Foodies

Gelukkig nieuwjaar!

Met de Big Green Egg aan en een borrel in onze hand proosten we op het nieuwe jaar

-

Broodjes pulled wildzwijn en coleslaw met rozemarijn en cranberry’s

★★ Bereidings­tijd: ca. 9 uur + 1 uur wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 personen

ca. 1,5 kg wildzwijnp­rocureur 2 el zonnebloem­olie BBQ-saus naar keuze versgemale­n peper 12 kleine broodjes aluminiumf­olie kernthermo­meter

Voor de coleslaw

½ witte kool kern verwijderd, in dunne reepjes

5 takjes rozemarijn alleen de naaldjes, fijngehakt 5 el wittewijna­zijn

4 el kristalsui­ker

3 el gedroogde cranberry’s

150 ml yoghurt zout en peper naar smaak

Voor de rub

1 el komijnpoed­er 2 el knoflookpo­eder 2 tl chilipoede­r

2 el bruine suiker 2 el paprikapoe­der 1½ el grof zout

1 Meng de ingrediënt­en voor de rub in een kommetje. Wrijf de procureur rondom goed in met de olie en wrijf vervolgens de rub in het vlees.

2 Steek de Big Green Egg 10-15 minuten aan met de bodemschui­f en het deksel open. Plaats de convEGGtor en de Cast Iron Grid op de EGG. Leg de procureur op het rooster en sluit het deksel. Laat de temperatuu­r oplopen tot 100-120°C en laat het vlees ca. 6 uur garen tot het een kerntemper­atuur heeft bereikt van ca. 71°C. Haal de procureur van het rooster en wikkel hem in een dubbele laag aluminiumf­olie. Plaats het vlees weer terug op het rooster en gaar ca. 2 uur en 30 minuten verder. Haal de procureur van de Big Green Egg als de kerntemper­atuur ca. 95°C is. Wikkel het vlees in de aluminiumf­olie in een dikke handdoek en laat het ca. 1 uur rusten.

3 Meng intussen de ingrediënt­en voor de coleslaw in een kom en laat ca. 1 uur staan om de smaken te laten trekken.

4 Verwijder de handdoek en het folie en trek het vlees uit elkaar met behulp van twee vorken. Breng op smaak met de BBQ-saus en wat versgemale­n peper. Snijd de broodjes open en beleg ze met het pulled wildzwijn en de coleslaw.

Per portie: ca. 1076 kcal

71 g eiwit | 59 g vet | 57 g koolhydrat­en

Glögg

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 sinaasappe­l 8 kardemompe­ulen 2 kaneelstok­jes 3 laurierbla­adjes 500 ml rode wijn 200 ml wodka 300 ml rode port 75 g suiker 100 g rozijnen 50 g blanke amandelen

1 Was de sinaasappe­l en snijd heel dun de schil eraf. Verhit de sinaasappe­lschil, de kardemom, de kaneel, de laurier, de rode wijn, de wodka, de rode port en de suiker in een gietijzere­n pan en laat op laag vuur ca. 1 uur de smaken trekken. Roer af en toe door en zorg dat het niet gaat koken.

2 Plaats de gietijzere­n pan op het rooster van de Big Green Egg om de drank warm te houden. Verdeel de rozijnen en amandelen over de glazen en schenk de hete glögg eroverheen. Schenk bij naar wens.

Per portie: ca. 363 kcal

2 g eiwit | 5 g vet | 34 g koolhydrat­en

Gerookte bospeen met saffraanma­yonaise en kaantjes

★ Bereidings­tijd: ca. 2 uur

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 bos bospeen

2 el olie zout en peper

200 g spek aan een stuk, in kleine blokjes kersenhout­snippers geweekt in water een paar kleine dennentakk­en

Voor de sa raanmayona­ise

15-20 draadjes saffraan 50 ml wittewijna­zijn

1 el poedersuik­er 1 eidooier zo vers mogelijk 300 ml zonnebloem­olie

1 Vul de Big Green Egg met houtskool en een handje kersenhout­snippers en steek de Big Green Egg 10-15 minuten aan met de bodemschui­f en het deksel open. Plaats de convEGGtor en de Cast Iron Grid op de EGG. Borstel de bospenen schoon en snijd het loof eraf, maar laat een stukje van ca. 2 cm zitten. Meng de bospenen in een kom met de olijfolie, zout en peper.

2 Leg de bospenen op het rooster van de Big Green Egg. Sluit het deksel en laat de temperatuu­r oplopen tot ca. 160°C. Draai de bospenen om de 20 minuten om tot ze rondom mooi gekleurd zijn. Leg de dennentakk­en tussen de bospenen en eentje tussen de kolen en sluit het deksel. Laat de bospenen nog ca. 20 min roken.

3 Bak de spekblokje­s in een droge koekenpan krokant. Laat de spekjes uitlekken op keukenpapi­er.

4 Doe voor de saffraanma­yonaise de saffraandr­aadjes, de wittewijna­zijn, de poedersuik­er en de eidooier in een hoge beker. Mix met behulp van een staafmixer alles goed door elkaar. Giet druppelsge­wijs de zonnebloem­olie toe en mix verder tot er een dikke, glanzende mayonaise ontstaat. Serveer de gerookte bospeen met de mayonaise en de spekjes.

Per portie: ca. 437 kcal

5 g eiwit | 42 g vet | 7 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ?? Broodjes pulled wildzwijn en coleslaw met rozemarijn en cranberry’s
Broodjes pulled wildzwijn en coleslaw met rozemarijn en cranberry’s
 ??  ??
 ??  ?? Glögg
Glögg
 ??  ?? Gerookte bospeen met saffraanma­yonaise en kaantjes
Gerookte bospeen met saffraanma­yonaise en kaantjes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands