bak de ca­ke 20-25 mi­nu­ten. 3 Smelt on­der­tus­sen voor de top­ping de bo­ter in een pan­ne­tje. Voeg de melk en brui­ne sui­ker toe, meng door el­kaar en laat het ge­heel ca. 1 mi­nuut zacht­jes ko­ken. 4 Voeg de ge­rasp­te ko­kos toe aan het meng­sel en roer goed door. Haal de ca­ke uit de oven en ver­deel het ko­kos­meng­sel over de ca­ke. Ge­bruik een (pal­let)mes om het meng­sel goed te ver­de­len. 5 Plaats de ca­ke te­rug in de oven en bak hem nog ca. 10 mi­nu­ten. Laat de ca­ke af­koe­len voor het ser­ve­ren.

@anouk.boet­zer @yel­low­le­mon­tree­blog

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.