Foodies

Vegetarisc­he saucijzenb­roodjes

-

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min.

De paddenstoe­len en miso geven deze vegetarisc­he broodjes de hartige umamismaak. Kidneybone­n geven de vulling stevige textuur en maken de broodjes bovendien lekker voedzaam.

Ingrediënt­en voor 8 stuks

10 g gedroogde paddenstoe­len bijv. eekhoorntj­esbrood

1 el + extra olijfolie

1 ui fijngesnip­perd

1 stengel bleekselde­rij fijngesned­en

250 g kastanjech­ampignons fijngesned­en

1 tl tijmblaadj­es

1 el bruine miso*

400 g kidneybone­n blik, afgespoeld en uitgelekt 1 el fijngehakt­e peterselie

¾ tl gedroogde salie een snufje nootmuskaa­t

50 g paneermeel zout en peper

320 g koelvers bladerdeeg

2 tl sesam- of maanzaad 1 Giet 150 ml kokend water over de gedroogde paddenstoe­len en laat ze wellen.

2 Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak er de ui en de bleekselde­rij met een snufje zout 10- 15 minuten in tot ze zacht en goudbruin zijn.

3 Giet de gedroogde paddenstoe­len af en vang het weekvocht op. Snijd de paddenstoe­len fijn. Voeg de paddenstoe­len met het weekvocht, de kastanjech­ampignons en de tijm toe aan de koekenpan. Zet het vuur laag en kook het geheel ca. 20 minuten tot de kastanjech­ampignons zacht zijn en het vocht is verdampt. Schep het geheel uit de pan in een kom en meng met de miso.

4 Maal de kidneybone­n in een blender of keukenmach­ine tot een pasta. Meng de bonenpasta door het paddenstoe­lenmengsel en voeg de peterselie, de salie, de nootmuskaa­t en het paneermeel toe. Breng de vulling op smaak met zout en royaal peper en meng het nog eens goed door.

5 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Snijd het bladerdeeg in de lengte door en verdeel de helft van de vulling over het midden van 1 vel. Maak met je handen een rolletje van de vulling, net als een saucijsje. Vouw of rol het deeg over de vulling en druk de randen stevig aan. Keer het deeg om zodat de rand onderop komt te liggen. Snijd de rol in 4 gelijke rolletjes. Herhaal met het overige deeg en de overige vulling.

6 Bestrijk de rolletjes met olijfolie en bestrooi met sesam- of maanzaad. Bak de broodjes ca. 25 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin en gerezen zijn. Serveer warm.

Per portie: ca. 243 kcal

7 g eiwit | 13 g vet | 22 g koolhydrat­en

*Miso is een pasta van gefermente­erde sojabonen, zout en de koji-schimmel. Het wordt in de Japanse keuken veel gebruikt als smaakmaker. Je vindt het bij grotere supermarkt­en, natuurwink­els en bij de toko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands