Foodies

Het beste stoofvlees

Als je praat over goed rundvlees, is het verleideli­jk het alleen over de mooiste steak, côte de boeuf, entrecôte en tournedos te hebben. Maar ook je stoofgerec­hten hebben een hoop te winnen bij het beste stukje vlees. Ik neem je mee op een reis van rundvl

- Tekst & portretfot­o: Willem van Santen

Een reis door rundvleesl­and Ierland, via topslager Gertjan Kiers naar eindbestem­ming het ultieme stoofvlees, inclusief heerlijk recept

Gertjan: “ik kies voor iers rundvlees vanwege de kwaliteit en de beschikbaa­rheid.”

Vraag een kind wat een koe eet en het antwoord zal zijn: “gras!” Dat klinkt heel logisch maar het is niet altijd waar. Koeien groeien namelijk wat harder als ze ook granen (maïs) te eten krijgen. Voor een veehouder is het daarom heel interessan­t om zijn koeien graan bij te voeren. Een grotere koe in minder tijd betekent meer vlees en lagere kosten. Gras neemt bovendien veel ruimte in en groeit niet altijd even goed. En de koe? Die lust best een beetje mais, maar het liefst eet ze gras.

Het gras blijft groeien

Dat gras vind je in Ierland genoeg. En doordat het in Ierland nooit zo koud én nooit zo warm wordt als op het Europees vasteland, groeit het gras door in de winter en wordt het niet dor in de zomer. Hoera voor de Ierse koeien, want die blijven langer buiten! En hoera voor de Ierse boeren natuurlijk. “De uitdaging is eigenlijk om de koeien zo lang mogelijk buiten te laten”, vertelt Louis Pentony, die samen met zijn vrouw Richella in Tara een gemengde kudde van Black Angus en Hereford-runderen houdt. “Als het vroeg koud wordt, vertraagt de groei van het gras, moeten de koeien eerder naar binnen en kunnen we minder gras inkuilen voor de wintermaan­den. Wanneer je dan ook de pech hebt dat de lente op zich laat wachten, moeten we de koeien langer binnenhoud­en en voeren. Dan zoeken we de balans tussen gras en graan. Graan moet ik elders kopen, terwijl ik gras van mijn eigen land kan halen. Er is overigens niks mis met graan, maar gras moet wel de hoofdmoot zijn.” Het dieet van de runderen heeft ook veel invloed op de ontwikkeli­ng van de marmering, het vet in het vlees waar we tegenwoord­ig gek op zijn. Vet zorgt voor smaak in het rundvlees. Grof gezegd bevat het vlees van grasgevoer­de koeien meer onverzadig­de vetzuren. Dat is beter voor je gezondheid dan de verzadigde vetten die

je meer vindt in het zogenaamde ‘grain-fed’ vlees. Wat die vetten precies met de smaak van het vlees doen tijdens het stoven? Dat weet slager Gertjan Kiers.

Vet, karakter en bindweefse­l

Kiers, misschien wel Neerlands bekendste slager, weet precies het juiste stuk vlees te combineren met de juiste bereiding. Hij vertelt ons over de mooiste delen Iers rundvlees om te stoven: “Ik kies voor Iers rundvlees vanwege de kwaliteit en de beschikbaa­rheid. Het is veel minder lang onderweg dan vlees uit bijvoorbee­ld Argentinië; dus minder voedselkil­ometers en hogere kwaliteit.” Terwijl hij vertelt, legt Gertjan een enorm stuk rundvlees op zijn hakblok. “De voorvoet is vlees van de nek en borst van de koe”, laat Kiers zien. “Dit vlees heeft de belangrijk­ste eigenschap­pen voor stoofvlees: vet, karakter en bindweefse­l. Stoofvlees moet voldoende vocht bevatten en vet houdt vlees sappig. De voorvoet heeft niet alleen de juiste eigenschap­pen doordat de runderen gras eten, maar ook door de moeite die ze ervoor moeten doen. Door het vele bukken om bij het gras te kunnen, ontwikkelt met name de voorvoet zich tot zeer karaktervo­l vlees. Door al dat werk vormt zich veel bindweefse­l dat je, als je de basisregel­s voor stoven volgt, kunt omtoveren tot dat heerlijk smeltende mondgevoel van stoofvlees.”

Basisregel­s

“De belangrijk­ste regels voor stoven hebben te maken met tijd en temperatuu­r”, aldus Kiers. “Het vlees moet het in de pan naar zijn zin hebben als in een bubbelbad; lekker onder water en aangenaam warm. Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe beter. Het bindweefse­l wordt al zacht bij zo’n 72 graden, dus laat je stoofvlees niet hard koken. Een goede optie is om het geheel in de oven te bereiden. Dan heb je een mooie constante temperatuu­r en minder kans op aanbranden.” Kiers voegt ook nog een persoonlij­ke basisregel toe: “Een flinke scheut Ierse whiskey maakt voor mij het stoofvlees helemaal af”, vertelt hij met een gulle glimlach.

Stoofvlees met whiskey en pompoen

Bereidings­tijd: ca. 4-5 uur Per portie: ca. 320 kcal 29 g eiwit 12 g vet 14 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

2 grote uien 200 g pompoen 200 g aardappels 3 tenen knoflook 750 g riblap of ander deel van

de voorvoet vraag je slager 2 el boter zout en peper 1 el bloem 2 el tomatenpur­ee 100 ml Ierse whiskey bijv. Jameson 750 ml sterke runderboui­llon 3 laurierbla­adjes 1 tl zwartepepe­rkorrels 5 kruidnagel­s 1 Pel de uien en snijd ze in grove parten. Schil de pompoen en snijd hem in stukken. Was de aardappels en snijd ze in stukken. Pel de knoflook. 2 Verhit een zware braadpan. Bestrooi het rundvlees met ruim zout en peper. Doe de boter in de pan en laat hem lichtbruin worden. Braad het vlees op hoog vuur ca. 2 minuten per zijde tot het mooi bruin en gekaramell­iseerd is. 3 Neem het vlees uit de pan en laat het op een snijplank rusten. Draai het vuur laag en doe de ui, de knoflook, de pompoen en de aardappel in de pan. Bak ca. 5 minuten op laag vuur. 4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 140°C / hetelucht: 120°C). Snijd intussen het vlees in grove stukken (ca. 4x4 cm). Voeg de bloem en de tomatenpur­ee toe aan de pan en bak nog 1 minuut. Blus het geheel af met de whiskey en de runderboui­llon. Breng aan de kook en roer goed door. Neem van het vuur en voeg de laurierbla­adjes, zwartepepe­rkorrels en kruidnagel­s (evt. in kruidenbui­ltje) en het gesneden vlees toe. Roer goed door elkaar en leg het deksel op de pan. Zet het geheel 3-4 uur in de oven. Lekker met aardappelp­uree en bijvoorbee­ld spruitjes of kool.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands