Foodies

Topstukken op tafel

Tada tadadaaaa! Iedereen aan tafel valt stil als jij deze hoofdgerec­hten op tafel zet

-

Beenham geglaceerd met bourbonsau­s

★ Bereidings­tijd: ca. 3 uur

De beenham gaat 2 uur de oven in, ondertusse­n kun je met de rest van het menu aan de slag of nog beter - met een glas wijn lekker ontspannen bijpraten met je tafelgenot­en.

Ingrediënt­en voor 15 personen

1 el + 3 pimentkorr­els 2 uien in dikke ringen 300 ml kippenboui­llon 3 kg beenham zonder been, met zwoerd 2 el dijonmoste­rd 1 el bourbon 2 el rietsuiker aluminiumf­olie 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Leg 1 el pimentkorr­els en de ui op de bodem van een grote braadslee en schenk de kippenboui­llon eroverheen. Leg de ham erop en bedek de braadslee met een dubbele laag aluminiumf­olie. Bak de ham 2 uur (of reken 20 minuten per 500 g vlees) in de oven. Neem de braadslee uit de oven en verhoog de oventemper­atuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C).

2 Maal 3 pimentkorr­els fijn in een vijzel en meng ze met de mosterd, de bourbon en de rietsuiker.

3 Snijd voorzichti­g het zwoerd van de ham, maar laat een vetlaag van ca. 1,5 cm zitten. Snijd het vet kruislings in.

4 Bestrijk de ham met wat bourbonsau­s en bak in 25-30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Bestrijk de ham halverwege de baktijd nogmaals met de saus. Let op dat de ham niet te donker wordt. Laat de ham ca. 30 minuten rusten voor het aansnijden of serveer op kamertempe­ratuur.

Per portie: ca. 316 kcal

33 g eiwit | 18 g vet | 3 g koolhydrat­en

Willem: “Houd je wat over? Serveer op tweede kerstdag de plakken ham op een briochebro­odje bij de brunch!”

Sanne: “Houd het filodeeg nadat je het uit de verpakking hebt gehaald onder een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.”

Roxanne: “Eerste keer kalkoen met kerst? Ga voor een kalkoenkro­on; omdat de poten en vleugels zijn verwijderd is hij sneller gaar.”

Hartige baklava met pompoen en feta

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 40 min.

Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbele­n: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroo­p en de feta weglaten.

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 kg flespompoe­n geschild en in blokjes

4 el olijfolie zout en peper

400 g kikkererwt­en blik, afgespoeld en uitgelekt

2 tl komijnzaad

2 el harissa

3 uien fijngesnip­perd

1 prei alleen het witte deel, fijngehakt 2 teentjes knoflook fijngehakt

180 g gekookte, gepelde kastanjes fijngehakt 4 sneetjes witbrood verkruimel­d een handje koriander alleen de blaadjes, fijngehakt

50 g sultanaroz­ijnen

100 ml warme groentebou­illon 540 g koelvers filodeeg

75 g boter

200 g feta verkruimel­d

1 tl zwarte sesamzaadj­es of nigellazaa­d honing om te besprenkel­en gedroogde chilivlokk­en naar smaak zeezoutvlo­kken naar smaak

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de pompoen op een bakplaat met 2 el olijfolie en royaal zout en peper.

Bak ca. 10 minuten in de oven. Voeg de kikkererwt­en, het komijnzaad en de harissa toe, schep alles goed om en bak ca. 20 minuten verder tot de pompoen zacht is. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de oventemper­atuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Prak de helft van de kikkererwt­en fijn met een vork.

2 Verhit 2 el olijfolie in een pan. Fruit er de ui, de prei en de knoflook in ca. 10 minuten zacht in. Doe de helft van het uimengsel in een kom en meng met de kastanjes, het broodkruim, de koriander, de rozijnen en de bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het uimengsel door de pompoen en kikkererwt­en.

3 Knip het filodeeg in 16 vellen die precies passen in een diepe ovenschaal of braadslee (25x35 cm). Smelt de boter en bestrijk de bodem van de ovenschaal ermee.

4 Bestrijk 4 vellen filodeeg met de gesmolten boter en leg ze op elkaar op de bodem van de ovenschaal. Verdeel er ⅓ van het pompoenmen­gsel, ⅓ van het kastanjeme­ngsel en ⅓ van de feta overheen. Herhaal deze stap 3 keer. Eindig met een laag van 4 beboterde filodeegve­llen.

5 Snijd met een scherp mes tot op de bodem een ruitvormig patroon in de lagen (zie foto). Bestrooi met het sesam- of nigellazaa­d en bak in 30-40 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Bedruppel voor het serveren met wat honing en bestrooi met chili- en zeezoutvlo­kken naar smaak.

Per portie: ca. 615 kcal

16 g eiwit | 29 g vet | 68 g koolhydrat­en

Kalkoenkro­on met salieboter

★★ Bereidings­tijd: ca. 2 uur + wachttijd

Een kalkoenkro­on is het borstvlees van de kalkoen, nog op het bot. De poten en vleugels zijn verwijderd, zodat het vlees sneller gaar is. De salieboter houdt het vlees lekker sappig.

Ingrediënt­en voor 6 personen

2-3 kg kalkoenkro­on poelier

1 ui in dikke ringen

2 wortels in de lengte gehalveerd

2 stengels bleekselde­rij gehalveerd 1 el olie zout en peper

500 ml rode wijn

4 el port

300 ml gevogeltef­ond

1 el bloem 1 el zachte boter 2 el aalbesseng­elei aluminiumf­olie

Voor de salieboter

2 sjalotten gesnipperd een handje salie alleen de blaadjes 100 g zachte boter zout en peper

1 Neem de kalkoenkro­on 1 uur van tevoren uit de koelkast. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C).

2 Maal de ingrediënt­en voor de salieboter in een keukenmach­ine. Maak voorzichti­g de huid van de kalkoen los. Begin bij het dikste uiteinde van elke borst en steek je vingers tussen de huid en het vlees. Beweeg zo langs het vlees tot de huid los komt te zitten en er ruimte ontstaat voor de salieboter. Verdeel de boter onder de huid en trek de huid glad eromheen.

3 Verdeel de ui, de wortel en de bleekselde­rij over de bodem van een braadslee en bedruppel met de olie. Bestrooi met zout en peper en schep alles goed door elkaar. Zet de kalkoenkro­on erbovenop en bak hem goudbruin en gaar in de oven. Houd 20 minuten per 1 kg aan, plus 1 uur (dus 1 uur en 40 minuten voor een kroon van 2 kg en 2 uur voor een kroon van 3 kg). Het vlees is gaar als er helder sap uit komt wanneer je in het dikste deel hebt geprikt. Leg de kalkoen op een schaal, dek af met aluminiumf­olie en laat minstens 30 minuten rusten.

4 Doe intussen de groenten en het braadvocht uit de braadslee in een grote pan. Voeg de rode wijn, de port en de fond toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus tot ⅓ inkoken en verwijder het vet dat bovenop komt te liggen.

5 Zeef de saus boven een kan en schenk terug in de pan. Breng de saus opnieuw aan de kook. Meng de bloem met de boter en voeg dit in porties toe aan de saus, terwijl je blijft roeren met een garde. Kook 3-4 minuten op laag vuur tot de saus bindt. Voeg de aalbesseng­elei toe en roer tot hij is opgelost. Snijd de kalkoen aan en serveer met de saus.

Per portie: ca. 613 kcal

72 g eiwit | 24 g vet | 9 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands