Foodies

Geluk uit één pan

Zijn niet de liflafjes maar de stoere gerechten jouw ding? Dan is deze stoofpot precies wat je zoekt

-

Italiaanse stoof met borrelbroo­d en gremolata

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min.

Ingrediënt­en voor 8 personen

2 el olijfolie

150 g pancetta in blokjes

16 varkensbra­adworstjes à ca. 50 g

2 uien in dunne halve ringen

6 paprika’s rood en geel, in repen zout

4 teentjes knoflook in dunne plakjes

2 el gerooktepa­prikapoede­r

1 tl chilipoede­r

1 tl cayennepep­er

½ tl komijnpoed­er

2 el tomatenpur­ee

2 blikken tomatenblo­kjes à 400 g

100 g parmezaan fijngerasp­t + de korst bewaard 400 g limabonen blik, afgespoeld en uitgelekt 400 g cannellini­bonen blik, afgespoeld en uitgelekt

400 g borlottibo­nen blik, afgespoeld en uitgelekt

Voor het brood

1 groot stevig brood ongesneden

125 g zachte boter

4 teentjes knoflook geperst

½ bosje peterselie ca. 15 g, alleen de blaadjes, fijngehakt zout en peper

100 g geraspte mozzarella

100 g geraspte cheddar aluminiumf­olie

Voor de gremolata

bosje peterselie ca. 30 g, alleen de blaadjes, fijngehakt 1 teentje knoflook geperst

1 citroen schil geraspt en uitgeperst 2 el extra vierge olijfolie zout en peper

1 Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur en bak er de pancetta in tot het vet vrijkomt en de pancetta krokant begint te worden. Schep de pancetta op een bord. Bak de worstjes, in porties, in het hete bakvet rondom bruin. Haal de worstjes uit de pan en laat even afkoelen op een bord. Snijd ieder worstje in 3-4 stukjes.

2 Doe de uien en de paprika’s samen met een snuf zout in de braadpan en bak 8-10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak

1 minuut mee. Voeg de specerijen en de tomatenpur­ee toe en bak nog 1 minuut. Blus af met de tomaten. Vul 1 blik met koud water en voeg dit toe aan de pan. Doe de pancetta en de worst terug in de pan. Voeg de parmezaank­orst en de bonen toe en breng het geheel aan de kook. Laat afgedekt ca. 45 minuten rustig stoven*.

3 Verwarm voor het brood de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Gebruik een scherp mes om in de lengte om de 4 cm inkepingen te snijden in het brood. Let op dat je het brood niet helemaal doorsnijdt. Draai het brood een kwartslag en herhaal dit in de breedte zodat er een ruitvormig patroon ontstaat. Meng de boter met de knoflook, de peterselie, zout en peper. Wrijf de kruidenbot­er met schone handen in de inkepingen in het brood. Bestrooi het brood met beide kazen en duw hier en daar wat kaas in de inkepingen. Wikkel het brood in aluminiumf­olie en bak 10 minuten in de oven. Verwijder het folie en bak ca. 10 minuten verder tot het brood knapperig en de kaas gesmolten is. 4 Meng alle ingrediënt­en voor de gremolata in een kom en breng op smaak met zout en peper.

5 Verdeel de stoof over kommen en serveer met het borrelbroo­d. Geef er de gremolata en de parmezaan in kommetjes bij. Laat iedereen stukjes brood scheuren, in de gremolata dippen en met de parmezaan bestrooien.

*Je kunt de stoof tot 3 dagen van tevoren maken en na het afkoelen afgedekt bewaren in de koelkast. Verwarm de stoof onder af en toe roeren op laag vuur.

Per portie: ca. 874 kcal

34 g eiwit | 45 g vet | 77 g koolhydrat­en

Willem: “Kook de korst van de parmezaan mee. Hij geeft een heerlijke smaak aan soepen, stoven en sauzen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands