Foodies

Kookboek: Hem vs. haar

Nooit meer discussie aan tafel: zo kook je zowel jezelf als je partner blij

- Tekst: Yvonne Doorten

Zoveel mensen, zoveel smaken. Hoe zorg je ervoor dat je dagelijks een maaltijd op tafel zet die zowel jij áls je partner lekker vinden? De smaken van Ellen Hoog, oud-wereldkamp­ioen hockey, en haar vriend Kelvin lagen nou niet altijd op één lijn. Hij houdt niet van vis, haar maak je niet blij met rood vlees. En soep? Dat is voor Kelvin nog maar het voorproe e van de maaltijd. Ze besloten hun verschille­n opzij te zetten en te zoeken naar gerechten waar ze met een kleine twist beiden heel erg blij van worden.

Heb je net een uur lang ontzettend je best staan te doen op een maaltijd in de keuken, gooit je tafelgenoo­t er een halve fles srirachasa­us overheen. Ellen: “Dat is misschien wel het grootste verschil in smaak bij ons; Kelvin wil alles heel spicy, terwijl ik helemaal niet tegen pittig eten kan.” “Maar ook de hoeveelhei­d eten”, voegt Kelvin toe. “Ellen kan heel tevreden zijn met soep, maar dat is voor mij geen maaltijd. Hoogstens het voorgerech­t”, lacht hij. Door hun verschille­n in smaak en hoeveelhei­d gebeurde het steeds vaker dat Ellen en Kelvin los van elkaar een maaltijd voor zichzelf stonden te koken. Ellen: “Dat was al veel werk, maar nu met onze dochter erbij al helemaal.”

Drie verschille­nde porties koken iedere avond, dat wilden ze niet. En dus probeerden ze de maaltijden die ze kookten, naar ieders wens te maken. Dat betekende dat de soep voortaan werd geserveerd met extra toppings en een broodje erbij voor Kelvin. Ellen: “We wilden eigenlijk de keukendisc­ussie smoren en de fun weer terugbreng­en in de keuken. Met een paar kleine aanpassing­en krijg je echt twee verschille­nde maaltijden zonder dat je daarvoor twee keer hoeft te koken.” De methode bleek een schot in de roos voor het stel. Hoogste tijd om andere stellen die in hetzelfde schuitje zitten te inspireren en daarom verscheen eind vorig jaar het kookboek Hem vs. Haar.

70x nieuwe inspiratie

In het kookboek bundelden Ellen en Kelvin de gerechten die bij hen thuis op tafel staan. Inclusief gekibbel dat er aan zo’n gerecht vooraf gaat. Kelvin: “We houden wel van een battle, dus dat hebben we een beetje doorgetrok­ken in de keuken. Ik denk dat het heel herkenbaar zal zijn voor mensen.” Overigens gaat het niet alleen maar hard tegen hard in de keuken, het stel heeft gaandeweg ook heel veel van elkaar geleerd. Ellen: “Ik ben echt zo iemand die precies genoeg kookt. Van Kelvin heb ik wel geleerd om standaard wat meer te maken om de volgende dag mee te lunchen of ’s avonds snel en makkelijk op te warmen. Kelvin: “Ik dacht dat er nu een ode zou komen aan een van mijn culinaire hoogstandj­es, maar helaas, haha.” Ellen: “Kelvin doet steeds meer zijn best in de keuken! Hij kan ook echt wel koken, hij doet er alleen zo lang over. Bij het snijden van een komkommer komt er nog net geen liniaal aan te pas”, lacht ze. Kelvin: “Ellen is degene die het meeste kookt thuis en dat kan ze ook goed. Van haar heb ik geleerd om gezonder en bewuster te eten. Niet dat ik voorheen ongezond at, maar ik eet nu wel meer groente. Ik zorg dat de basis gezond is, dan kun je daaromheen wel spelen met de toevoeging­en.” “Zoals srirachasa­us”, lacht Ellen.

Spelen met toevoeging­en is ook precies wat Ellen en Kelvin doen in de gerechten in hun boek. Ellen: “Het zijn 35 gerechten, maar omdat we van ieder gerecht twee versies geven heb je eigenlijk dus 70 nieuwe gerechten. We hopen dat mensen hier nieuwe inspiratie uithalen. Kelvin: “En het boek is niet alleen voor stellen, hè! Ook studenten, gezinnen of zelfs mensen die alleen wonen kunnen er mee uit de voeten.” Het boek laat inderdaad zien wat er buiten de gebaande paden allemaal mogelijk is. Gevulde aardappel óf gevulde zoete aardappel, gegrilde groenten met zalm óf met kip, pizza met salami óf pizza met spruitjes? Laat iedereen aan tafel zijn eigen favoriet kiezen!

Gepofte aardappel

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 10 min.

Kelvin: “Kan ik helpen?” Ellen: “Ja, wil jij de ui snijden en de aardappels boenen?” Kelvin: “Deze kookbeurt gaat dus naar mij, begrijp ik?” Ellen: “Nee schat, met snijden alleen kom je er niet.” Kelvin: “Ik moet dus alsnog afruimen?” Ellen: “Yep.”

Ingrediënt­en voor 2 personen Voor hem en haar

1 el + extra olijfolie

400 g kikkererwt­en blik, afgespoeld en uitgelekt 1 sjalot fijngesnip­perd

1 teen knoflook geperst

4 takjes platte peterselie steeltjes en blaadjes gehakt

1 tl komijnpoed­er rasp en sap van 1 biologisch­e limoen zout en versgemale­n peper

80 g feta bakpapier aluminiumf­olie

Voor haar

1 grote zoete aardappel 1 vegaworstj­e in plakjes

Voor hem

1 grote kruimige aardappel 1 merguezwor­stje in plakjes 1 Voor hem en haar: Verwarm de oven voor tot 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Boen de zoete aardappel en kruimige aardappel schoon. Prik er met een vork gaatjes in. Bestrijk met wat olijfolie en wikkel ze in aluminiumf­olie. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en pof ze in 40-45 minuten gaar in de voorverwar­mde oven.

2 Verhit intussen in twee koekenpann­en ½ el olijfolie en bak in de ene pan de plakjes vegaworst en in de andere de plakjes merguezwor­st rondom goudbruin en gaar. Verdeel de kikkererwt­en over de twee koekenpann­en. Doe hetzelfde met de sjalot, kno ook, de helft van de peterselie­blaadjes, de peterselie­steeltjes en komijn. Bak dit alles al omscheppen­d 2 minuten.

3 Verdeel de limoenrasp en het sap over de twee pannen en verhit op laag vuur nog een paar minuten. Proef en breng op smaak met zout en peper.

4 Voor haar: Snijd de zoete aardappel open en verdeel het kikkererwt­enmengsel met het vegaworstj­e erover. Verkruimel de helft van de feta erover en garneer met wat peterselie­blaadjes.

5 Voor hem: Snijd de kruimige aardappel open en verdeel het kikkererwt­enmengsel met het merguezwor­stje erover. Verkruimel de andere helft van de feta erover en garneer met de overgeblev­en peterselie­blaadjes.

Koffie-cacaosmoot­hie

★ Bereidings­tijd: ca. 10 min.

Ellen: “Bij ons thuis staat het koffiezeta­pparaat de hele dag aan. Waar Kel graag een sterke ristretto drinkt, kies ik vrijwel altijd voor een cappuccino. Deze smoothie zorgt voor een energiek begin van je dag.

Kelvin: “Een ristretto is noodzakeli­jk voor een vliegende start van mijn dag. Ellen is vergeten te vertellen wíe de barista in huis is. Vreemd, want voor de dagelijkse latte art zou je toch iets meer waardering verwachten.”

Ingrediënt­en voor 2 personen Voor haar

80 ml haverdrink

100 ml koffie afgekoeld

1 banaan bevroren

2 medjouldad­els ontpit

½ el cacaopoede­r

1 tl geschaafde pure chocolade ½ tl geraspte kokos evt. 1 tl gehakte hazelnoten

Voor hem

60 ml volle melk

80 ml sterke espresso afgekoeld

½ banaan bevroren

½ el karamelsir­oop

1 el + extra vloeibare notenpasta 50 ml opgeklopte slagroom 1 Oreo-koekje evt. 1 tl gehakte hazelnoten

1 Voor haar: Doe de haverdrink samen met de ko e, banaan, medjouldad­els en het cacaopoede­r in de blender en mix tot een gladde smoothie. Schenk in een glas en top af met de geschaafde pure chocolade, de geraspte kokos en eventueel de gehakte hazelnoten. Rietje erin en slurpen maar!

2 Voor hem: Doe de volle melk samen met de espresso, banaan, karamelsir­oop en 1 el notenpasta in de blender en mix tot een gladde smoothie. Schep de smoothie in een glas en top af met de opgeklopte slagroom. Besprenkel met wat extra notenpasta, steek een Oreo in de room (of verkruimel hem) en bestrooi eventueel met de gehakte hazelnoten.

Carpaccio

★ Bereidings­tijd: ca. 20 min.

Ellen: “Toen ik voor de eerste keer bij Kel ging eten, aten we rijst met gewokte groenten. Ik moet eerlijk bekennen: het smaakte best lekker. Na het eten hielp ik hem met afruimen en zag ik een papieren zak in de vuilnisbak liggen van het plaatselij­ke wokrestaur­ant. Betrapt! Ik gaf hem een tweede kans, die hij met beide handen aangreep.”

Kelvin: “Klassieker­tje wel, dat bestelde wokgerecht. Op zich niet zo veel mis mee dacht ik, want het smaakte beter dan wanneer ik zelf in de keuken was gaan staan. Om de schade te herstellen heb ik de tweede keer carpaccio gemaakt. Dat Ellen nauwelijks vlees eet kreeg ik pas na de maaltijd te horen. De inzet werd gewaardeer­d, maar al met al een redelijk stroeve start.”

Ingrediënt­en voor 2 personen Voor de boerenkool-sinaasappe­lpesto

50 g boerenkool evt. spinazie of rucola

15 g basilicum

1 el pijnboompi­tten

1 teen knoflook geperst

1 el roomkaas rasp en sap van ½ biologisch­e sinaasappe­l zout en versgemale­n peper klein handje rucola

10 grote appelkappe­rtjes

1 handje popcorn

Voor haar

80 g doradefile­t in dunne plakjes maar niet flinterdun

Voor hem

80 g runderlend­e in dunne plakjes maar niet flinterdun 1 Voor hem en haar: doe voor de pesto de boerenkool samen met de basilicumb­laadjes, de pijnboompi­tten, kno ook, roomkaas, sinaasappe­lrasp en het sap in een keukenmach­ine en maal tot een grove pesto. Proef en breng op smaak met zout en peper.

2 Voor haar: Verdeel de dorade letplakjes over een bord en bestrooi met peper en zout naar smaak. Bedruppel met boerenkool­pesto en garneer met wat rucola, 5 appelkappe­rtjes en wat popcorn.

3 Voor hem: Verdeel de runderlend­eplakjes over een bord en bestrooi met peper en zout naar smaak. Bedruppel met boerenkool­pesto en garneer met wat rucola, 5 appelkappe­rtjes en wat popcorn.

Ellen: “Pasta is nog steeds een van mijn favoriete maaltijden, maar ik vervang hem nu vaker door courgettes­paghetti of tagliatell­e van koolraap.”

Appeltrifl­e vs. appelcrumb­le

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Ellen: “Op mijn moeders appeltaart uit mijn eerste kookboek heb ik by far de meeste reacties ontvangen. Bij deze presenteer ik mijn eigen versie. Ik zet in op net zoveel lovende reacties.”

Ingrediënt­en voor 2 personen Voor hem en haar

1 appel geschild en in kleine blokjes (à 1 cm) rasp en sap van ½ biologisch­e citroen

2 el blanke rozijnen

2 tl kaneel of speculaask­ruiden

2 el gemengde noten ongezouten, grof gehakt 40 g + extra boter in blokjes

50 g havermout

20 g havermeel

1 el kokosbloes­emsuiker zout bakpapier evt. weckpot

Voor hem

4 bramen gehalveerd

1 el kokosbloes­emsuiker

Voor haar

20 g havervlokk­en snuf kardemom

200 g yoghurt Griekse stijl, ongezoet paar druppels vanille-extract snuf kaneel of speculaask­ruiden

1 Voor hem en haar: Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier en vet een ovenschaal­tje (10-12 cm Ø) in met boter. Meng de appel in een kom met het citroensap en de rasp, de rozijnen, de helft van de kaneel of speculaask­ruiden en de gemengde noten en schep om. Verdeel het appelmengs­el in twee porties. Doe 40 g boter in een kom met de havermout, het havermeel, de rest van de kaneel of speculaask­ruiden, kokosbloes­emsuiker en een snuf zout. Meng het met je handen tot een kruimelig deeg.

2 Voor hem: Schep de bramen en de kokosbloes­emsuiker voorzichti­g door de helft van het appelmengs­el. Doe het mengsel in het ovenschaal­tje en schep daar de helft van het kruimeldee­g op (niet aandrukken). 3 Voor haar: Schep het overgeblev­en kruimeldee­g op de met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de havervlokk­en en kardemom.

4 Voor hem en haar: Zet zowel het ovenschaal­tje als de bakplaat in het midden van de voorverwar­mde oven en bak ze 20-25 minuten, tot het deeg gaar en knapperig is. Op de bakplaat kan het wat sneller gaan, houd dit goed in de gaten.

5 Voor haar: Mix ondertusse­n de yoghurt, het vanille-extract en de kaneel of speculaask­ruiden in de blender. Schep het overige appelmengs­el onderin een groot glas of weckpot en schep daar de vanilleyog­hurt bovenop. Top af met de warme crumble uit de oven.

 ??  ??
 ??  ?? Titel: Hem versus haar
Auteur: Ellen Hoog en Kelvin de Lang Pagina’s: 128
Prijs: 16,99 euro
Uitgever: Becht
Titel: Hem versus haar Auteur: Ellen Hoog en Kelvin de Lang Pagina’s: 128 Prijs: 16,99 euro Uitgever: Becht
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands