Foodies

Quiche met gekaramell­iseerde venkel en roquefort

-

★★

Ingrediënt­en voor 6 personen Voor het deeg

325 g bloem 1 tl zout 230 g koude boter in blokjes vershoudfo­lie bakpapier bakbonen

Voor de vulling

2 grote venkelknol­len ca. 350 g 1 el olijfolie 2 el suiker 6 eieren 50 g crème fraiche ½ bosje platte peterselie fijngehakt zout en peper 150 g blauwschim­melkaas bijv. roquefort

Voor de salade

50 g rozijnen ½ bosje platte peterselie grof gehakt loof van 1 venkelknol 1 venkelknol dun geschaafd

1 Meng voor het deeg de bloem en het zout in de kom van een foodproces­sor. Voeg de boter toe en draai het geheel kort tot een kruimelig geheel. Stort op een koel werkblad en voeg ca. 4 el ijskoud water toe. Druk het deeg bij elkaar tot het net samenhangt. Duw het uit tot een ronde schijf van ca. 2 cm dik en verpak losjes in vershoudfo­lie. Leg ca. 30 minuten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een ronde plak van 35 cm Ø. Bekleed een ingevette taartvorm (28 cm Ø) met het deeg en snijd overtollig deeg weg. Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen. Zet de taartvorm in de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C).

3 Maak voor de vulling de venkelknol­len schoon en snijd ze in 8 parten. Verhit de olijfolie in een ruime bakpan en bak er de venkel goudbruin in. Bestrooi met de suiker en laat kort karamellis­eren. Blus af met 2 el water. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.

4 Bak de deegbodem met de bakbonen ca. 30 minuten in de oven. Verwijder de bakbonen en het bakpapier. Kluts de eieren met de crème fraîche en meng er de peterselie doorheen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Giet het eimengsel in de bodem en leg er de gekaramell­iseerde venkel in. Verbrokkel de blauwschim­melkaas er grof overheen. Verlaag de oventemper­atuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C) en bak de quiche in 30-40 minuten gaar. Laat hem kort afkoelen en snijd er puntjes van. Serveer met een salade van geschaafde rauwe venkel, venkelloof, peterselie en rozijnen.

Per portie: ca. 743 kcal 23 g eiwit | 47 g vet | 53 g koolhydrat­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands