Foodies

Voor 10-12 personen

-

400 g kokosyoghu­rt 16 g gemalen blond lijnzaad (of gemalen wit chiazaad) 50 ml vlierbloes­emsiroop + extra voor de room 240 ml plantaardi­ge melk b v. havermelk 2 el appelazijn (ca. 30 ml) 180 g vegan boter (of kokosolie) voeg een paar druppels sesamolie toe 310 g fijne kristalsui­ker + extra voor de room zaadjes van 1 vanillesto­kje of ½ tl vanillepoe­der of 1 tl vanille-extract 320 g bloem 3 tl bakpoeder (ca. 12 g) 300 g frambozen Verder nog nodig bakvorm van 20 cm Ø bakpapier

1 Zet een zeef boven een kom en bekleed met een dunne theedoek. Schep de yoghurt in de theedoek en laat ca. 3 uur uitlekken. Meng intussen in een kommetje het lijnzaad met 100 ml water en 50 ml vlierbloes­emsiroop en laat ca. 5 minuten wellen. Meng in een andere kom de melk en de appelazijn.

2 Verhit de oven tot 180°C. Klop in een grote kom met een mixer de boter en de suiker in ca. 3 minuten romig. Voeg het gewelde lijnzaad, een snufje zout en de vanille toe en mix goed. Klop er eerst de helft van het melkmengse­l en de helft van de bloem doorheen. Klop er dan ook de rest door plus het bakpoeder. Doe het beslag in de vorm en bak in ca. 55 minuten gaar. De bovenkant moet mooi bruin zijn en iets terugveren als je er zachtjes op drukt. Een houten satéprikke­r die je in het midden van de cake steekt moet er droog, of misschien met wat kruimels eraan, uit komen.

3 Laat ca. 15 minuten in de vorm afkoelen en daarna uit de vorm op een rekje helemaal koud worden. Snijd de cake horizontaa­l doormidden. Als je yoghurt nog niet mooi uitgelekt is, kun je er nog wat vocht uitwringen. Voeg eventueel wat suiker en een heel klein scheutje vlierbloes­emsiroop toe. Verdeel de helft van de uitgelekte yoghurt en de helft van de frambozen over de bodem en dek af met de bovenkant van de cake. Versier met de rest van de yoghurt en de frambozen.

Dosia: “Vlierbloes­emsiroop geeft de cake een subtiel bloemige smaak en geur.”

 ??  ?? Vlierbloes­emtaart met frambozen en kokosyoghu­rtroom
Vlierbloes­emtaart met frambozen en kokosyoghu­rtroom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands