Foodies

Bliksemsne­l aan tafel

Zoef! Zag je ‘m? Daar ging jouw kerstmenu, met topsnelhei­d van de keuken naar de eettafel

-

Willem: “Hele boerenkool­bladeren vind je op de markt of bij de groenteboe­r. Kort geblanchee­rd behouden ze hun frisgroene kleur en lekkere bite.”

Geitenkaas­mousse met gebakken vijgen

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 8 personen

200 g zachte geitenkaas

100 g verse roomkaas

200 ml slagroom zout en peper

12 rijpe vijgen gehalveerd een paar takjes tijm alleen de blaadjes 1 el olijfolie

50 g walnoten

½ bosje bieslook ca. 15 g, fijngehakt toastjes voor erbij

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe de geitenkaas, de roomkaas en de slagroom met wat zout en peper in een keukenmach­ine en klop tot een gladde en luchtige mousse.

2 Leg de vijgen met de snijkant naar boven op een bakplaat. Strooi er de tijmblaadj­es over, besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak de vijgen in ca. 8 minuten zacht in de oven.

3 Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Spatel de bieslook voorzichti­g door de mousse. Verdeel de mousse over 8 borden en strijk het een beetje uit met de achterkant van een pollepel. Leg er telkens 3 vijghelfte­n op en bestrooi met wat verkruimel­de noten. Serveer met een toastje.

Per portie: ca. 318 kcal

7 g eiwit | 27 g vet | 11 g koolhydrat­en

Boerenkool met rozijnen en pijnboompi­tten

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 6 personen

350 g boerenkool of cavolo nero (palmkool), hele bladeren

3 el olijfolie om te bakken

2 sjalotten in fijne ringen

1 teentje knoflook in dunne plakjes 75 g gele rozijnen

50 g pijnboompi­tten

2 el sherryazij­n

1 el boter

1 Was de kool en verwijder de harde stelen. Blancheer de kool ca. 3 minuten in kokend water, giet af en hak hem grof. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak er de sjalot in ca. 10 minuten zacht en goudbruin in. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten mee. Voeg de rozijnen en de pijnboompi­tten toe en bak nog ca. 4 minuten verder tot de pijnboompi­tten lichtbruin geroosterd zijn.

2 Blus het geheel af met de azijn, zet het vuur hoog en laat de azijn iets verdampen. Voeg de kool toe en roer de boter erdoorheen. Verwarm al omscheppen­d en serveer.

Per portie: ca. 170 kcal

3 g eiwit | 13 g vet | 10 g koolhydrat­en

Roxanne: “Door de vijgen in de oven te bakken, worden ze zachter, zoeter en komen de aroma’s beter vrij.”

Tartaar van komkommer, gerookte zalm en avocado

★ Bereidings­tijd: ca. 30 min.

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 komkommer zaadlijst verwijderd en in kleine blokjes 3 el extra vierge olijfolie zout en peper 2 el fijngehakt­e dille 2 avocado’s rijp maar stevig, in kleine blokjes 1 citroen uitgeperst en schil geraspt 2 el fijngehakt­e bieslook 2 tomaten zaadlijste­n verwijderd, fijngehakt 2 el kappertjes afgespoeld en uitgelekt 200 g gerookte zalm waterkers om te garneren 1 Meng de komkommer in een kom met 1 el olijfolie, wat zout en peper en de dille. Meng in een andere kom de avocado voorzichti­g met de helft van het citroensap en de bieslook en breng op smaak met zout en peper. Klop in een kommetje 2 el olijfolie met de tomaat, de kappertjes, het overige citroensap en de citroensch­il door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

2 Leg een kookring (ca. 8 cm Ø) op een bord en schep er ⅙ van de komkommer in. Druk het een beetje aan om een mooi stevig laagje te vormen. Verdeel hier ⅙ van de avocado over en strijk glad. Bedek de avocado met een laagje gerookte zalm. Verwijder de ring en herhaal dezelfde stappen met de overige 5 borden. Verdeel de tomatendre­ssing over de tartaartje­s en garneer met de waterkers.

Per portie: ca. 179 kcal

10 g eiwit | 14 g vet | 2 g koolhydrat­en

Geglaceerd­e wortels met steranijs

★ Bereidings­tijd: ca. 30 min.

Ingrediënt­en voor 6 personen

18 kleine wortels

150-300 ml kip- of groentebou­illon 75 g gezouten boter

1 tl suiker

2 stuks steranijs

1 Maak de wortels schoon en verwijder het meeste loof, maar laat een stuk van ca. 3 cm zitten. Leg de wortels in een grote koekenpan met een deksel. Giet er zoveel bouillon bij dat de wortels net onderstaan. Verdeel de boter er in stukjes over en bestrooi met de suiker. Leg de steranijs tussen de wortels en breng het geheel aan de kook.

2 Leg een deksel op de pan en kook ca. 20 minuten tot de wortels zacht maar nog stevig zijn. Haal na ca. 15 minuten, wanneer de wortels bijna gaar zijn, het deksel van de pan zodat het vocht wat verdampt en de wortels mooi geglaceerd worden.

Per portie: ca. 138 kcal

2 g eiwit | 11 g vet | 6 g koolhydrat­en

Gegratinee­rde romige spinazie

★ Bereidings­tijd: ca. 25 min.

Ingrediënt­en voor 6 personen

500 g spinazie grofgehakt

25 g boter

1 el bloem

200 ml melk

150 ml slagroom zout en peper snuf versgemale­n nootmuskaa­t 75 g gruyère geraspt

50 g parmezaan geraspt

1 Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water overheen om hem te laten slinken. Laat de spinazie iets afkoelen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. 2 Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en bak al roerende ca. 2 minuten. Giet er beetje bij beetje de melk bij en roer met een garde glad. Breng al roerende aan de kook en kook ca. 5 minuten. Voeg de slagroom toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaa­t. Voeg de gruyère toe en kook verder tot de kaas is gesmolten. Voeg de spinazie toe en kook ca. 2 minuten verder.

3 Zet de grillfunct­ie van de oven aan op de hoogste stand. Verdeel de spinazie met de saus over een ondiepe ovenschaal en bestrooi met de parmezaan. Zet de ovenschaal onder de grill tot de kaas mooi gegratinee­rd is.

Per portie: ca. 290 kcal

10 g eiwit | 25 g vet | 5 g koolhydrat­en

Sanne: “Deze wortels met een vleugje anijs passen perfect bij de beenham met bourbonsau­s (p. 36).”

Gegrilde peer met rucola en prosciutto

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

2 rijpe handperen klokhuizen verwijderd en in parten sap van 1 citroen 4 el + extra olijfolie 2 el vloeibare honing zout en peper een handje hazelnoten 40 g rucola 16 plakken prosciutto 1 Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Besprenkel de peer met de helft van het citroensap en bestrijk met olijfolie. Gril de peer ca. 30 seconden aan elke kant en zet apart op een bord. Klop in een kommetje het overige citroensap, 4 el olijfolie en de honing door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

2 Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Laat even afkoelen en hak ze grof. Leg op ieder bord een handje rucola en verdeel er de prosciutto, de peer en de hazelnoten over. Roer de dressing nogmaals door en besprenkel de borden ermee.

Martina: “Met gebakken gnocchi of knapperige aardappels kun je deze romige spinazie ook als vegetarisc­h hoofdgerec­ht voor 4 personen serveren.”

Per portie: ca. 335 kcal

14 g eiwit | 23 g vet | 16 g koolhydrat­en

 ??  ?? Geitenkaas­mousse met gebakken vijgen
Geitenkaas­mousse met gebakken vijgen
 ??  ?? Boerenkool met rozijnen en pijnboompi­tten
Boerenkool met rozijnen en pijnboompi­tten
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Geglaceerd­e wortels met steranijs
Geglaceerd­e wortels met steranijs
 ??  ?? Gegratinee­rde romige spinazie
Gegratinee­rde romige spinazie
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands