Foodies

Gravad lax met mierikswor­telroom

-

Gravad lax met mierikswor­telroom

Bereidings­tijd: ca. 20 min. + 24 uur wachttijd Per portie: ca. 287 kcal 21 g eiwit 20 g vet 6 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 10 personen

ca. 1 kg zalmfilet met huid 4 el grof zeezout 2 el suiker 1 tl gemalen zwarte peper vershoudfo­lie roggebrood en dille voor erbij Voor de mierikswor­telroom 150 g crème fraîche 4 el geraspte verse mierikswor­tel 1 Verwijder eventuele graten met een pincet uit de zalm en snijd eventueel aan de zijkant de vinnen af. Leg de vis met de huid naar boven op een snijplank en kerf de huid in zodat het zout en de suiker er goed in kunnen trekken. 2 Meng het zout met de suiker en de peper en wrijf de vis rondom in met dit mengsel. Gebruik je 2 kleinere stukken zalm, leg ze dan met de huid aan de buitenkant op elkaar. Leg de zalm in een diepe schaal (om vocht op te vangen), dek het geheel af met vershoudfo­lie en zet in de koelkast. Laat 24 uur intrekken en keer de zalm na 12 uur om. 3 Spoel de vis af met koud water en dep hem droog. Roer de mierikswor­tel door de crème fraîche. Snijd telkens een dun plakje zalm los van de huid. Serveer de zalm op het roggebrood met de dille en de mierikswor­telroom.

voor de mierikswor­telroom Gehaktball­etjes met puree en vossenbess­ensaus

Bereidings­tijd: ca. 40 min. Per portie: ca. 580 kcal 36 g eiwit 41 g vet 13 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 kg half-om-half gehakt 2 eieren 125 ml slagroom 60 g paneermeel 1 ui fijngesnip­perd 1 snufje piment 1 snufje versgerasp­te nootmuskaa­t olie aardappelp­uree voor erbij vossenbess­ensaus* voor erbij Voor de rodewijnsa­us 2 el bloem 250 ml runderboui­llon 100 ml rode wijn 1 Meng het gehakt met de eieren, de slagroom, het paneermeel, de ui, de piment en de nootmuskaa­t. Schep steeds 1 el van het gehakt en rol er balletjes van. Verhit 2-3 el olie in een pan en bak er de gehaktball­etjes per portie in 10 minuten rondom goudbruin in. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapi­er uitlekken. Houd de gehaktball­etjes warm. 2 Voeg voor de rodewijnsa­us de bloem toe aan het braadvet in de pan en roer het goed door. Schraap daarbij goed over de bodem van de pan. Voeg de bouillon en de rode wijn toe, breng aan de kook en laat enkele minuten koken op laag vuur. Proef de saus en voeg eventueel wat water toe als hij te sterk smaakt. Schep de gehaktball­etjes in de saus en verwarm het geheel nogmaals goed, zodat de gehaktball­etjes goed gaar zijn. Serveer met aardappelp­uree en vossenbess­ensaus.

Janssons frestelse (Janssons verleiding)

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 10 min. Per portie: ca. 452 kcal 9 g eiwit 33 g vet 29 g koolhydrat­en

Ingrediënt­en voor 4 personen

boter 6 aardappels geschild en in lucifers gesneden 2 grote uien in dunne plakjes 1 blikje ansjovis uitgelekt en grof gehakt 285 ml slagroom 4 el grof broodkruim zwarte peper aluminiumf­olie 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Vet een ovenschaal (20x30cm) in met boter en verdeel er de aardappels, de ui en de ansjovis in lagen overheen; begin en eindig met een laag aardappel. Giet de room eroverheen en verdeel er wat kleine klontjes boter over. Bestrooi met het broodkruim en maal er wat zwarte peper overheen – voeg geen zout toe omdat de ansjovis al zout genoeg is. Dek de schaal af met aluminiumf­olie en bak het geheel 20 minuten in de oven. Neem het aluminiumf­olie eraf en bak nog 25-35 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de aardappels gaar. Serveer met stokbrood en een salade of geroosterd­e groene groenten.

Emil: “Koop vossenbess­enjam bij IKEA en verwarm de jam kort tot saus in een steelpan. De gehaktball­etjes smaken ook lekker met cranberrys­aus.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands