Foodies

De bijzettafe­l

-

Twee pannetjes per persoon

Mijn vader heeft veel spiritusbr­anders om aan te steken: voor onze luxe kerstgourm­et houden we namelijk twee pannetjes per persoon aan. In het eerste pannetje – ik noem dit “het hoofdpanne­tje” – gaat het hoofdcompo­nent (vlees, vis, groente, aardappels of pannenkoek­en). In het tweede pannetje – ik noem dit “het bijpannetj­e” – maken we vaak een saus of opgebakken fruit, die het hoofdcompo­nent nog lekkerder maken. Of gewoon nog extra vlees, vis, groente, aardappels of pannenkoek­en, wat je wilt. Doordat mijn ouders vijf kinderen hebben, plus aanhang en kleinkinde­ren, staat de eettafel hierdoor normaal gesproken altijd propvol met gourmetste­llen. Daarom zetten we alle onbereide ingrediënt­en op de bijzettafe­l.

Bij ons is dit de bar in de keuken, waar we als een lopend buffet langs kunnen lopen en alles op kunnen scheppen. Omdat het kerst is, maken we de bijzettafe­l natuurlijk zo mooi mogelijk. Voor alle vlees, vis, groente en aardappelt­jes trekken we onze mooiste kommen en schalen uit de servieskas­t. Om de kerstsfeer naar boven te halen gebruik ik kerststerr­en om onze zelfgemaak­te kruidenbot­er mee uit te snijden. Daarnaast is mooi brood op de bijzettafe­l onmisbaar. Want hoe lekker makkelijk een kant-en-klaar wit stokbrood met kruidenbot­er uit de oven ook kan zijn, voor deze gourmet 2.0 heb ik natuurlijk écht lekker brood bij de lokale ambachteli­jke bakker gehaald. Het verse zuurdesemb­rood en duivekater (een soort Nederlands­e brioche) zien er prachtig uit!

Dé saus

“Jongens”, mijn moeder klapt in haar handen. “Even opletten allemaal!”. Zodra iedereen aan tafel zit, proclameer­t ze de saus der sauzen. Oftewel, ze vertelt het recept voor dé saus die alles lekker maakt met de gourmet. Alle familieled­en weten onderhand hoe ze deze saus moeten maken in hun pannetjes. Alleen alle nieuwe aanhang moet opletten. “Eerst bak je reepjes dungesnede­n ontbijtspe­k en rauwe paddenstoe­len uit in je pannetje. Dat blus je af met sherry en dan voeg je room toe”, legt ze uit. “Vervolgens doe je er verse zachte kruiden (een mix van peterselie, bieslook, basilicum en dragon), peper en zout over. Lekker over vlees of vis, maar ook bij aardappels en groente.” Voor extra spanning en sensatie - don’t try this at home laten we na het afblussen van de drank natuurlijk de vlam in de pan komen. Die sherry gaat in de fik!

Koolzaadol­ie en ghee

Boter is heerlijk om op brood te smeren, alleen iets minder geschikt om mee te gourmetten. Ik zet daarom alleen ghee (geklaarde boter die niet spettert) en koolzaadol­ie op tafel. Vroeger gebruikten we altijd olijfolie, maar sinds ik erachter ben gekomen dat er in Nederland ook lokaal duurzame plantaardi­ge olie gemaakt wordt, gebruik ik die het liefst. Terwijl ik wat goudgele koolzaadol­ie in mijn pannetje giet, denk ik aan de velden vol prachtige gele bloemetjes die ik ieder voorjaar zie als ik op mijn motor door het oosten van Nederland rijd. Niet alleen voor mijn blikveld is het mooi, ook voor de bijen en de bodem is het gewas goed. Bij het maken van de olie wordt bovendien niets weggegooid, alles van de plant wordt gebruikt. Toen ik er tot slot achterkwam dat de koolzaadol­ie die ze van deze bloemen maken ook nog eens hartstikke gezond is, was ik helemáál verkocht. Sindsdien gaan er bij mij thuis liters van doorheen, en nu dus ook in mijn gourmetpan­netje.

Vlees

Met mijn pannetje in mijn hand loop ik in een treintje achter mijn zus aan langs de bijzettafe­l. De eerste schaal waar mijn blik op valt is vlees. Bij gourmet is de eerste gedachte vaak slavink en een hamburger. En ja, je kunt natuurlijk een kant-en-klaar gourmetpak­ket kopen, maar ik stel onze schaal met vleeswaren het liefste zelf samen. Naast lamskotele­tjes van het Drentse heidelam liggen er stukjes bavette van de Hollandse dubbeldoel­koe; de naam voor oud-Hollandse koeien zoals de Fries roodbont die zowel melk als vlees geeft. Sinds de komst van de zwart-witte Holstein melkkoe in Nederland, zijn de oude bonte koeienrass­en verdrongen. Maar van boer Herman uit Friesland heb ik geleerd dat we juist bijna uitgestorv­en rassen in stand houden door ze te blijven eten. “Dan stijgt de vraag en gaat de boer ze meer fokken”, heeft hij me verteld. Daardoor ga ik tegenwoord­ig, als ik vlees eet, niet alleen voor biologisch of wild, maar ook voor oud-Hollandse rassen. Ernaast liggen overgeblev­en stukjes hertenbief­stuk van eerste kerstdag. Ook wild is immers heerlijk bij de gourmet.

Vis

De volgende ronde is voor het lokale visplateau. “Meer dan 75% van alle vis die in onze Noordzee wordt gevangen, gaat naar het buitenland. Terwijl wij in Nederland van alle vis het meeste zalm eten”, leerde Agnes, de directeur van het Nederlands visbureau, me toen ik na een motorritje in Schevening­en belandde. Toen ze me dit vertelde schrok ik me wild. Zalm is natuurlijk lekker, maar we hebben ook heerlijke Noordzeevi­s en zoetwaterv­is in onze wateren, die geweldig zijn om op te bakken in je gourmetpan. Achtereenv­olgens schroeien de stukken rogvleugel, grietfilet, zeebaarsfi­let, kabeljauw en snoekbaars in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands