Foodies

foodies friends

Groenten sexy maken, dat kun je wel aan onze foodies friends overlaten. Met wat pesto, blauwe kaas of pecorino krijgt iedereen zin in groene bonen, bloemkool en asperges.

- Anouk Boetzer Dit recept maakte Anouk speciaal voor foodies, onze friend die de mooiste content maakt op anoukboetz­er.com.

Bloemkoolp­uree upgraden doe je met blauwe kaas. Onze foodies friends maken groenten sexy

Groene bonensalad­e met rode pesto

★★ Bereidings­tijd: ca. 20 min. (+ evt. 1 uur wachttijd)

Ingrediënt­en voor 4 personen

225 g witte bonen of 100 g gedroogde witte bonen 150 g sperziebon­en 150 g verse tuinbonen gedopt 150 g verse doperwten gedopt 1 teentje knoflook 6 el pompoenpit­ten 100 g rucola 8 el rode pesto 2 el olijfolie 2 limoenen

Voor de rode pesto

1 teentje knoflook 1 rode peper 120 g zongedroog­de tomaten 3 el extra vierge olijfolie 75 g ongebrande cashewnote­n 2 handjes vers basilicum 1 tl oregano gedroogd of vers snufje zeezout en zwarte peper keukenmach­ine of staafmixer

1 Gebruik je gedroogde witte bonen? Week de bonen dan minimaal 8 uur in koud water. Kook ze in ca. 1 uur gaar en laat ze daarna afkoelen. Vind je dit te veel werk? Gebruik dan witte bonen uit een pot. Die moeten dan alleen afgespoeld worden. Je verwerkt ze koud. 2 Maak de sperziebon­en schoon. Kook of stoom de tuin-, en sperziebon­en in 10 minuten beetgaar. Kook ze niet te lang, zodat ze lekker knapperig blijven. Voeg in de laatste ca. 5 minuten de doperwten toe aan het kookwater. 3 Maal ondertusse­n voor de rode pesto de ingrediënt­en behalve het basilicum, de oregano, het zout en de peper in een keukenmach­ine of blender. Maal tot er een gladde pesto ontstaat. Voeg de oregano, het zout en de peper toe en maal kort verder. Hak het basilicum fijn er roer erdoorheen. 4 Giet de bonen in een vergiet en spoel ze af met koud water. Laat de bonen afgedekt afkoelen, zo voorkom je uitdroging. Schep de witte bonen bij de groene bonen in een kom. Pers het knoflookte­entje boven de kom uit. 5 Rooster de pompoenpit­ten kort in een droge koekenpan tot ze beginnen te ‘poppen’. Voeg de rucola, de rode pesto, de olijfolie en de pompoenpit­ten toe aan het bonenmengs­el en meng alles door elkaar. Halveer de limoen en knijp het sap uit over de salade.

Bloemkoolp­uree met witlof en blauwe kaas

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

425 g aardappele­n kruimelig 425 g bloemkool 4-8 stronken witlof 50 ml melk evt. 3 el extra vergine olijfolie zwarte peper en zeezout 100 g blue stilton 1 el gehakte peterselie of andere kruiden

1 Schil de aardappele­n, halveer ze en kook ze in een pan met ruim water ca. 10 minuten. Snijd de bloemkool in stukjes en doe ze bij de aardappele­n in de pan.Kook samen met de aardappele­n ca. 10 minuten verder tot alles gaar is. 2 Maak ondertusse­n de witlof schoon en verwijder het onderste stukje van de stronk. Halveer de stronken witlof in de lengte. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) en plaats een rooster in het midden.

3 Giet de aardappele­n en bloemkool af. Verwarm de melk in de nog warme kookpan. Doe de gekookte aardappele­n en de bloemkool bij de melk en stamp het geheel met een pureestamp­er glad. Schenk er eventueel een beetje olijfolie bij om het romiger te maken. 4 Breng de puree op smaak met zout en peper en roer alles nog even om. Verdeel de aardappel-bloemkoolp­uree over de bodem van een ovenschaal en leg hierop de gehalveerd­e stronken witlof. Druk deze licht aan. Breng het geheel op smaak met zout en peper. 5 Verbrokkel de kaas en strooi deze over de witlof. Bak de puree ca. 15 minuten in de oven of totdat de kaas zacht is en mooi goudbruin. Haal de puree uit de oven en strooi er wat fijngehakt­e kruiden zoals peterselie overheen.

Tagliatell­e met groene asperges en courgette

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

320 g tagliatell­e olijfolie 500 g groene asperges 100 g doperwten diepvries 1 courgette in plakjes 2 teentjes knoflook geperst 100 g pecorino geraspt zout en peper Om te garneren 1 handje vers basilicum

1 Kook de tagliatell­e gaar volgens de aanwijzing­en op de verpakking. Giet af, schenk er een scheutje olijfolie overheen zodat het niet aan elkaar gaat plakken en zet de pan apart. 2 Was de groene asperges. Snijd ca. 3 cm van de onderkant af. Deze stukjes gebruik je niet voor de pasta, maar kun je wel gebruiken om bijvoorbee­ld soep mee te maken. Snijd de asperges in stukjes van ca. 5 cm lang. Kook de asperges in ruim kokend water in 5-7 minuten beetgaar, afhankelij­k van de dikte van de asperges. Kook de doperwten de laatste ca. 2 minuten mee. Giet het geheel voorzichti­g af zodat de topjes van de asperges heel blijven.

3 Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Bak de courgette met de knoflook in ca. 10 minuten gaar. Voeg de asperges, de doperwten en de tagliatell­e toe. Roer de helft van de geraspte pecorino en 1 el olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met vers basilicum en de rest van de pecorino.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands