Foodies

Zalm met ras el hanout en couscous Maak de couscous een dag van tevoren en bak op het moment suprême de zalm in 34 minuten.

-

Zalm met ras el hanout en een kleurrijke couscoussa­lade

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

1 el olie

2 tl ras el hanout zout en peper

2 zalmfilets à ca. 125 g, met huid

Voor de salade

100 g couscous

2 el rozijnen

50 g sugarsnaps gehalveerd

1 el extra vierge olijfolie sap van 1 citroen

2 tl vloeibare honing

1 rode paprika zaadlijst verwijderd, in blokjes

1 kropje little gem in stukken

½ bosje peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt ½ bosje koriander alleen de blaadjes, fijngehakt 2 el amandelsch­aafsel

2 el granaatapp­elpitten

1 Doe voor de salade de couscous, de rozijnen en een snufje zout in een hittebeste­ndige kom en giet er 200 ml kokend water overheen. Dek de kom af en laat de couscous 10 minuten wellen. Blancheer intussen de sugarsnaps 1 minuut in kokend water. Giet de sugarsnaps af, spoel onder koud water en laat uitlekken. Roer de couscous los met een vork en laat afkoelen.

2 Voeg de olijfolie, het citroensap en de honing toe aan de couscous in de kom en meng alles goed door elkaar. Voeg de rode paprika, de sugarsnaps, de little gem en de verse kruiden toe en schep alles opnieuw goed door elkaar.

3 Meng de olie met de ras el hanout, zout en peper en bestrijk de zalmfilets ermee. Verhit een koekenpan met antiaanbak­laag of een grillpan op middelhoog vuur en bak er de zalm op de huidkant in 4-5 minuten goudbruin en knapperig in. Draai de zalmfilets om en bak 2 minuten verder. Haal de pan van het vuur en laat de zalm er nog 1 minuut in nagaren. Rooster het amandelsch­aafsel ca. 30 seconden in een droge pan op middelhoog vuur.

4 Verdeel de couscoussa­lade over 2 borden en leg er de zalmfilets bovenop. Garneer met het geroosterd­e amandelsch­aafsel en de granaatapp­elpitten.

Per portie: ca. 794 kcal

48 g eiwit | 38 g vet | 61 g koolhydrat­en

Roxanne: “Maak gelijk een dubbele hoeveelhei­d couscoussa­lade. Voeg de volgende dag wat verkruimel­de feta toe en je hebt een perfecte lunch!”

Makkelijke kippastei met kastanjech­ampignons

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 el olijfolie

250 g kastanjech­ampignons in kwarten 25 g boter

2 preien in fijne halve ringen

1 el bloem

300 ml gevogeltef­ond of sterke kippenboui­llon

4 el crème fraîche

500 g gekookte of geroosterd­e kip of kalkoen, in stukjes

1 el fijngehakt­e peterselie

1 rol kant-en-klaar bladerdeeg

1 ei geklutst

1 Verhit de olijfolie in een pan en bak er de champignon­s op hoog vuur in tot ze zacht en mooi goudbruin zijn. Het bruinen zorgt voor een intensere smaak, dus sla deze stap zeker niet over. Schep de champignon­s uit de pan.

2 Smelt de boter in dezelfde pan en fruit er de prei 10-15 minuten in tot hij heel zacht is. Bestrooi de prei met de bloem en bak al roerende 2 minuten verder. Voeg al roerende beetje bij beetje de fond toe en breng aan de kook. Kook 3-4 minuten tot de saus gebonden is. Roer de crème fraîche, de champignon­s, de kip en de peterselie erdoorheen en haal van het vuur.

3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Schep de ragout in een ovenschaal (ca. 38x22 cm) en bedek met het bladerdeeg. Druk de randen aan met een vork en snijd een kruisje in het midden van het deeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met het ei en bak de pastei 25- 30 minuten in de oven tot het deeg gerezen en goudbruin is.

Per portie: ca. 821 kcal

43 g eiwit | 57 g vet | 31 g koolhydrat­en

Yvonne: “Wil je een lichtere versie zonder vlees maken? Vervang de chorizo dan door cannellini­bonen.”

Kabeljauw in tomatensau­s met chorizo en olijven

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

100 g bulgur

2 el + extra olijfolie

100 g chorizo in stukjes

2 teentjes knoflook in plakjes

400 g tomatenblo­kjes blik zout en peper

2 kabeljauwh­aasjes à ca. 150 g

10 zwarte olijven zonder pit een handje peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt

1 Kook de bulgur volgens de aanwijzing­en op de verpakking.

2 Verhit intussen 2 el olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Bak er de chorizo in tot het vet vrijkomt. Voeg de knoflook toe en bak ca. 3 minuten verder. Blus af met de tomatenblo­kjes en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat in ca. 10 minuten inkoken tot een dikke saus.

3 Leg de kabeljauwh­aasjes en de olijven in de saus. Bestrooi de vis met zout en peper en besprenkel met wat olie. Leg een deksel op de pan en kook ca. 10 minuten verder tot de vis gaar is.

4 Breng de bulgur op smaak met zout en peper en roer de meeste peterselie erdoorheen. Verdeel de bulgur over twee borden en schep de vis en de saus erover. Garneer met de overige peterselie.

Per portie: ca. 669 kcal

47 g eiwit | 33 g vet | 39 g koolhydrat­en

Gebraiseer­de portobello’s met gember-sojasaus

★ Bereidings­tijd: ca. 25 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

50 g boter

4 portobello’s stukje gember ca. 3 cm, fijngehakt

1 rode peper zaadlijst verwijderd, fijngehakt 3 el sojasaus snufje suiker

6 lente-uitjes fijngehakt

150 g basmatirij­st

2 tl geroosterd­e-sesamolie

1 Verhit de boter in een grote koekenpan en bak er de paddenstoe­len 3-4 minuten in, draai ze af en toe om. Voeg de gember, de peper, de sojasaus, de suiker en de helft van de lente-ui toe. Gaar de paddenstoe­len verder, terwijl je ze blijft omdraaien in de saus, tot ze zacht zijn en de saus wat ingedikt is.

2 Kook intussen de rijst volgens de aanwijzing­en op de verpakking. Giet de rijst af en roer de overige lente-ui en de sesamolie erdoorheen. Verdeel de rijst over 2 borden, leg er de paddenstoe­len op en besprenkel ze met de saus.

Per portie: ca. 546 kcal

13 g eiwit | 26 g vet | 63 g koolhydrat­en

Braadworst­jes met mosterdcid­erjus en aardappelp­uree

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 2 personen

400 g aardappels geschild en in stukken zout

25 g boter

50 ml melk

2 el olijfolie

6 varkensbra­adworstjes à ca. 40 g

1 ui in dunne halve ringen

2 tl bloem

300 ml cider

100 ml kippenboui­llon

2 tl grove mosterd

1 Doe de aardappels in een pan met koud water en breng ze aan de kook. Voeg wat zout toe en kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Giet de aardappels af, doe ze terug in de pan en laat ze met een deksel op de pan enkele minuten nadampen. Stamp de aardappels met de boter en de melk tot een smeuïge puree.

2 Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak er de worstjes in ca. 10 minuten rondom goudbruin in. Haal de worstjes uit de pan. Bak de ui met een snuf zout in het hete bakvet 10-15 minuten tot de ui goudbruin en gekaramell­iseerd is. Besprenkel de ui met de bloem en bak al roerende ca. 2 minuten verder. Voeg al roerende beetje bij beetje de cider toe. Giet de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Kook 3-4 minuten tot de jus begint te binden. Doe de worstjes terug in de pan en kook ca. 5 minuten verder. Voeg de mosterd toe en verwarm nog ca. 2 minuten.

3 Verwarm de aardappelp­uree al roerende op laag vuur en serveer met de worstjes en de jus.

Per portie: ca. 852 kcal

21 g eiwit | 53 g vet | 58 g koolhydrat­en

Martina: “De braadworst­jes met jus en puree zijn het ideale comfortfoo­d voor koude dagen.”

Spinazie-rarebit met gepocheerd ei

★ Bereidings­tijd: ca. 15 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

100 g babyspinaz­ie

125 g rijpe cheddar geraspt ½ tl (Engelse) mosterd 2 lente-uitjes fijngehakt worcesters­aus naar smaak

2 eieren + 1 eidooier zout en peper

1 el azijn

4 sneetjes zuurdesemb­rood 50 g rucola

1 el citroensap

1 Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water overheen om hem te laten slinken. Laat iets afkoelen. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en hak de spinazie grof.

2 Doe de cheddar, de mosterd, de lente-ui, de worcesters­aus, de eidooier, zout en peper in een kom. Voeg de spinazie toe en meng alles goed door elkaar.

3 Breek de eieren in 2 kopjes of schaaltjes. Breng een hoge pan met water aan de kook. Voeg de azijn toe en zet het vuur iets lager. Maak met een lepel een draaikolk in de pan en laat de eieren voorzichti­g 1 voor 1 in het kolkende water glijden. Pocheer de eieren 3 minuten. Haal de eieren voorzichti­g uit het water met een schuimspaa­n.

4 Zet de grillfunct­ie van de oven aan op de hoogste stand. Gril de sneetjes van beide kanten goudbruin. Verdeel de spinazie-rarebit over de sneetjes zodat het brood helemaal bedekt is en leg opnieuw onder de gril. Gril verder tot de bovenkant goudbruin begint te kleuren.

5 Meng intussen de rucola met het citroensap. Verdeel de rarebits over 2 borden, leg er een gepocheerd ei op en bestrooi royaal met zwarte peper. Serveer met de rucola.

Per portie: ca. 564 kcal

33 g eiwit | 32 g vet | 36 g koolhydrat­en

Sanne: “Welsh rarebit is een Brits gerecht dat bestaat uit geroosterd­e sneetjes brood met kaassaus. In deze versie serveer je er nog een extra eitje bovenop.”

Bietenriso­tto met geitenkaas

★ Bereidings­tijd: ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

50 g boter 1 ui fijngesnip­perd zout en peper 250 g risottorij­st 150 ml witte wijn 1 l hete groentebou­illon 300 g rode bieten vacuümverp­akt 1 citroen schil geraspt en uitgeperst klein bosje peterselie alleen de blaadjes, fijngehakt 125 g zachte geitenkaas 40 g walnoten geroosterd en grofgehakt

1 Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem en bak er de ui met wat zout en peper in ca. 10 minuten zacht in. Voeg de rijst toe en roer goed, zodat alle korrels bedekt zijn met een laagje boter. Blus af met de wijn en laat ca. 5 minuten inkoken. Voeg steeds een scheutje hete bouillon toe, terwijl je blijft roeren. Voeg pas meer bouillon toe als het vorige vocht opgenomen is. Herhaal dit tot de rijst gaar is (misschien zul je wat bouillon overhouden).

2 Pureer intussen de helft van de biet in een keukenmach­ine. Snijd de rest van de biet in blokjes.

3 Voeg, wanneer de rijst gaar is, de gesneden en gepureerde bieten, de citroensch­il, het citroensap en ¾ van de peterselie toe en roer alles goed door elkaar. Verdeel de risotto over 4 borden en verkruimel er de geitenkaas over. Garneer met de walnoten en de overige peterselie.

Per portie: ca. 556 kcal

16 g eiwit | 24 g vet | 60 g koolhydrat­en

Vispannetj­e met crème fraîche en bieslook

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

boter om te bakken 4 lente-uitjes in fijne ringen 1 tl dijonmoste­rd 100 ml kippenboui­llon 250 g vis naar keuze bijv. zalm en kabeljauw, zonder huid, graatloos, in stukken 150 g gepelde rauwe gamba’s 3 el crème fraîche zout en peper 2 el fijngehakt­e bieslook 1 el citroensap

1 Verhit een klontje boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak er de lente-uitjes in ca. 5 minuten zacht in. Voeg de mosterd en de bouillon toe, breng aan de kook en laat ca. 2 minuten koken.

2 Voeg de vis en de gamba’s toe en kook met een deksel op de pan 3-4 minuten tot ze gaar zijn. Roer de crème fraîche er voorzichti­g doorheen, laat kort doorkoken en haal van het vuur. Breng op smaak met zout en peper en roer de bieslook en het citroensap erdoorheen. Lekker met aardappelp­uree.

Per portie: ca. 387 kcal

41 g eiwit | 24 g vet | 2 g koolhydrat­en

Spaghetti met kipgehaktb­alletjes

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 el olijfolie

1 ui gesnipperd

1 teentje knoflook fijngehakt

2 blikken tomatenblo­kjes à 400 g zout en peper

350 g spaghetti een handje basilicum alleen de blaadjes parmezaan fijngerasp­t, om te serveren

Voor de balletjes

1 tl venkelzaad

400 g kipgehakt naturel

1 ui geraspt

1 teentje knoflook geraspt

½ tl gedroogde chilivlokk­en zout en peper

1 Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan en maal het fijn in een vijzel. Doe alle ingrediënt­en voor de balletjes in een kom. Meng alles goed door elkaar en maak 16 balletjes van het gehaktmeng­sel.

2 Verhit de olijfolie in een pan en bak er de balletjes, in porties, in 3-4 minuten rondom goudbruin in. Schep de balletjes op een bord.

3 Doe de ui en de knoflook in de pan en bak 5-7 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten toe en kook ca. 15 minuten tot de saus wat indikt. Pureer de saus met een staafmixer glad, doe de balletjes terug in de pan en breng de saus opnieuw aan de kook. Kook de balletjes ca. 10 minuten in de saus tot ze gaar zijn. Breng de saus op smaak met zout en peper.

4 Kook de spaghetti volgens de aanwijzing­en op de verpakking in water met wat zout. Giet de spaghetti af en meng in de pan met de balletjes en de saus. Verdeel de spaghetti over 4 borden en garneer met de basilicumb­laadjes en de parmezaan.

Per portie: ca. 532 kcal

38 g eiwit | 6 g vet | 79 g koolhydrat­en

Martina: “Voeg ook eens een scheutje frisse witte wijn toe. Ook lekker voor erbij!”

Willem: “Deze kidsproof pasta wordt misschien wel je nieuwe gezinsfavo­riet voor doordeweek­s.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kabeljauw in tomatensau­s met chorizo en olijven
Kabeljauw in tomatensau­s met chorizo en olijven
 ??  ?? Gebraiseer­de portobello’s met gember-sojasaus
Gebraiseer­de portobello’s met gember-sojasaus
 ??  ?? Braadworst­jes met mosterd-ciderjus en aardappelp­uree
Braadworst­jes met mosterd-ciderjus en aardappelp­uree
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Spaghetti met kipgehaktb­alletjes
Spaghetti met kipgehaktb­alletjes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands