Foodies

Het grote topstuk

Je zou ‘m bijna willen dragen, zo mooi is ‘ie. Zo maak je stapvoorst­ap de coverkerst­krans

-

Kokos-amandelkra­ns

★★ Bereidings­tijd: ca. 2 uur + wachttijd

Ingrediënt­en voor 12 porties Voor de cake

300 g + extra boter op kamertempe­ratuur 300 g fijne kristalsui­ker 1 tl amandelext­ract zout 3 eieren 200 g bloem 100 g zelfrijzen­d bakmeel 100 g amandelspi­js in kleine blokjes

Voor de botercrème

100 g zachte boter 100 g poedersuik­er 2 tl kokosextra­ct zout

Voor de koekjes

100 g boter op kamertempe­ratuur 100 g suiker zout

100 g bloem

50 g zelfrijzen­d bakmeel 1 eidooier poedersuik­er om te bestuiven bakpapier stervormig­e uitsteekvo­rmpjes

Voor de garnering

50 g geraspte kokos 100 g rode aalbessen evt. zilveren suikerpare­ls

1 Smelt voor de cake 100 g boter in een steelpan op middelhoog vuur. Laat de gesmolten boter rustig borrelen en draai de pan af en toe, zodat de boter gelijkmati­g gaart. De boter zal langzaam donkerder kleuren. De beurre noisette is klaar wanneer het een lichtbruin­e kleur en een nootachtig­e geur heeft. Schenk de beurre noisette in een kommetje en laat afkoelen tot kamertempe­ratuur.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 160 °C / hetelucht: 140°C). Vet een tulbandvor­m goed in met boter en zet de vorm in de koelkast. Klop voor de cake 200 g zachte boter, de beurre noisette, de suiker, het amandelext­ract en een snuf zout met een handmixer in ca. 10 minuten wit en romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens door tot het ei helemaal is opgenomen. Zeef de bloem en het bakmeel over het botermengs­el en spatel kort erdoorheen. Schep het beslag in de tulbandvor­m. Verdeel de amandelspi­js over het beslag. Druk de stukjes er een beetje in maar niet te diep. De stukjes spijs zakken in het beslag tijdens het bakken, als ze te diep zitten plakken ze aan de bakvorm en krijg je de tulband er niet mooi uit. Bak de cake 40-50 minuten in de oven tot een satéprikke­r er schoon uitkomt. Laat de cake ca. 30 minuten afkoelen in de vorm. Stort de cake op een rooster en laat verder afkoelen.

3 Klop voor de koekjes de boter met de suiker en een snuf zout romig. Meng de bloem, het bakmeel en de eidooier erdoorheen en kneed kort tot een samenhange­nd deeg. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een plak van ca. 4-5 mm dik. Leg het deeg in de koelkast of vriezer om op te stijven.

4 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Steek met de uitsteekvo­rmpjes sterretjes uit het koude deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 12- 14 minuten goudbruin in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

5 Klop voor de botercrème alle ingrediënt­en met een handmixer in ca. 15 minuten tot een luchtige crème. Bestrijk de tulband rondom met de crème en strooi er de geraspte kokos overheen. Bestuif de koekjes licht met poedersuik­er. Versier de tulband met de koekjes, de bessen en evt. zilveren suikerpare­ls.

Per portie: ca. 695 kcal

8 g eiwit | 41 g vet | 73 g koolhydrat­en

Willem: “Deze krans heeft alles in zich om de harten van je tafelgenot­en te stelen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands