Gra­vad lax met mie­riks­wor­tel­room

Foodies - - OP HET MENU -

Gra­vad lax met mie­riks­wor­tel­room

Be­rei­dings­tijd: ca. 20 min. + 24 uur wacht­tijd Per por­tie: ca. 287 kcal 21 g ei­wit 20 g vet 6 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 10 per­so­nen

ca. 1 kg zalm­fi­let met huid 4 el grof zee­zout 2 el sui­ker 1 tl ge­ma­len zwar­te pe­per ver­s­houd­fo­lie rog­ge­brood en dil­le voor er­bij Voor de mie­riks­wor­tel­room 150 g crè­me fraî­che 4 el ge­rasp­te ver­se mie­riks­wor­tel 1 Ver­wij­der even­tu­e­le gra­ten met een pin­cet uit de zalm en snijd even­tu­eel aan de zij­kant de vin­nen af. Leg de vis met de huid naar bo­ven op een snij­plank en kerf de huid in zo­dat het zout en de sui­ker er goed in kun­nen trek­ken. 2 Meng het zout met de sui­ker en de pe­per en wrijf de vis rond­om in met dit meng­sel. Ge­bruik je 2 klei­ne­re stuk­ken zalm, leg ze dan met de huid aan de bui­ten­kant op el­kaar. Leg de zalm in een die­pe schaal (om vocht op te van­gen), dek het ge­heel af met ver­s­houd­fo­lie en zet in de koel­kast. Laat 24 uur in­trek­ken en keer de zalm na 12 uur om. 3 Spoel de vis af met koud wa­ter en dep hem droog. Roer de mie­riks­wor­tel door de crè­me fraî­che. Snijd tel­kens een dun plak­je zalm los van de huid. Ser­veer de zalm op het rog­ge­brood met de dil­le en de mie­riks­wor­tel­room.

voor de mie­riks­wor­tel­room Ge­hakt­bal­le­tjes met pu­ree en vos­sen­bes­sen­saus

Be­rei­dings­tijd: ca. 40 min. Per por­tie: ca. 580 kcal 36 g ei­wit 41 g vet 13 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 6 per­so­nen

1 kg half-om-half ge­hakt 2 ei­e­ren 125 ml slag­room 60 g pa­neer­meel 1 ui fijn­ge­snip­perd 1 snuf­je pi­ment 1 snuf­je vers­ge­rasp­te noot­mus­kaat olie aard­ap­pel­pu­ree voor er­bij vos­sen­bes­sen­saus* voor er­bij Voor de ro­de­wijn­saus 2 el bloem 250 ml run­der­bouil­lon 100 ml ro­de wijn 1 Meng het ge­hakt met de ei­e­ren, de slag­room, het pa­neer­meel, de ui, de pi­ment en de noot­mus­kaat. Schep steeds 1 el van het ge­hakt en rol er bal­le­tjes van. Ver­hit 2-3 el olie in een pan en bak er de ge­hakt­bal­le­tjes per por­tie in 10 mi­nu­ten rond­om goud­bruin in. Schep ze uit de pan en laat ze op keu­ken­pa­pier uit­lek­ken. Houd de ge­hakt­bal­le­tjes warm. 2 Voeg voor de ro­de­wijn­saus de bloem toe aan het braad­vet in de pan en roer het goed door. Schraap daar­bij goed over de bo­dem van de pan. Voeg de bouil­lon en de ro­de wijn toe, breng aan de kook en laat en­ke­le mi­nu­ten ko­ken op laag vuur. Proef de saus en voeg even­tu­eel wat wa­ter toe als hij te sterk smaakt. Schep de ge­hakt­bal­le­tjes in de saus en ver­warm het ge­heel nog­maals goed, zo­dat de ge­hakt­bal­le­tjes goed gaar zijn. Ser­veer met aard­ap­pel­pu­ree en vos­sen­bes­sen­saus.

Jans­sons frestel­se (Jans­sons ver­lei­ding)

Be­rei­dings­tijd: ca. 1 uur en 10 min. Per por­tie: ca. 452 kcal 9 g ei­wit 33 g vet 29 g kool­hy­dra­ten

In­gre­di­ën­ten voor 4 per­so­nen

bo­ter 6 aard­ap­pels ge­schild en in lu­ci­fers ge­sne­den 2 gro­te ui­en in dun­ne plak­jes 1 blik­je an­sjo­vis uit­ge­lekt en grof ge­hakt 285 ml slag­room 4 el grof brood­kruim zwar­te pe­per alu­mi­ni­um­fo­lie 1 Ver­warm de oven voor (elek­trisch: 200°C / he­te­lucht: 180°C). Vet een oven­schaal (20x30cm) in met bo­ter en ver­deel er de aard­ap­pels, de ui en de an­sjo­vis in la­gen over­heen; be­gin en ein­dig met een laag aard­ap­pel. Giet de room er­over­heen en ver­deel er wat klei­ne klont­jes bo­ter over. Be­strooi met het brood­kruim en maal er wat zwar­te pe­per over­heen – voeg geen zout toe om­dat de an­sjo­vis al zout ge­noeg is. Dek de schaal af met alu­mi­ni­um­fo­lie en bak het ge­heel 20 mi­nu­ten in de oven. Neem het alu­mi­ni­um­fo­lie er­af en bak nog 25-35 mi­nu­ten tot de bo­ven­kant goud­bruin is en de aard­ap­pels gaar. Ser­veer met stok­brood en een sa­la­de of ge­roos­ter­de groe­ne groen­ten.

Emil: “Koop vos­sen­bes­sen­jam bij IKEA en ver­warm de jam kort tot saus in een steel­pan. De ge­hakt­bal­le­tjes sma­ken ook lek­ker met cran­ber­ry­saus.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands

© PressReader. All rights reserved.