Foodies

Flatbreadp­izza met gerookte zalm Kan ook prima met kantenklaa­r flammkuche­ndeeg uit de koeling. Net zo lekker!

-

Flatbreadp­izza met gerookte zalm

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min. + wachttijd

Heb je niet veel tijd? Gebruik dan als bodem kant-en-klaar platbrood.

Ingrediënt­en voor 10 porties

200 g roomkaas 100 g zure room 1 sjalot fijngesnip­perd 2 el fijngehakt­e dragon 2 el fijngehakt­e bieslook 1 citroen schil geraspt en in partjes zout en peper 200 g gerookte zalm ½ rode ui in fijne halve ringen 2 el kappertjes een handje rucola

Voor het deeg

300 g + extra bloem type 00 of patentbloe­m 1 tl suiker 1 tl zeezoutvlo­kken 1 zakje droge gist 7 g 1 el yoghurt 1 el + extra olijfolie bakpapier 1 Meng voor het deeg 300 g bloem, de suiker, het zout en de gist in een grote kom. Meng in een andere kom de yoghurt met 1 el olijfolie en 175 ml lauwwarm water. Roer het yoghurtmen­gsel geleidelij­k door het bloemmengs­el tot een zacht deeg ontstaat. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad in 8-10 minuten tot een elastisch deeg. Voeg niet teveel bloem toe tijdens het kneden. Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat ca. 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van ca. 25x35 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met wat olijfolie. Bak de bodem in 15-20 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat iets afkoelen op een rooster.

3 Meng de roomkaas, de zure room, de sjalot, de dragon, de bieslook en de citroensch­il en breng op smaak met zout en peper.

4 Bestrijk het brood als het tot lauwwarm is afgekoeld met de kruidenroo­mkaas. Leg de zalm er in stukken bovenop en garneer met de rode ui, de kappertjes en de rucola. Bestrooi opnieuw met zout en peper, snijd in stukken en serveer met de partjes citroen.

Yvonne: “Liever vegetarisc­h? Besmeer de bodem met hummus en beleg met feta, falafel en/of gegrilde groenten.”

Per portie: ca. 317 kcal

19 g eiwit | 15 g vet | 25 g koolhydrat­en

Tex-mex spiegeleie­ren met avocado

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Verstopt onder de eitjes vind je romige avocado in kruidige tomatensau­s. Heerlijk om je tortilla of geroosterd brood in te dippen.

Ingrediënt­en voor 6 personen

2 el olijfolie 1 ui gesnipperd zout en peper 2 teentjes knoflook gesnipperd 1 groene peper fijngehakt 2 tl komijnzaad 1 tl mild chilipoede­r 400 g tomaten blik 250 g cherrytoma­ten gehalveerd 3 avocado’s rijp maar nog stevig 6 eieren

Voor erbij

6 tortilla’s een handje koriander alleen de blaadjes, fijngehakt 1 limoen in 6 partjes geraspte cheddar tabasco

1 Verhit de olijfolie in een ovenbesten­dige koekenpan. Fruit er de ui met een snufje zout in ca. 10 minuten zacht in. Roer de knoflook, de groene peper, het komijnzaad en het chilipoede­r erdoorheen en bak ze ca. 2 minuten mee. Voeg de tomaten uit blik en de verse cherrytoma­ten toe. Vul het lege blik met water en voeg het water toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 30 minuten koken op laag vuur tot de saus wat ingedikt is.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Halveer de avocado’s en verwijder de pit en de schil. Leg de avocadohel­ften met het snijvlak naar boven in de tomatensau­s. Breek boven elke avocadohel­ft 1 ei. Bestrooi met zout en peper. Dek de pan af en bak de eieren ca. 7 minuten in de oven (voor gestold eiwit en een vloeibare dooier) of langer naar smaak.

3 Verwarm intussen de tortilla’s volgens de aanwijzing­en op de verpakking. Garneer de eieren met de koriander. Serveer met de limoen, de cheddar, de tortilla’s en de tabasco.

Per portie: ca. 502 kcal 18 g eiwit | 34 g vet | 29 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands