Foodies

Lekker erbij

De nominaties voor de beste bijrol gaan dit jaar naar… spruitjes, pastinaak en gehaktbroo­d

-

Spruitjes cacio e pepe

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Met dit recept voor spruitjes met romige kaassaus maak je van iedereen aan tafel een spruitjes-fan!

Ingrediënt­en voor 6 personen

600 g spruitjes zout

50 g boter

50 ml volle melk

75 g pecorino romano fijngerasp­t 1½ tl versgemale­n zwarte peper

1 Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Breng in een grote pan water met wat zout aan de kook. Kook de spruitjes in 3-4 minuten beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken.

2 Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de spruitjes met de melk toe. Breng aan de kook en roer de pecorino erdoorheen. Kook al roerend enkele minuten tot de kaas gesmolten is en de saus begint te binden. Het is niet erg als er nog een paar klontjes kaas in de saus zitten. Bestrooi met de zwarte peper en serveer in een schaal.

Per portie: ca. 162 kcal

7 g eiwit | 12 g vet | 4 g koolhydrat­en

Geglaceerd­e pastinaak met whisky-ahornsiroo­p

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

De zoete pastinaak past goed bij een hartig stuk vlees, zoals de beenham op p. 36.

Ingrediënt­en voor 6 personen

2 kg pastinaak geschild, in de lengte gehalveerd 4 el olie zout en peper 150 ml whisky liefst een rokerige 150 ml ahornsiroo­p 2 el appelcider­azijn 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de pastinaak met de olie en ruim zout en peper in een grote braadslee en meng goed. Bak ca. 20 minuten in de oven. Draai de pastinaken om en bak ca. 20 minuten verder tot ze licht gekaramell­iseerd en zacht zijn.

2 Breng intussen de whisky met de ahornsiroo­p in een steelpan aan de kook. Laat het mengsel inkoken tot het een stroperige consistent­ie heeft. Voeg de azijn toe. Giet de siroop over de pastinaak en meng goed door elkaar. Bak de pastinaak nog 15-20 minuten in de oven tot hij mooi geglaceerd is.

Per portie: ca. 441 kcal

6 g eiwit | 11 g vet | 56 g koolhydrat­en

Yvonne: “Ook lekker: gebruik een mix van pastinaak en wortels.”

Gehaktbroo­d met bacon

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 15 min.

Dit gehaktbroo­d maak je met de vulling van varkenswor­stjes en eekhoorntj­esbrood en verpak je in ontbijtspe­k. Een echte umami-bom!

Ingrediënt­en voor 8 personen

20 g gedroogd eekhoorntj­esbrood

2 el olie

2 uien fijngesnip­perd

3 teentjes knoflook fijngehakt een handje salie alleen de blaadjes, fijngehakt

2 el witte miso

3 sneetjes witbrood verkruimel­d

½ tl versgemale­n zwarte peper

650 g varkenswor­stjes worstvlees uit het vel geknepen 24 plakken ontbijtspe­k lange, rechthoeki­ge plakken

1 Doe het eekhoorntj­esbrood in een kom. Schenk er zoveel kokend water overheen dat het net onder staat. Laat ca. 10 minuten weken. Giet af en vang het vocht op. Hak het eekhoorntj­esbrood fijn.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verhit de olie in een pan met antiaanbak­laag en bak er de ui in ca. 10 minuten zacht in. Roer de knoflook en de salie erdoorheen en bak ca. 1 minuut verder. Voeg het eekhoorntj­esbrood inclusief het weekwater toe en kook tot bijna al het vocht is verdampt. Roer de miso erdoorheen.

3 Schep het ui-paddenstoe­lenmengsel in een kom en laat een beetje afkoelen. Roer er het broodkruim, de zwarte peper en het varkenswor­stvlees doorheen.

4 Rek de plakken spek een beetje uit en leg ze overlappen­d in een cakeblik (ca. 25x10 cm) zodat ze de bodem en de zijkanten bedekken en wat over de rand hangen.

5 Schep de vulling in de vorm en druk goed aan. Vouw het overhangen­de spek over de vulling heen om het helemaal te bedekken. Bak het gehaktbroo­d in 30-35 minuten gaar in de oven.

6 Laat het gehaktbroo­d ca. 5 minuten afkoelen in de vorm. Giet voorzichti­g het vocht uit de vorm. Ga met een mes langs de randen van de vorm om het gehaktbroo­d voorzichti­g los te maken. Stort het gehaktbroo­d op een snijplank en snijd voor het serveren in plakken.

Per portie: ca. 610 kcal

29 g eiwit | 45 g vet | 21 g koolhydrat­en

 ??  ?? Spruitjes cacio e pepe
Spruitjes cacio e pepe
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands