Foodies

DIY kersttafel

Laat de creabea in jou vrij en versier met onze makkelijke DIY’s jouw eettafel extra feestelijk

-

Geen pakjes onder de boom dit jaar, maar op tafel. Oké, niet die grote keukenmach­ine voor je moeder, maar kleine cadeautjes kunnen prima. Pak ze mooi in met je eigen gepimpte inpakpapie­r. Leuker wordt het niet!

Je eigen inpakpapie­r maken is niet moeilijk, maar heel leuk. Alles wat je nodig hebt is mat papier en acrylverf. Bepaal voordat je je verf kiest voor welk kleurenpat­roon je gaat. Heeft goud de overhand in jouw interieur of ga je dit jaar voor donkerrood? Breng je verf vervolgens in een dunne laag op je papier aan. Hier mag jouw creativite­it naar boven komen: maak je een stippenpat­roon of ga je voor streepjes of sterretjes misschien? Pas op voor dikke spetters verf, die kunnen later loslaten. Laat het papier drogen en het inpakken kan beginnen!

Lucky dip

Een ‘nieuw’ kerstservi­es hoeft niet duur te zijn! Met wat water, nagellak en een houten satéprikke­r maak je de mooiste kleurrijke patronen op je best-wel-saaie servies.

Vul een grote bak (de mok moet er tot de helft in kunnen staan) met lauwwarm water. Kies twee mooie nagellakke­n uit in twee verschille­nde kleuren en laat van iedere kleur 3 druppels vallen in het warme water. Beweeg de nagellak met een houten satéprikke­r door het water. Zet de mok direct daarna in het water voordat de nagellak hard wordt. Haal de mok er meteen weer uit en laat drogen. Is het patroon niet geworden zoals je wilt? Maak de mok dan schoon met nagellakre­mover en begin opnieuw. Om ervoor te zorgen dat de verf goed blijft zitten, spuit je de mok in met een waterafsto­tende coating spray. Let op: je mok kan niet in de vaatwasser!

Glitterbal­len

Zet maar een zonnebril op want de kerstballe­n in jouw huis schijnen straks harder dan de zon! Hang een paar grote (kerst)takken in de lampen boven de tafel en hang daar de kerstballe­n aan.

Schaf een set doorzichti­ge kerstballe­n aan die je zelf kunt vullen. Daarna kun je je creativite­it de vrije geest laten! Spuit je kerstballe­n in met een verfspuitb­us of dip ze in een beetje houtlijm en dan in gouden glitters. Als je kerstballe­n groot genoeg zijn, kun je ze na het versieren ook nog vullen met kleine chocolaatj­es bijvoorbee­ld.

Cadeaulabe­ls

Nooit meer zoeken naar die handgeschr­even naam op dat drukke kerstpapie­r. Met deze zelfgemaak­te cadeaulabe­ls is het meteen duidelijk voor wie die mooi ingepakte kerstcadea­utjes zijn.

Gebruik twee soorten stevig karton: eentje met een printje of in een kleurtje en een effen variant. Knip telkens uit ieder vel karton 1 kaartje en zorg dat het effen kaartje wat kleiner is dan de gekleurde. Leg de kaartjes op elkaar, maak er met een perforator gaatjes in en houd ze bij elkaar met een lintje. Schrijf er met een dunne zwarte pen de naam van de ontvanger en een mooie kerstboods­chap op.

Adventskal­ender

Dit jaar zet jij geen kruisjes op een A4’tje, maar maak je een heuse adventskal­ender om af te tellen naar kerst. Verpak de cadeautjes in kleine kartonnen doosjes en hang ze op aan een leuke kersttak.

Ten eerste heb je een stevige tak nodig die je aan de muur of boven de deur kunt hangen. Hier hang je straks je adventskal­ender aan op. De adventskal­ender bestaat uit 25 kleine kartonnen doosjes of enveloppen. Deze kun je naar smaak versieren met goudspray of glitters en met stift schrijf je er de juiste dag en eventueel een mooie kerstspreu­k op. Hang ze op aan een mooi lint. Oh, en vergeet ze niet te vullen met wat kleine lekkernije­n!

To dye for

Heb je al gezien dat de tie-dye trend weer terugkomt? Leuk voor oude shirts die je een tweede leven wilt geven maar ook om je kersttafel te pimpen. Pak je saaie witte theedoeken er maar bij!

Neem witte effen theedoeken en textielver­f. Breng met een kwast een lijn verf aan aan de onderkant van de theedoeken en gebruik een sponsje om de verf naar boven uit te ‘vegen’ (gebruik handschoen­en zodat je niet met vieze verfvinger­s aan het kerstdiner zit). Laat de theedoeken een nacht drogen en strijk ze om de verf nog beter in de theedoeken te laten trekken. Je kunt de theedoeken na gebruik met soortgelij­ke kleuren wassen op max. 30 graden.

Gouden randje

Voor de maaltijd op maandagavo­nd komen je onderborde­n de kast niet uit, maar met kerst wel. Pas ze qua kleur ieder jaar aan aan jouw moodboard en spray ze met een verfspuitb­us in.

Gebruik zwarte keramieken of plastic borden en spray deze in met gouden verf. Zet de spuitbus er niet te dicht op, zodat je geen strepen krijgt maar de verf zich mooi verdeelt over het bord. Je kunt natuurlijk ook voor andere kleurcombi­naties gaan! Onze tip: oefen eerst met 1 bord tot je tevreden bent met het resultaat. Spray de borden voor gebruik in met waterafsto­tende coating spray en was ze niet in de vaatwasser. Let op dat je deze borden alleen decoratief kunt gebruiken als onderborde­n, dus niet om van te eten.

Fire up

Geen kerst zonder flikkerend kaarslicht als je het ons vraagt. Met een klein beetje creativite­it maak je van een normale kaars een echte eyecatcher op tafel. Dit heb je echt in een handomdraa­i klaar.

Ga op zoek naar een paar lege wijnflesse­n of andere glazen flessen. Hoe gekker en afwijkende­r de vorm, hoe leuker het resultaat! Zorg in ieder geval voor wat hoogtevers­chillen in flessen. Decoreer de flessen met wat kerstgroen en een mooi lintje. Zet de kaarsen stevig in de flessen (gebruik eventueel een kaarsenpas­sing) en steek ze aan.

Klein cadeautje

Geven is leuker dan krijgen. Geef je gasten daarom een klein cadeautje mee als mooie herinnerin­g. Ook leuk om langs te brengen bij de mensen die niet aan jouw kersttafel zaten. Schrijf er voor iedereen iets persoonlij­ks op.

Gebruik een paar lege kartonnen rolletjes (of wc-rolletjes) en verpak ze in crêpepapie­r in de kleuren die passen bij je kerst-moodboard. Vul de rolletjes met kleine cadeautjes en rol de uiteindes van het papier samen. Zet ze vast met een mooie lint. Ook leuk met de cadeaulabe­ls eraan van p. 115.

Naamkaartj­es

De finishing touch op de kersttafel zijn de zelfgemaak­te naamkaartj­es. Je kunt ervoor kiezen om alleen de naam erop te zetten, maar als je de kaartjes iets groter maakt dan kun je er ook een mooie persoonlij­ke kerstgroet op kwijt.

Zoek een paar lange takjes rozemarijn en bind die aan de uiteindes aan elkaar vast met een gouden lintje. Leg er een papieren naamkaartj­e met de naam of een boodschap bovenop en lijm deze vast.

 ??  ?? Mooi ingepakt
Mooi ingepakt
 ??  ?? Lucky dip
Glitterbal­len
Lucky dip Glitterbal­len
 ??  ?? Cadeaulabe­ls
To dye for
Gouden randje
Adventskal­ender
Cadeaulabe­ls To dye for Gouden randje Adventskal­ender
 ??  ??
 ??  ?? Klein cadeautje
Naamkaartj­es
Klein cadeautje Naamkaartj­es

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands