Foodies

Zoete boontjes

Een waanzinnig smeuïge chocoladet­aart van zwarte bonen? Jazeker. De chocolade, kersen en Italiaanse meringue maken deze bonen heerlijk zoet. Proef zelf maar!

-

Zwartebone­ntaart met pure chocolade, kersen en meringue

★ Bereidings­tijd: ca. 2 uur + 8-12 uur weektijd + afkoeltijd

Ingrediënt­en voor 8 porties Voor de harde wenerbodem

125 g + extra patentbloe­m 75 g boter koud, in kleine blokjes 40 g witte basterdsui­ker snuf zout ½ ei geklutst bakpapier

Voor de vulling

200 g gedroogde zwarte bonen 150 g kersenjam 3 eieren 50 g zachte boter 120 g pure chocolade 100 g fijngehakt + stukje om te raspen 50 g witte basterdsui­ker 1½ tl bakpoeder

Voor de meringue

65 g gepasteuri­seerd eiwit 125 g kristalsui­ker suikerther­mometer spuitzak met grote spuitmond

1 Week de bonen 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af, breng de bonen in een pan met ruim water aan de kook en kook ze in 60-90 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed een springvorm (ca. 18 cm ø) met bakpapier. Doe voor de harde wenerbodem 125 g bloem, de boter, de basterdsui­ker en een snuf zout in een grote kom en wrijf het tussen je handen tot een los samenhange­nd deeg. Voeg het ei toe en kneed het deeg kort door. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond uit en bekleed de bodem van de springvorm ermee. Bak de bodem ca. 20 minuten in de oven.

3 Doe voor de vulling de zwarte bonen, de kersenjam, de eieren, de boter, 100 g pure chocolade, de basterdsui­ker en het bakpoeder in een grote kom en mix met een staafmixer tot een gladde massa. Verdeel de vulling over de harde wenerbodem en bak de taart ca. 40 minuten verder in de oven. Laat afkoelen.

4 Klop voor de meringue het eiwit met de garde van een keukenmach­ine in ca. 10 minuten luchtig. Verhit de suiker met 3 el water in een steelpan tot 121°C. Giet de suikersiro­op al draaiend bij het eiwit en laat de machine draaien tot de massa afgekoeld is en er een stevig, glanzend schuim ontstaat. Doe de meringue in de spuitzak en spuit toefjes op de taart. Rasp de overige pure chocolade over de taart.

Per portie: ca. 541 kcal

14 g eiwit | 21 g vet | 69 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands