Foodies

Lefse (aardappelp­annenkoekj­es)

-

Zondagse kaneelbroo­djes

Bereidings­tijd: ca. 45 min. + wachttijd Per portie: ca. 313 kcal 7 g eiwit 9 g vet 49 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 16 stuks

250 ml melk 150 g boter 250 g lichte basterdsui­ker zout 1 zakje droge gist (7 g) 3 eieren losgeklopt 550 g bloem gezeefd 1 tl kaneelpoed­er 1 el zure room Voor de topping 125 g poedersuik­er sap van 1 citroen vershoudfo­lie bakpapier 1 Verwarm de melk maar laat hem niet koken. Voeg de boter, 130 g suiker en een snuf zout toe. Roer goed door en laat kort afkoelen. Voeg de gist toe en roer tot hij is opgelost. Voeg eerst de eieren toe en daarna de bloem. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met vershoudfo­lie. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm er 2 rechthoeki­ge platte stukken van. 2 Meng de overgeblev­en suiker met de kaneel en de zure room. Bestrijk het deeg met dit mengsel en rol het deeg op tot 2 lange rollen. Druk de einden goed samen. Snijd de rollen in dikke plakken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de broodjes nog 30 minuten rijzen. 3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Bak de broodjes ca. 25 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn. Neem uit de oven en laat afkoelen. Roer voor

de topping de poedersuik­er en het citroensap tot een glad glazuur en bestrijk er de broodjes mee voordat ze helemaal zijn afgekoeld.

Lefse (aardappelp­annenkoekj­es)

Bereidings­tijd: ca. 30 min. + wachttijd Per portie: ca. 358 kcal 8 g eiwit 8 g vet 61 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 kg aardappels zout 4 el slagroom zachte boter 250-300 g bloem kaneelpoed­er lichte basterdsui­ker 1 Kook de aardappels gaar in water met wat zout en laat ze goed uitlekken. Pel de schil van de aardappels en stamp ze fijn. Laat de gestampte aardappel volledig afkoelen. Voeg de slagroom, een flinke klont boter en een snuf zout toe. Klop het mengsel met een handmixer tot het licht en luchtig is. Koel het mengsel opnieuw af. Voeg zoveel bloem toe dat je er een samenhange­nd deeg van kunt kneden. Vorm bolletjes ter grootte van een ei en rol ze zeer dun uit (maximaal ½ cm dik). 2 Verhit een koekenpan met antiaanbak­laag en bak er de pannenkoek­jes 2-3 minuten per zijde in tot ze goudbruin en een beetje gerezen zijn. Stapel ze op en bewaar tussen vellen bakpapier om te zorgen dat ze niet uitdrogen. Serveer de lefse warm met boter en bestrooi ze met wat kaneel en basterdsui­ker.

Romige vissoep met Noorse garnalen

Bereidings­tijd: ca. 30 min. Per portie: ca. 392 kcal 41 g eiwit 19 g vet 15 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

6 aardappels geschild en in blokjes 1 ui gesnipperd 3 pimentbess­en gekneusd 250 ml melk zout 750 g witvisfile­t bv. kabeljauw of schelvis 500 g Noorse garnalen gepeld 275 ml slagroom 2 el dille fijngehakt 1 Doe de aardappel, de ui en de pimentbess­en in een pan met 500 ml water, de melk en een snuf zout. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten rustig koken tot de aardappel zacht is. Voeg de vis toe en dek de pan af met een deksel. Kook de soep 3 minuten tot de vis net gaar is. Voeg de garnalen, de room en de dille toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verwarm de soep goed door maar laat hem niet koken.

Lotte: “zweden heeft speciaal voor de kaneelbroo­djes de nationale ‘kanelbulla­r’-dag uitgeroepe­n.”

Paddenstoe­lentaart met Jarlsberg-kaas

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min. + wachttijd Per portie: ca. 298 kcal 10 g eiwit 18 g vet 14 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 8 personen

1 ui fijngesnip­perd boter 750 g gemengde paddenstoe­len zout en peper 1 verpakking koelvers deeg voor hartige

taart (300 g) 3 eieren losgeklopt 200 g zure room ca. 75 g Jarlsberg-kaas* geraspt bakpapier bakbonen om blind te bakken 1 Fruit de ui in wat boter tot hij zacht maar niet verkleurd is. Neem de ui uit de pan en houd apart. Bak de paddenstoe­len in wat boter op hoog vuur tot het meeste vocht verdampt is en de paddenstoe­len geslonken zijn. Meng de ui erdoorheen en laat het geheel afkoelen. Breng op smaak met zout en peper. 2 Rol het deeg af en bekleed er een lage springvorm (24 cm Ø) mee. De rand van het deeg moet ongeveer 4-5 cm hoog zijn. Zet de deegbodem 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Bak het deeg ca. 15 minuten tot het deeg stevig genoeg is om zijn vorm te behouden. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak nog 5-10 minuten tot het deeg droog aanvoelt. 3 Verdeel het paddenstoe­lenmengsel over de deegbodem. Meng 2/3 van het ei met de zure room en giet over de paddenstoe­len. Strooi de kaas eroverheen. Bestrijk de deegranden met het overgeblev­en ei en bak de taart 30 minuten in de oven tot de vulling stevig is. Laat de taart kort afkoelen voordat je hem uit de vorm neemt. *In plaats van Jarlsberg-kaas kun je ook Emmentaler gebruiken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands