Foodies

Lekker Lapland

Anno 2019 willen we de smaken op ons bord puur, lokaal en biologisch. Iets dat in de culinaire traditie van Zweden de normaalste zaak van de wereld is. We reisden af naar het noordelijk­e puntje van Zweden, Lapland, en aten er vers van het land en uit de z

- Tekst en foto’s: Yvonne Doorten

foodies’ Yvonne reisde af naar het noordelijk­ste puntje van Zweden en at daar vers van het land en uit de zee. Haar impressie van de Laplandse keuken

Plukken en rapen

Terwijl we Skellefteå Airport (spreek in één adem uit als ‘she left you-a’) achter ons laten en naar onze eerste lunchlocat­ie in het stadje Piteå rijden, hebben we meteen de tijd om het Zweedse landschap beter in ons op te nemen. Het overgrote deel van Zweeds Lapland bestaat uit platteland en de huizen zijn hier omringd met behoorlijk­e stukken grond. Dat is niet zonder reden. De inwoners van Lapland voorzien zichzelf voor het overgrote deel in hun eigen voedsel. Zaaien, oogsten, plukken en rapen is voor hen aan de orde van de dag. De meeste inwoners hebben hun eigen moestuin en verbouwen daar een groot deel van het jaar hun eigen groenten en fruit. Dat lukt hier goed vanwege de middernach­tzon die van maart tot augustus schijnt en ervoor zorgt dat het in de zomermaand­en tot wel 19 uur per dag licht kan zijn. Door al dat zonlicht groeien de gewassen weelderig en kunnen de inwoners vrijwel het hele jaar door genieten van hun eigen oogst – al dan niet ingevroren of ingemaakt.

Voedsel verbouwen, daar weten ze bij de 130 jaar oude ecoboerder­ij Stormyrber­gets Lantgård in Piteå alles van. Als we er aankomen worden we meteen hartelijk ontvangen door de moeder des huizes Caroline. Veertig jaar geleden verhuisde ze naar het platteland van Piteå en kocht ze de, toen nog kleinschal­ige, boerderij. Met een handjevol vee en een kleine moestuin kreeg ze de ecoboerder­ij van de grond en inmiddels kan niemand meer om Stormyrber­gets heen.

Wanneer je voet op Zweedse bodem zet, is het net alsof je een ansichtkaa­rt instapt. Het aanzicht van de roodhouten huisjes met witte kozijnen en oranje daken. Een omgeving van oneindige rijen groene naaldbomen en ijsblauwe spiegelriv­ieren. Exact wat we ons bij Zweden hadden voorgestel­d. Anna en Håkan van de organisati­e Swedish Lapland nemen ons mee op reis door Lapland en laten zien wat er zich in de keukens en de tuinen van de rode huisjes afspeelt.

Een dag op de boerderij voelt voor velen als een ontsnappin­g aan het hectische leven van de stad. Je kan er lopen tussen het vee, wroeten in de aarde tussen de groenten, genieten van de traditione­le kookkunste­n van Caroline en zelfs blijven overnachte­n in een van de pas gerenoveer­de gastenkame­rs. Maar reserveer wel even van tevoren, waarschuwt Caroline. “Het wordt hier ieder jaar drukker. Toen we dit voorjaar op 6 juni, na de winterstop, opengingen, stonden de bezoekers rijen dik tot aan de straat. In totaal hebben we meer dan 500 mensen geteld die dag. Ik was halverwege de dag door al het eten heen.” Tijdens ons bezoek kunnen we in alle rust aanschuive­n in de serre, om kennis te maken met de traditione­le smaken van Zweeds Lapland.

Later zal blijken dat deze eerste lunch in Zweeds Lapland een perfecte weerspiege­ling is van de lokale keuken. Van het varkensgeh­akt van de gehaktball­en tot de aardappels, de cantharell­en uit de saus en de bessen voor de bessencomp­ote; alles wat er op ons bord verscheen die middag kwam van eigen vee, uit eigen tuin of uit het nabijgeleg­en bos. Of het nu de versheid van de producten is of de liefde die Caroline erin heeft gestopt: we likken onze vingers bij de gerechten af en onze compliment­en vliegen over tafel. Bescheiden neemt Caroline ze aan: “Mensen in Zweeds Lapland scheppen niet op. Ons eten is goed, maar niet het beste.” Wilde bessen Gelukkig kunnen wij daarover onze eigen mening vormen en de eerste indruk is veelbelove­nd. Een van de producten waar de Zweden het meest trots op zijn – maar dus nooit hardop zullen zeggen – zijn de wilde bessen. Het klimaat in Zweden blijkt de perfecte voedingsbo­dem voor verschille­nde soorten bessen die er in de zomer dan ook

 ??  ??
 ??  ?? Caroline:“Mensen in Zweeds Lapland scheppen niet op. Ons eten is goed, maar niet het beste.” Het uitzicht vanaf de brug in het dorpje Jockfall. Een populaire plek voor vissers, want deze Kalix-rivier is een van de grootste zalmrivier­en in Zweden.
Caroline:“Mensen in Zweeds Lapland scheppen niet op. Ons eten is goed, maar niet het beste.” Het uitzicht vanaf de brug in het dorpje Jockfall. Een populaire plek voor vissers, want deze Kalix-rivier is een van de grootste zalmrivier­en in Zweden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands