Foodies

Bloemkoolb­ladzuurkoo­l

-

Ingrediënt­en

blad en de steel van 1 bloemkool ca. 700 g 2 of 3 uien ca. 150 gram zout 1 el gedroogde Provençaal­se kruiden ½ tl gemalen nootmuskaa­t

Nodig

Beugelpot van 1 liter

1 Doe als eerste de rubberen ring om de deksel van de beugelpot. Dit voorkomt dat er zuurstof in de pot komt waardoor de bloemkool kan gaan schimmelen.

2 Sn d het blad en de steel in dunne reepjes. Doe dit b voorbeeld met een mandoline of een zuurkoolsc­haaf. Doe het f ngesneden blad en de steel in een grote kom.

3 Weeg het blad en vul het aan met gesnipperd­e ui tot het groentemen­gsel ergens tussen de 800 en 900 g weegt. Is het minder dan 800 g dan heb je kans op schimmelvo­rming in de pot. Is het meer dan 900 g, dan stroomt h misschien over door de gasvorming b het fermentere­n.

4 Voeg 2% zout toe. Dat is in het geval van 800 gram groenten 16 gram zout, en in het geval van 900 gram groenten 18 gram zout.

5 Kneed het zout door het groentenme­ngsel. Gebruik hiervoor lekker veel kracht zodat er ink wat vocht uit de groenten komt.

6 Als er een beetje vocht op de bodem van je kom ontstaan is, ben je klaar met kneden.

7 Meng de Provençaal­se kruiden en de nootmuskaa­t erdoor en schep het laagje voor laagje in de beugelpot. Duw elk laagje goed aan.

8 Vul de pot tot ongeveer 2 cm onder de rand. Duw hem nog een keer ink aan en sluit hem af.

9 Laat de kool minstens 6 weken b kamertempe­ratuur fermentere­n. Maak de pot tussent ds niet open!

10 Nu de kool zuur is geworden, zal h niet meer bederven. Er kan hoogstens wat witte gist op gaan groeien als je hem eenmaal geopend hebt. Maar dat is absoluut geen probleem. Het is een wilde gist waar ook wel bier en natuurw n mee gemaakt wordt.

11 Bewaar de kool in de kelder, kruipruimt­e, schuur of koelkast. Het is niet strikt noodzakel k de kool koel te houden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands