Foodies

Dubbel groen

In een van de groenste landen ter wereld, tussen de grasheuvel­s en klaverveld­en, startten eeneiige tweeling David en Stephen een groene golf. Wat begon met een groentewin­keltje, groeide uit tot een leefw ze.

- Tekst: Sanne van den Heuvel happypear.ie

Ze z n vegetarisc­h, koken hartstikke lekker en z n ook nog eens leuk om naar te k ken. Een gesprek met de Happy Pear

Wanneer ik kom aanlopen staan de twee broertjes op hun kop. Nee, ze zijn niet onderstebo­ven van mij, David en Stephen staan letterlijk onderstebo­ven. Lenig bekijken ze de wereld even van een andere kant. David: “Het geeft je letterlijk een andere kijk op de wereld en we vinden het ook gewoon leuk om te doen. We proberen nu om de handstand te perfection­eren en zelfs op één hand te staan.”

De Happy Pear noemen ze zichzelf. “Making the world a healthier happier place”. Ze staan vrolijk en energiek in het leven. Het is alweer 14 jaar geleden dat ze met hun groentewin­keltje begonnen, waar ze ook peren verkochten. Maar in de tussentijd is er nogal wat veranderd. Met een boerderij, drie cafés, twee winkels, eigen producten en drie kookboeken drukken ze een groene stempel op de eetgewoont­en in het verder al zo groene Ierland. David: “Er is op het gebied van voeding een enorme ontwikkeli­ng gaande in Ierland, zeker in de steden. We eten zelf inmiddels al 17 jaar plantaardi­g en we geven mensen graag tips hoe ze meer groenten kunnen eten en welke plantaardi­ge alternatie­ven er zijn.” Stephen vult aan: “Het is leuk om te zien dat steeds meer mensen geïnteress­eerd raken. We zijn gestart met de boodschap om meer vegetarisc­h te eten, maar inmiddels is 90 procent van onze producten, gerechten en recepten eigenlijk al volledig plantaardi­g. Maar eigenlijk gaat het er ons niet om of je vegetarisc­h of vegan eet. We willen vooral inspiratie bieden hoe het óók kan.” Los van recepten gaat het voor de broers ook om geluk, een levensstij­l. In hun kookboeken besteden ze daar dan ook ruim aandacht aan. Hoe je actief, gezond en gelukkig leeft. Hun nieuwste boek bevat ook een ‘gezondheid­sreboot’ van twee weken, met planning, weekmenu en boodschapp­enlijstje. Het idee voor de Happy Pear begon voor allebei met een wereldreis. Een reis waarbij ze los van elkaar aan het denken raakten. David: “Eigenlijk had ik er nooit bewust bij stilgestaa­n waar onze voeding vandaan kwam en hoe het je beïnvloedt. Veel maaltijden at ik uit gewoonte, maar van die gewoonten werd ik me bewust tijdens mijn reis. Het eerste vegetarisc­he gerecht dat ik at, was een dahl met linzen en kokos. Dat is nog steeds een van mijn favoriete gerechten. Romig en kruidig en in een handomdraa­i klaar. Hij heeft een plekje gekregen in ons kookboek.” Ze lijken als twee druppels water op elkaar, maar bij elke tweeling zijn er natuurlijk verschille­n te ontdekken. Wie het beste de handstand deed, heb ik al kunnen zien. Dat was duidelijk David… of was het nu Stephen? Maar wie van de eeneiige tweeling kan het beste koken? “Dat is waarschijn­lijk Steve”, lacht David. Toch staan ze vandaag samen in de keuken om dahl en flapjacks te maken. Om te laten zien hoe makkelijk het is, maar vooral ook hoe lekker. “En? Wat vind je ervan?”

David: “Nog s e ds e n van mijn fav rie ger ch en. R mig, kruid g en snel.”

 ??  ??
 ??  ?? Titel: De Happy Pear, recepten voor geluk Auteur: David & Stephen Flynn Prijs: 24,99 euro Uitgeverij: Scriptum Books Aantal pagina’s: 303
Titel: De Happy Pear, recepten voor geluk Auteur: David & Stephen Flynn Prijs: 24,99 euro Uitgeverij: Scriptum Books Aantal pagina’s: 303
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands