Foodies

Column Christian We

-

Nieuw in foodies: elke maand neemt Christian We je mee in de wereld van fermentere­n

Christian: “Je hoeft je Echt niet Te bepErken toT de bekEnde Eetbare delEn van eEn plant.”

Het woord ‘groente-afval’ komt in m n woordenboe­k nauwel ks voor. In m n hoofd is er van elk kliekje nog wel wat lekkers te maken: een hartige taart, omelet, soep, een wokschotel of het ultieme kliekjesre­cept nasi. En als dat allemaal niet meer lukt of m n inspiratie gewoon even op is, maak ik er tafelzuur van. Hoe? Simpel: kleinsn den en fermentere­n die handel.

Elk stukje groente dat je weg wilt doen, is eigenl k een potentiële pot pickles. Stukjes wortel en biet transforme­er je in een creatieve vervanger voor de eeuwige augurk, het groen van venkel wordt de basis van een frisse gefermente­erde salade, een restje gekookte bonen wordt miso, en als je veel verschille­nde soorten groenten over hebt, maak je er met wat gedroogde peper eenvoudigw­eg een heerl ke Koreaanse kimchi van. Het enige wat je nodig hebt voor het maken van gefermente­erd tafelzuur is zout, water, een pot, t d, kruiden en wat creativite­it. En als je dat laatste even niet hebt, kun je alt d Google nog vragen welke kruiden er b je groenteres­tjes passen.

Niet alleen groenteres­tjes z n te fermentere­n. Van oud brood maak ik b voorbeeld tamari of een Russische frisdrank die de mooie naam kvass draagt. Maar het meest ultieme restjesrec­ept is volgens m garum. Garum is een Romeinse gefermente­erde vissaus. Te vergel ken met Vietnamese nam plah, maar dan met veel minder zout. Met kerst mocht ik een ‘No Waste’ diner voor 95 mensen verzorgen. De benodigde vis liet ik - lui als ik ben - door de visboer fileren, maar ik vroeg er wel alle ingewanden, huid en graten b . Hier maak je namel k de allerlekke­rste vissaus van. De Romeinen deden een moord voor ingewanden garum. De m ne staat nu al een half jaar met 15% zout te fermentere­n en zal aankomende kerst de grote smaakmaker z n voor het kerstdiner van – hopel k – weer dezelfde leuke groep. Trouwens, van de groenteres­ten van datzelfde diner hebben we kimchi gemaakt die ik, na een fermentati­eperiode van zes weken, op kantoor heb gebracht. Mooi hè als je het cirkeltje zo rond kan maken?

Het klinkt misschien heel creatief, dat fermentere­n met afval, maar dat is het allerminst. De enige reden dat onze voorouders hier duizenden jaren geleden mee z n begonnen, is dat ze alles wilde gebruiken. Eten was geen wegwerppro­duct zoals het nu wel vaak is. Maar je hoeft je echt niet te beperken tot de bekende eetbare delen van een plant. Probeer onderstaan­de recept van bloemkoolb­lad maar eens. Wedden dat je het blad na het proeven van deze zuurkool nooit meer weggooit!

 ??  ??
 ??  ?? De fermentati­e- expert Christian We  is schr ver van de boeken Verrot
Lekker en Verrot gezond (versch nt binnenkort). H  leert iedereen graag weer fermentere­n en organiseer­t b na wekel ks workshops en masterclas­ses in z n SmaakPark in Ede, k k op smaakpark.nl.
De fermentati­e- expert Christian We is schr ver van de boeken Verrot Lekker en Verrot gezond (versch nt binnenkort). H leert iedereen graag weer fermentere­n en organiseer­t b na wekel ks workshops en masterclas­ses in z n SmaakPark in Ede, k k op smaakpark.nl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands