Foodies

Voor 8-10 personen

-

150 ml plantaardi­ge melk lauwwarm + 1 el extra om te bestr ken 60 g suiker 1 zakje gedroogde gist (7 g) 350 g bloem 1 tl zout 60 g gesmolten vegan boter (of kokosolie) voeg een paar druppels sesamolie toe 175 g parelsuike­r of grof verbrokkel­de suikerklon­tjes 2 tl kaneel 30 g stemgember in stukjes + 2 el van de siroop uit het potje Verder nog nodig vershoudfo­lie 1 kleine bakvorm (ca. 8 x 20 cm) bakpapier

1 Meng de melk, 15 g suiker en de gist in een grote kom en laat ca. 10 minuten staan tot het schuimig wordt. Meng de bloem, het zout en 35 g van de gesmolten boter erdoor en kneed op een werkvlak in ca. 8 minuten tot een mooi soepel deeg dat niet meer plakt. Voeg wat extra melk toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakkerig is. Voeg niet te veel bloem toe want tijdens het kneden neemt de bloem nog vocht op.

2 Leg het deeg weer in de kom en laat afgedekt met vershoudfo­lie op een warme plek ca. 1 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld. Vet intussen het bakpapier in de vorm met wat van de gesmolten boter, besprenkel met de gembersiro­op en bestrooi met ca. 15 g van de suiker. Meng de parelsuike­r met de kaneel, de stemgember en de rest van de gesmolten boter.

3 Sla het deeg terug en rol of druk er een rechthoek van. Houd wat van het parelsuike­rmengsel apart voor de bovenkant. Verdeel de helft van het overgeblev­en parelsuike­rmengsel over het deeg, vouw dubbel en kneed even door. Duw weer plat en verdeel er de andere helft van het suikermeng­sel over. Kneed weer door. Duw het deeg tot een rechthoek van ca. 18 x 25 cm en rol vanuit de korte kant op. Knijp de naad dicht en leg met de naad naar beneden in de vorm, bestrijk met wat plantaardi­ge melk en bestrooi met de rest van de gewone suiker. Verdeel er de achtergeho­uden parelsuike­rvulling over en druk het een beetje in het deeg. Laat het deeg op een warme plek afgedekt nog ca. 30 minuten rijzen of tot het weer ongeveer in volume is verdubbeld.

4 Verhit de oven tot 190°C en bak het brood in ca. 35 minuten in het midden van de oven gaar. Dek eventueel halverwege af als de bovenkant te donker dreigt te worden. Laat het suikerbroo­d uit de oven ca. 25 minuten afkoelen in de vorm voor je het gaat aansnijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands