Foodies

3x linzen

Linzen zijn echte allemansvr­iendjes. Deze recepten bewijzen het nog maar eens

-

Kerrie-linzensala­de met gepofte rijst en komkommer

★ Bereidings­tijd: ca. 30 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

250 g linzen stazak, evt. pot of blik

1 tl kerriepoed­er snuf chilipoede­r

2 el olie

50 g gepofte rijst bijv. van Smaakt

½ komkommer in stukjes

½ bosje koriander alleen de blaadjes, grofgehakt ½ bosje munt alleen de blaadjes, gescheurd

1 rode ui fijngesnip­perd pitten van 1 granaatapp­el

150 ml yoghurt om te serveren

Voor de dressing

1 tl komijnzaad

1 el tamarindep­asta

2 tl lichtbruin­e basterdsui­ker 3 el citroensap

1 tl geraspte gember

1 el olie zout en peper

1 Verwarm de linzen volgens de aanwijzing­en op de verpakking. Doe de linzen in een schaal en laat een beetje afkoelen.

2 Rooster voor de dressing het komijnzaad 1-2 minuten in een droge koekenpan tot het lekker gaat ruiken en doe het dan in een kommetje. Voeg de overige ingrediënt­en voor de dressing toe en meng goed door elkaar.

3 Rooster het kerriepoed­er en het chilipoede­r ca. 10 seconden in een droge koekenpan. Voeg de olie en de gepofte rijst toe en bak al omscheppen­d op matig vuur tot alle rijstkorre­ls bedekt zijn met de specerijen en licht geroosterd zijn. Laat afkoelen op een schaal.

4 Meng de dressing door de linzen. Voeg de komkommer, de kruiden, ¾ van de ui en ¾ van de granaatapp­elpitten toe en schep alles goed door elkaar. Meng vlak voor het serveren de gepofte rijst door de salade. Garneer de salade met de resterende ui en granaatapp­elpitten en serveer met de yoghurt.

Per portie: ca. 698 kcal

26 g eiwit | 19 g vet | 98 g koolhydrat­en

Linzen-harissasoe­p

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ingrediënt­en voor 4-6 personen

1 bosje koriander ca. 10 g

2 el olijfolie

1 ui fijngesnip­perd

2 stengels bleekselde­rij in fijne reepjes

2 pastinaken in kleine blokjes

2 teentjes knoflook geperst

2 tl korianderp­oeder

1 tl kurkumapoe­der

1 tl kaneelpoed­er

1 el harissa

150 g gedroogde groene linzen

1 l groentebou­illon

2 preien fijngesned­en

100 g boerenkool­bladeren evt. cavolo nero of groene kool

400 g kikkererwt­en blik, afgespoeld en uitgelekt 1 citroen ½ uitgeperst, ½ in partjes zout en peper

1 Pluk de korianderb­laadjes en snijd de stelen fijn. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en fruit er de ui, de bleekselde­rij en de pastinaak op laag vuur ca. 10 minuten in. Voeg de knoflook en de korianders­telen toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de specerijen en de harissa toe en fruit nog enkele seconden. 2 Voeg de linzen en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Kook afgedekt ca. 10 minuten. Voeg de prei toe en kook ca. 10 minuten verder tot de linzen gaar maar nog stevig zijn.

3 Verwijder intussen de stelen en de dikke nerven van de boerenkool en snijd de bladeren in repen. Voeg de boerenkool en de kikkererwt­en toe aan de soep, breng opnieuw aan de kook en kook nog enkele minuten tot de boerenkool geslonken is. 4 Haal de soep van het vuur en breng op smaak met het citroensap, zout en peper. Hak de korianderb­laadjes grof en roer ze door de soep. Verdeel de soep over kommen en serveer er de citroenpar­tjes bij. Lekker met naan.

Per portie: ca. 253 kcal

12 g eiwit | 7 g vet | 30 g koolhydrat­en

Yvonne: “Verwarmend, vol geurige specerijen en goedgevuld met voedzame ingrediënt­en: dit is voor mij de ultieme maaltijdso­ep.”

Martina: “De gekruide linzen geven de quesadilla’s body en maken ze lekker vullend. Je gaat geen gehakt missen met dit recept!”

Quesadilla’s met linzen en kaas

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

1 bos lente-uitjes in stukken van ca. 3 cm olijfolie om te bakken 800 g linzen blik, afgespoeld en uitgelekt 4 el tomatenpur­ee 1 el komijnpoed­er 2 tl oregano zout en peper sap van ½ limoen 8 tortilla’s 250 g geraspte kaas bijv. een mix van cheddar en mozzarella jalapeño’s pot, in ringen, voor erbij tabasco voor erbij zure room voor erbij 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng de lente-uitjes met 1 el olie en verdeel ze over een bakplaat. Rooster de uitjes 8-10 minuten in de oven tot ze zacht beginnen te worden. Haal de uitjes uit de oven en verlaag de temperatuu­r van de oven naar 120°C.

2 Doe de linzen in een grote kom samen met de tomatenpur­ee, het komijnpoed­er, de oregano en een flinke snuf zout en peper. Stamp het geheel met een pureestamp­er tot een grove, plakkerige massa. Voeg het limoensap toe en meng het kort erdoorheen.

3 Leg 4 tortilla’s naast elkaar op een schoon werkblad. Verdeel het linzenmeng­sel over de tortilla’s en leg hier de geroosterd­e lente-uitjes op. Strooi er in een dikke laag de kaas overheen. Leg er de overige tortilla’s op en druk goed aan. 4 Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bestrijk lichtjes met olie (gebruik hiervoor bijvoorbee­ld een stukje geolied keukenpapi­er). Leg 1 quesadilla in de pan en druk hem goed aan. Bak de quesadilla 2-4 minuten tot de onderkant lichtbruin kleurt en de kaas begint te smelten. Draai om en bak verder tot ook de andere kant mooi geroosterd is en de kaas helemaal gesmolten is. Laat de quesadilla voorzichti­g op een bakplaat glijden en houd warm in de oven terwijl je de rest van de quesadilla’s maakt.

5 Snijd de quesadilla’s in vieren, strooi er jalapeño’s over en besprenkel met tabasco naar smaak. Serveer met de zure room.

Per portie: ca. 604 kcal

30 g eiwit | 25 g vet | 60 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands