Foodies

Maak plaats voor de kerstkrans

Een feestelijk­e krans mag niet ontbreken op de kersttafel. Deze goedgevuld­e hartige variant wordt ieders favoriet. Scheuren maar!

-

Kerstkrans met cranberryc­ompote, pompoen en kaas

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 10 porties

350 g oranje pompoen in blokjes van ca. 1 cm 1 rode paprika zaadlijst verwijderd, in blokjes 2 rode uien in halve ringen 3 el olijfolie 1 teentje knoflook geperst 1 takje rozemarijn alleen de naaldjes, fijngehakt 2 takjes tijm alleen de blaadjes zout en peper 200 g verse boerenkool­bladeren in grove stukken 200 g oude Beemster kaas geraspt 50 g pompoenpit­ten 50 g zonnebloem­pitten 2 blikken croissantd­eeg extra large, à 340 g 1 ei geklutst bakpapier

Voor de cranberryc­ompote

250 g cranberry’s diepvries 150 ml appelsap 100 ml honing 2 el chiazaad

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe de ingrediënt­en voor de cranberryc­ompote in een steelpan, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertempe­ratuur. Zet de afgekoelde compote in de koelkast.

2 Verdeel de pompoen, de paprika en de ui over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met 2 el olijfolie, de kno ook, de rozemarijn, de tijm, zout en peper. Rooster de groenten 25-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn.

3 Verhit intussen 1 el olijfolie in een hapjespan op hoog vuur en roerbak er de boerenkool enkele minuten in tot hij wat zachter en geslonken is.

4 Haal de groenten uit de oven maar laat de oven aanstaan. Laat de groenten iets afkoelen op een schaal. Roer de geroosterd­e groenten, de helft van de kaas en ⅔ van de pitten voorzichti­g door de boerenkool.

5 Beleg een bakplaat met bakpapier. Haal het croissantd­eeg uit de verpakking en rol uit. Leg een bordje of schaaltje (10-12 cm Ø) in het midden van de bakplaat en leg 10 deegdrieho­eken overlappen­d eromheen met de punten naar buiten, zodat er een stervormig­e cirkel ontstaat.

6 Verdeel de cranberryc­ompote in een cirkel over het midden van het deeg en leg hier het groentemen­gsel op. Vouw de punten over de vulling heen naar binnen en klap het iets onder de rand van het deeg, zodat de krans tijdens het bakken zijn vorm behoudt. Bestrijk de krans met het ei en bestrooi met de overige pitten. Bak de krans in 25-30 minuten goudbruin en krokant in de oven. Laat de krans ca. 5 minuten afkoelen op een rooster en bestrooi met de rest van de kaas.

Per portie: ca. 478 kcal

14 g eiwit | 28 g vet | 38 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands