Foodies

Kokos met kids

Duik de keuken in met je kids en maak deze verrassend­e en makkelijke receptjes met kokosmelk. 3, 2, 1, aanvallen!

-

Taartje van kabeljauw en kokos

★★★ Bereidings­tijd: ca. 50 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 personen

750 g kabeljauw

2 takjes peterselie

1 rode ui gesnipperd

2 teentjes knoflook gesnipperd

1 el olie

200 ml kokosroom Aroy-D cream 1 el crème fraîche zout

1 ei

6 plakjes bladerdeeg diepvries

2 el paneermeel

½ rode peper keukenmach­ine 6 taartvormp­jes ca. 10 cm Ø 1 Pureer de vis met de ui, de kno ook en de peterselie in een keukenmach­ine. Verhit de olie in een bakpan en bak het vismengsel erin. Roer goed over de bodem, om aanbranden te voorkomen. Voeg na ca. 5 minuten de kokosroom en de crème fraîche toe, breng op smaak met zout en laat goed doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat ca. 10 minuten afkoelen. Roer het ei door het vismengsel.

2 Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Vet de taartvormp­jes in en leg in ieder vormpje een plak bladerdeeg. Prik het bladerdeeg in met een vork en bestrooi het bladerdeeg met het paneermeel. Verdeel het vismengsel over de taartvormp­jes en bak de taartjes ca. 30 minuten in de oven.

Per stuk: ca. 413 kcal

70 g eiwit | 11 g vet | 12 g koolhydrat­en

Kokos anders

Bij kokosmelk denk je al snel aan curry’s en andere Aziatische gerechten. Maar wist je dat er veel meer toepassing­en zijn in allerlei alledaagse en zelfs zoete gerechten? Probeer bijvoorbee­ld dit taartje van kabeljauw of deze kokos-limoencust­ard eens. Leuk om samen met de kinderen uit te proberen tijdens de kerstvakan­tie!

Gebakken kokos-limoencust­ard

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 4 personen

50 g + extra zachte boter

200 g suiker geraspte schil van 2 limoenen 100 ml limoensap van 3-4 limoenen 3 eieren gesplitst

75 g bloem gezeefd

50 g geraspte kokos

250 ml kokosmelk Aroy-D poedersuik­er om te bestuiven kokossnipp­ers geroosterd

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Maal 50 g zachte boter, de suiker en de limoenschi­l, op 1 tl na, door elkaar in de keukenmach­ine. Voeg na elkaar het limoensap, de eidooiers, de bloem, de geraspte kokos en de kokosmelk toe. Maal kort na toevoeging van elk ingrediënt. Spatel het mengsel in een grote kom. 2 Klop de eiwitten met een handmixer tot zachte punten en voeg toe aan het kokosmengs­el. Spatel voorzichti­g door elkaar zodat het mengsel luchtig blijft.

3 Vul een braadslee voor de helft met heet water. Vet een ovenschaal (ca. 20 cm Ø) in met boter en zet hem in de braadslee. Spatel het beslag in de ovenschaal en strijk het oppervlak lichtjes glad.

4 Zet de ovenschaal in de braadslee in de oven en bak 40-50 minuten in de oven tot het oppervlak lichtbruin is, maar nog wel wiebelt als je de schaal beweegt. Neem de schaal uit de oven. Bestuif met poedersuik­er en bestrooi met de kokossnipp­ers en de overige limoenschi­l. Serveer warm.

Per portie: ca. 636 kcal

8 g eiwit | 35 g vet | 71 g koolhydrat­en

Kokosmelk van Aroy-D

De kokosmelk van Aroy-D staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteit. De kokosmelk is heerlijk rijk en romig met een diepe kokossmaak. Bovendien blijft hij bij het opwarmen mooi glad van structuur, dus kunnen jouw gerechten niet mislukken.

De standaard Aroy-D kokosmelk is 19% vet, cream 21% en light 6%. Bovendien is er ook een biologisch­e variant. De cream is een stuk romiger dan de standaard kokosmelk en wordt vaak gebruikt voor hartige gerechten.

De essentie van een bijzonder kerstgerec­ht begint bij het selecteren van de beste ingrediënt­en. Mooie basisprodu­cten waarvan je weet waar ze vandaan komen. De chefs van de Chefs’ Irish Beef Club gebruiken graag heerlijk mals Iers rundvlees als basis voor hun gerechten.

De kunst is om smaken te combineren die enorm goed samengaan. Een combinatie die ervoor zorgt dat er iets bijzonders in je mond gebeurt. Dat doe je door een gerecht op tafel te zetten dat helemaal in balans is. Het zuurtje, zoetje, het zoute, umami, iets krokants, maar vooral de smaak van kerst op je bord!

Met kerst is het belangrijk om er ook in de keuken een feestje van te maken. Het plezier dat het maken van het gerecht je geeft, proef je terug op het bord. Ter inspiratie presentere­n de chefs hun culinaire hoogstandj­es met Iers rundvlees, zodat jij ook dit jaar weer een onvergetel­ijk kerstdiner hebt. Kijk voor de recepten op irishbeef.nl.

Nollaig Shona Duit! (‘Vrolijk kerstfeest’ in het Iers)

Even voorstelle­n

Culinair manager Bedrijf: Compass Group Famous Flavours, Amsterdam Favoriete recept: Steak tartare

www.famousflav­ersrestaur­ants.nl

Andrès Delpeut

“Het is lastig om Ierland niet geweldig te vinden. Alles krijgt daar de tijd om uit te groeien tot iets moois. Een lekker stukje Iers rundvlees smaakt precies zoals je hoopt dat het smaakt.”

Even voorstelle­n

Interim chef, horeca-adviseur Restaurant: Voormalig eigenaar van sterrenres­taurant Hermitage in Ridderkerk-Rijsoord Favoriete recept: Geroosterd­e Ierse ribeye

Jan Klein

“Iers rundvlees is afkomstig van kleinschal­ige boerderije­n waar de boer veel aandacht heeft voor zijn veestapel en passie voor een uitzonderl­ijke kwaliteit van het vlees. En dat proef je!”

Even voorstelle­n

Executive Chef Restaurant: Cliff House Hotel, Ierland Favoriete recept: Gevulde en geroosterd­e Ierse ossenhaas met wintergroe­nten, Ierse Whiskey en runderthee

www.cliffhouse­hotel.ie

Martijn Kajuiter

“Iers rundvlees is intens genieten, de smaak en het karakter van het land proef je bij elke hap.”

Even voorstelle­n

SVH Meesterkok, Chef de cuisine Restaurant: ’t Nonnetje, Harderwijk

Stijl: Een verfijnde keuken op klassieke basis met Portugese invloeden

Favoriete recept: Tournedos Rossini

Michel van der Kroft

Michel: “Het uitgangspu­nt van dit gerecht is een mooie tournedos uit het middenstuk van een Ierse ossenhaas. De runderen in Ierland kunnen bijna jaarrond buiten grazen en eten voornameli­jk gras en de kruiden die daartussen groeien. Dit geeft een enorm mooie en natuurlijk­e smaak aan het vlees. In dit gerecht komen alle smaken op zo’n mooie manier samen dat ze elkaar versterken en aanvullen. Het mooie sappige vlees, de volle smaak van de gebakken foie gras, de zwarte wintertruf­fel en dan die rijke saus met Madeira. Pure magie als je het mij vraagt! De Tournedos Rossini is inmiddels niet meer weg te denken van de menukaart van ’t Nonnetje.”

Tournedos Rossini

★★★ Bereidings­tijd: ca. 3 uur

Ingrediënt­en voor 4 personen

4 sneetjes witbrood boter om te bakken olijfolie om te bakken 4 Ierse tournedos à ca. 150 g 3 teentjes knoflook gepeld, heel 2 takjes tijm 1 laurierbla­adje 4 plakjes foie gras 20 kleine kastanjech­ampignons steeltjes verwijderd 1 wintertruf­fel

Voor de ravioli

2 el olijfolie 500 g ossenstaar­t in stukjes van 2 cm, drooggedep­t 1 ui gesnipperd 1 winterwort­el in plakjes 2 el tomatenpur­ee 250 ml rode wijn ca. 500 ml kalfsfond 100 g spinazie steeltjes verwijderd 2 eieren + 1 eidooier 100 g + extra bloem type 00 zout vershoudfo­lie pastamachi­ne ronde uitsteekvo­rmen ca. 3 cm Ø en 8 cm Ø

Voor de Madeira-saus

50 g + 1 el boter ijskoud, in blokjes 2 sjalotten gesnipperd 200 ml Madeira 250 ml kalfsfond 1 Verhit voor de ravioli de olijfolie in een braadpan. Bak er de ossenstaar­t op hoog vuur rondom bruin in. Voeg de ui en de wortel toe en bak ca. 5 minuten mee. Voeg de tomatenpur­ee toe en bak kort mee. Schenk er de wijn en zoveel kalfsfond bij tot het vlees net onderstaat en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 2 uur rustig koken tot het vlees heel zacht is.

2 Pureer intussen de spinazie met de eieren en de eidooier in een keukenmach­ine glad. Doe 100 g bloem in een kom of op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Strooi een paar mespunten zout over de bloem en schenk het eispinazie­mengsel in het kuiltje. Kneed ca. 10 minuten tot een glad deeg. Verpak het deeg in vershoudfo­lie en laat het ca. 1 uur in de koelkast rusten.

3 Verhit voor de Madeirasau­s 1 el boter in een sauspan en fruit er de sjalotten ca. 5 minuten op middelhoog vuur in tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de Madeira toe, breng aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken. Voeg de kalfsfond toe, breng aan de kook en laat weer tot de helft inkoken. Schenk de saus door een fijne zeef, doe weer terug in de pan en houd apart.

4 Haal de ossenstaar­t uit het vocht (zie tip) en laat afkoelen. Haal intussen het deeg volgens de instructie­s van de fabrikant door de pastamachi­ne tot dunne, lange lappen deeg. Leg een lap deeg op een met bloem bestoven werkblad en schep er om de 6 cm een stukje ossenstaar­t op. Bestrijk rondom het vlees het deeg met een beetje water en leg er een tweede lap deeg op. Druk rondom het vlees het deeg goed aan en druk zoveel mogelijk lucht eruit. Steek er met de kleine uitsteker ravioli uit. Maak op die manier 20 ravioli.

5 Steek met de grote uitsteker 4 mooie ronde croutons uit het brood. Verhit 2 el boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en bak er de croutons in ca. 5 minuten aan beide zijden goudbruin in. 6 Verhit 3 el olijfolie in een andere, ruime koekenpan en bak er de tournedos met de hele teentjes kno ook, tijm en laurier op hoog vuur in ca. 4 minuten rondom bruin in. Voeg 1 el boter toe en bak het vlees onder voortduren­d bedruipen ca. 2 minuten verder (medium rare) of langer naar smaak. Laat het vlees rusten op een bord.

7 Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook. Verhit intussen in een koekenpan 2 el olijfolie of boter en bak er de foie gras mooi goudbruin in. Verhit nog een koekenpan en bak er de champignon­s zonder boter of olie op hoog vuur in ca. 3 minuten beetgaar in. Kook de ravioli in ca. 2 minuten beetgaar in het kokende water. Giet af.

8 Verhit de Madeira-saus in de pan en haal van het vuur. Voeg al kloppende met een garde, blokje voor blokje 50 gram ijskoude boter toe en roer tot een dikke, gladde saus.

9 Leg als eerste een crouton op vier warme borden en leg de tournedos erbovenop. Leg de foie gras erop en schaaf boven elk bord 5 plakjes tru el. Leg de champignon­s en de ravioli eromheen en schenk er tot slot de rijke Madeira-saus over. “Runderen in Ierland kunnen rustig grazen op uitgestrek­te weilanden. Dat is puur natuur en het levert prachtig kwaliteits­vlees op.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands