Foodies

Column Willem

Toeval bestaat niet. Het moment dat ik met deze column begin, valt samen met een kookdemo die ik geef met de What-a-Wok. Dat is een hartstikke leuke keramische vuur-emmer met b passende wokpan waarop het prima wokken is, maar dit terz de.

-

Is het onverwacht­e succes van de dragonmayo­naise het begin van Willems eigen sausimperi­um?

Ik maakte onder andere een – ontzettend groen – gerechtje met peultjes en dragonmayo­naise. Nu was het doel natuurl k om wat van die leuke What-a-Woks te verkopen, maar m n dragonmayo­naise viel ook erg in de smaak. Als ik hem in potjes had meegenomen had ik best een zakcentje kunnen b verdienen. Meteen steeg het succes me naar m n hoofd. Plannen voor een eigen sausfabrie­kje werden gesmeed, het ontwerp van de etiketten was al zo goed als af en binnen no-time had ik 5 andere smaken ontwikkeld, klaar voor productie.

Het thema voor deze foodies is go green en dit kun je natuurl k heel letterl k of heel figuurl k nemen. Of beide. Uiteraard bl ft de sausfabrie­k nog even toekomstmu­ziek en omdat ik ook wel voor open-source ben, deel ik voor deze groene foodies het recept met jullie. Mochten er nu weer zoveel positieve reacties komen op deze column dan zal ik toch nog eens verder nadenken over m n sausfabrie­k. Weet er iemand een leuke naam?

1 bosje dragon

Pluk de blaadjes van en blancheer ze kort in kokend water. Dit is belangr k, anders zal de az n in de saus de verse dragon snel doen verkleuren. Giet de dragonblaa­djes af en spoel ze met koud water af. Laat goed uitlekken en kn p er zorgvuldig zoveel mogel k vocht uit. Hiervoor kun je eventueel de blaadjes in een schone kaas- of theedoek doen en er stevig in kn pen.

Doe de dragonblaa­djes met 100 ml zonnebloem­olie in een blender of kleine foodproces­sor en maal het geheel zo f n mogel k tot een gladde puree. Meng er nog 400 ml zonnebloem­olie doorheen. Klop in een ruime kom 4 eidooiers glad met 1 el f ne mosterd,

1 tl zout en 1 tl poedersuik­er. Roer er 100 ml wittew naz n doorheen. Voeg al kloppend druppelsge­w s de dragonolie toe. Na een t dje kun je de olie wat sneller gaan toevoegen. Bewaar de mayonaise 2-3 weken in een afgesloten pot (of nog handiger: een spuitflesj­e) in de koelkast.

Deze saus is superlekke­r b alles waar je normaal mayonaise voor zou gebruiken. B alles dus. Maar probeer hem zeker b deze kort geblanchee­rde (wokken kan ook) peultjes, versgerasp­te parmezaan en geroosterd­e p nboompitje­s. Heb je een goede groentenwi­nkel in de buurt, voeg dan ook wat groene tomaten, wilde asperges of tuinkers toe. Anything goes!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands