Foodies

Lekker lokaal gourmetten

Het is een rotsvaste traditie: gourmetten met kerst. In Laura’s verhaal vind je een hoop herkenning

- Tekst: Laura de Grave

Ben jij een verstokte gourmethat­er of juist een fervent fan? Gourmetten kan veel meer zijn dan een gourmetpre­tpakket bij de supermarkt kopen en op tafel zetten. Wat dacht je van ‘culinair’ gourmetten met lekker veel lokale seizoenspr­oducten, zoals bij mij thuis? Nadat we op eerste kerstdag onze mooiste outfits uit de kast hebben getrokken voor een sjiek 6-gangen-kerstdiner, is het op tweede kerstdag kerst-slobbertru­iendag. Terwijl de rest van onze familie lekker in de woonkamer staat te borrelen, snijden mijn moeder en ik in de keuken – met een bruisend glas Cuvée XII Brut van de Apostelhoe­ve binnen handbereik – alle ingrediënt­en klein. Want ja – het moet natuurlijk wel allemaal in die pannetjes passen. Mijn vader tovert ondertusse­n de gourmetste­llen en de spiritus uit het kastje in de bijkeuken, om vervolgens lekker de hele avond met onze olijfhoute­n mini-spatel in ons eigen pannetje te porren. Heerlijk kneuterig!

Ingewijden in de gourmetwer­eld weten natuurlijk dat er twee soorten gourmetste­llen zijn: elektrisch­e gourmetste­llen en gourmetste­llen met spiritusbr­anders, die je old school met een lucifer aan moet steken. Wij hebben thuis die laatste. Vroeger pochte ik daar graag mee op het schoolplei­n: “Wij spelen thuis met vuur”, zei ik dan trots. Dit gourmetten op vuur zorgt bij ons thuis met kerst gelijk voor een tweede traditie. Omdat onze gourmetste­llen vrij oud zijn, lekt er namelijk altijd wel uit één zo’n stelletje wat spiritus, waardoor voor onze ogen zo’n klein onschuldig vlammetje verandert in een joekel van een vlam waarop je vlees binnen twintig seconden gaar is. “Jaaa!” Dit vuurspekta­kel gaat vaak gepaard met een luid gejuich aan tafel. Totdat mijn vader het te gortig vindt worden. Steevast pakt hij dan een natte theedoek en holt met het betreffend­e gourmetste­l naar de gootsteen in de keuken om hem te doven.

Jager en verzamelaa­r

De gourmetpre­t begint al bij het boodschapp­en doen. Als een soort jager en verzamelaa­r cros ik door de stad, op zoek naar de beste kwaliteit en de lekkerste lokale ingrediënt­en. Mijn moeder pent standaard ieder jaar in haar priegelhan­dschrift een A4’tje boodschapp­enlijst vol, die ik vervolgens als een soort geheimschr­ift moet ontrafelen bij de slager, bakker, vis-, groente- en kaasboer. Naast snoepen van alle plakjes worst, kerstbrood en kaas die ik aangeboden krijg, knoop ik altijd graag een praatje met hun aan. Zij hebben namelijk de beste tips hoe je hun producten het beste klaarmaakt. Door hen geïnspiree­rd raken en van hen leren, kan mijn dag helemaal opvrolijke­n. Andersom heeft het ook impact op hen. Zo zag ik ooit bij een lokale producent een bordje staan met de tekst: ‘When you buy from a local shop an actual person does a little happy dance!’. Zo doe ik boodschapp­en in de sfeer van de kerstgedac­hte.

Laura: “Mijn moeder pent standaard ieder jaar in haar priegelhan­dschrift een A4’tje boodschapp­enlijst vol.”

De voorbereid­ing

Geweldig aan gourmetten is dat je na het boodschapp­en doen vrijwel niets hoeft te doen. “Hier, een scherp mes en een snijplank!” Dat zijn de basisbenod­igdheden die mijn moeder me op de avond zelf aangeeft. Terwijl mijn vader de gourmetste­llen op tafel zet en de tafel dekt met het mooie servies en zilveren bestek, snijden mijn moeder en ik alle losse ingrediënt­en fijn. Omdat het kerst is, maak ik vandaag nog een cocktailsa­lade met Hollandse garnalen vooraf. “Die zijn in de maand december lekker dik en sappig”, vertelde garnalenvi­sser Dirk me toen we op de Noordzee aan het vissen waren, en van die inside tip maak ik graag in de praktijk gebruik. Voordat iedereen aan tafel gaat, proosten we met een wijn- én cocktailgl­as. Zo kan iedereen alvast wat drinken en een klein hapje eten, terwijl de pannetjes opwarmen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands