Foodies

Zoete start

Sla je dekbed open en wrijf het slaap uit je ogen: begin je dag met deze lekkere ontbijtjes

-

Haver-dadelscone­s met honing

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 8 stuks

100 g boter koud, in blokjes

125 ml + 2 el karnemelk ijskoud

1 ei

1 tl vanille-extract

250 g + extra zelfrijzen­d bakmeel 100 g witte basterdsui­ker snuf zout

50 g + extra havermout

100 g dadels zonder pit, grof gehakt geraspte schil van 1 sinaasappe­l vloeibare honing voor erbij bakpapier

1 Het is belangrijk dat de boter zo koud mogelijk blijft, dus leg de boter van tevoren even in de vriezer en zet de kom en het mes van een keukenmach­ine van tevoren in de koelkast. Klop in een andere grote kom alvast 125 ml karnemelk met het ei en het vanille-extract. Zet het mengsel ca. 15 minuten in de koelkast.

2 Doe intussen 250 g bakmeel met de suiker, een snuf zout en de ijskoude boter in de keukenmach­ine. Meng het geheel met korte pulsen tot een kruimelig deeg. Stort het deeg in de kom bij het karnemelkm­engsel samen met 50 g havermout, de dadels en de sinaasappe­lschil. Meng met een spatel of houten lepel door elkaar tot een grof deeg.

3 Stort het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik of op een bakplaat (die in je koelkast past). Vorm er met licht bebloemde handen een ronde schijf (ca. 25 cm Ø en ca. 2 cm dik) van. Snijd kruislings in 8 punten en schuif ze iets uit elkaar. Bestrijk met 2 el karnemelk en strooi er wat havermout overheen. Zet het geheel minstens 20 minuten in de koelkast.

4 Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak de scones in ca. 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen. Serveer met honing.

Per stuk: ca. 374 kcal

6 g eiwit | 12 g vet | 59 g koolhydrat­en

Fluffy pindakaasp­ancakes met kokos en banaan

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min. + 20 min. wachttijd

Ingrediënt­en voor 6-8 stuks

2 eieren

2 el pindakaas

250 ml kokosmelk sap van ½ limoen

200 g zelfrijzen­d bakmeel snuf zout neutrale olie om te bakken

2 stevige bananen in langwerpig­e plakken 50 g geraspte kokos

150 g blauwe bessen vloeibare honing voor erbij

1 Klop de eieren met de pindakaas in een kom door elkaar. Klop er de kokosmelk en het limoensap doorheen. Spatel het bakmeel en het zout erdoorheen tot een glad beslag. Laat ca. 20 minuten rusten.

2 Verhit telkens een scheutje olie in een koekenpan met antiaanbak­laag en schep er een soeplepel van het beslag in. Leg een paar plakken banaan erbovenop en bestrooi met wat geraspte kokos. Keer de pannenkoek na ca. 3 minuten voorzichti­g om met een spatel en bak nu de kant met de banaan en kokos in ca. 3 minuten goudbruin. Herhaal tot al het beslag op is en houd de pannenkoek­en warm in de oven of eet ze meteen op. Serveer met blauwe bessen en honing.

Per stuk (6): ca. 423 kcal

8 g eiwit | 23 g vet | 43 g koolhydrat­en

Ontbijttaa­rtjes met granolabod­em, kwark en fruit

★ Bereidings­tijd: ca. 35 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 6 stuks

300 g granola 25 g vloeibare honing 1 eiwit boter om in te vetten 300 g kwark ½ vanillesto­kje het merg eruit geschraapt suiker fruit naar keuze 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe de granola in een keukenmach­ine en hak hem iets fijner. Meng de granola met de honing en het eiwit tot een grof, plakkerig deeg. Druk het mengsel goed aan in 6 ingevette taartvormp­jes.

2 Bak de granolabod­ems in ca. 20 minuten goudbruin in de oven. Ze voelen dan nog een beetje zacht aan maar zullen krokant worden als ze afkoelen. Meng de kwark met het vanillemer­g en suiker naar smaak. Vul de afgekoelde granolabod­ems vlak voor het serveren met de kwark en maak af met vers fruit naar keuze. De granolabod­ems kun je 1 week in een luchtdicht­e trommel buiten de koelkast bewaren.

Per stuk: ca. 330 kcal

15 g eiwit | 17 g vet | 26 g koolhydrat­en

Willem: “Vul de granolabod­empjes pas vlak voor het serveren zodat ze lekker krokant blijven.”

Willem: “Heb je croissants over van gisteren? Verander ze in een handomdraa­i in deze luxe wentelteef­jes!”

Wentelteef­jes van croissant met kaneel en frambozen

★ Bereidings­tijd: ca. 10 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

1 ei 50 ml melk 1 tl kaneelpoed­er boter of olie om te bakken 2 croissants 1 dag oud 100 g frambozen diepvries, ontdooid poedersuik­er om te garneren 1 Klop het ei los met de melk en het kaneelpoed­er. Snijd de croissants horizontaa­l doormidden. Wentel de croissants in het eimengsel.

2 Verhit een scheutje olie of een klontje boter in een koekenpan. Laat de croissanth­elften even uitlekken en bak ze daarna in ca. 2 minuten per kant in de hete pan tot ze goudbruin zijn. Serveer met de frambozen en bestuif met poedersuik­er.

Per portie: ca. 350 kcal

10 g eiwit | 22 g vet | 25 g koolhydrat­en

 ??  ?? Haver-dadelscone­s met honing
Haver-dadelscone­s met honing
 ??  ?? Fluffy pindakaasp­ancakes met kokos en banaan
Fluffy pindakaasp­ancakes met kokos en banaan
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands